Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht probiotica en prebiotica

Probiotica, prebiotica, orale probiotica

Geneeskracht van probiotica en prebiotica

Voedingsvezels (spijsverteringsenzymen) zijn de beste prebiotica en zitten voornamelijk in groenten, ze geven bacteriën in de darmen een boost en kunnen invloed hebben op de manier waarop mensen emotionele informatie verwerken.

Probiotica bestaan uit strengen goede bacteriën, terwijl prebiotica juist de koolhydraten leveren die de voeding zijn voor deze bacteriën. Het nemen van prebiotica verhoogt het aantal bacteriën dat in de darm leeft, van alle soorten. Dat is theoretisch gezien effectiever dan 1 soort bacterie in te nemen.

Het samen innemen van prebiotica en probiotica is zeer gunstig voor de darmflora en het immuunsysteem, omdat ze samen synergetisch werken. Verder vermindert deze combinatie ontstekingen, verbetert het de hartfunctie en bloedvaten, botten, hormoonspiegels, de gemoedstoestand en ondersteund gewichtsverlies.

In het algemeen dient probiotica in voldoende hoge dosering ingenomen te worden, om resultaten te geven. Gangbare doseringen in onderzoeken liggen tussen de 1 en 10 miljard. Hogere doseringen zijn mogelijk nog effectiever en zijn veilig. Probiotica gecombineerd met prebiotica wordt het best gebruikt in poeder vorm, omdat een capsule of tablet te weinig ruimte biedt voor voldoende prebiotica.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van probiotica en prebiotica

Probiotica heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vooral lactobacillusbacteriën en bifidobacteriën hebben de potentie om huidaandoeningen te verminderen zoals eczeem, psoriasis, acne, abcessen en aften. Ook de oorzaak van haarverlies kan soms te vinden zijn in een slechte maag- en darmwerking. Wanneer bijvoorbeeld de maag onvoldoende maagzuur en pepsine (een belangrijk eiwitsplitsend enzym) aanmaakt, gaan veel voedingsstoffen verloren. Hierbij gaat het voornamelijk om aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), mineralen en B-vitaminen zoals foliumzuur en vitamine B12. Vaak uiten de eerste klachten zich dan in de huid, haren en/of nagels, omdat zij voor onze gezondheid het minst essentieel zijn. Vitale organen, zoals het hart en de hersenen, staan immers vooraan bij de verdeling van schaarse voedingsstoffen. Dunner wordend haar gaat daarom vaak samen met brosse, afbrokkelende nagels.

Orale probiotica is gunstig voor de mondflora, verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacteriën, verbetert de conditie van het tandvlees, help bij slechte adem en helpt de darmflora te verbeteren.

Probiotica kan een chronisch tekort aan gezonde darmbacteriën verbeteren en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal verminderen. Een slechte darmflora kan leiden tot aandoeningen zoals ADHD, autisme, depressie, angststoornissen. Het gebruik van antibiotica, het ter wereld komen via keizersnede, overgewicht en diabetes bij aanstaande moeders en de afwezigheid van borstvoeding, kunnen verstoringen van de microflora in de hand kan werken.

Probiotica heeft invloed op de gemoedstoestand. Stress, angsten en depressief verminderen bij het nemen van 1 bepaalde bacteriestam Lactobacillus rhamnosus. Probiotica is mogelijk zinvol bij de behandeling van neuropsychiatrische aandoeningen waarbij angst en neuroinflammatoire aandoeningen (ontstekingsziekten waarin aantasting van het centraal zenuwstelsel voorkomt) een rol spelen. Probiotica heeft angstverminderende eigenschappen die mogelijk een gevolg zijn van een veranderde genexpressie van IL-1beta en 5-HT2A in de frontale cortex.

Een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid. Deze doorlaatbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden. Probiotica kan ingezet worden bij het voorkomen en behandelen van voedselallergieën. Bij een voedselallergie verloopt de reactie op de allergenen via het immuunsysteem. Probiotica verhoogt de immuniteit van de darm, verbetert de functie van cytokinen (stoffen die een rol spelen als boodschapper om cellen van het afweersysteem te remmen of juist te activeren) en de doordringbaarheid van de darm (lekkende darm) neemt af. Zo’n 80% van de afweer vindt zijn oorsprong in de darm. Een goed afweersysteem voorkomt allergische reacties. Bij kinderen met eczeem (atopische dermatitis) veroorzaakt door koemelkallergie kunnen Lactobacillen de symptomen verminderen. De probiotische bacteriën produceren lactase waardoor lactose afgebroken kan worden.

Probiotica kan ontstekingen in het lichaam verminderen, omdat probiotica een evenwichtige darmflora bevordert dat nodig is voor een goed werkend immuunsysteem. Een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid, er bestaat een relatie tussen chronische gewrichtsontstekingen en de samenstelling van de darmflora. Een ongunstige darmflora wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedselallergieën. Dit kan allerlei ontstekingen in het lichaam veroorzaken waaronder artrose, artritis, slijmbeursontsteking (bursitis) en andere reumatische aandoeningen.

Probiotica kan inspanningsastma verminderen, 3 weken gebruik van probiotica zorgde voor verminderde vernauwing van de bronchiën. Dit gaat gepaard met een afname van benauwdheid, piepende ademhaling, drukkend gevoel op de borst en een verminderde slijmproductie.

Bacteriën in de mond (ontstekingen van tandvlees en tandkas) kunnen aan de basis liggen van ontstekingen elders in het lichaam en kan beschouwd worden als een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten zoals een beroerte, slagaderverkalking. Lactobacillen (Lactobacillus) kunnen door verschillende mechanismen de mondgezondheid verbeteren en daarbij de kans op ontstekingen van het tandvlees fel terugdringen. Bacteriën die cariës veroorzaken bevinden zich in het speeksel, deze bacteriën maken als afvalstoffen zuren aan die uitgescheiden worden door bepaalde bacteriën, omgezet vanuit suikers. Deze zuren lossen het tandglazuur op en verzwakken het tandglazuur.

Probiotica en voornamelijk de lactobacillusstammen zorgen voor een beschermend effect tegen mastitis (ontsteking van de borstklier).

Probiotica heeft bij preventief gebruik een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem. Probiotica blijkt een acute infectie aan de bovenste luchtwegen te kunnen helpen voorkomen, vermindert de symptomen van griep en verkoudheid: minder last van koorts, hoesten en ontstoken neusslijmvliezen.

Probiotica kan de kolonisatie en groei van candida albicans remmen. Het immuunsysteem kan door toediening van probiotica beter reageren op contact met candida.

Probiotica helpt bij het bestrijden van helicobactor pylori, die verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van maagzweren. Probiotica heeft een positief effect op gastritis (maagontsteking) veroorzaakt door helicobactor pylori.

Probiotica zorgt voor een gezonde darmflora, belangrijk voor het behoudt van een sterk immuunsysteem die ziekmakende bacteriën bestrijden. Probiotica zal een salmonella- infectie niet noodzakelijkerwijs verkorten als deze al is begonnen, maar een gezonde darmflora stelt het lichaam in staat bacteriën efficiënter te bestrijden.

Probiotica helpt bij het herstel van de microbiële flora in de gehele darm, heeft een stimulerende werking op de darmperistaltiek (knijpende beweging van het maag-darmstelsel dat ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt). Een tekort aan gezonde darmbacteriën (probiotica) en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Een goede vertering verhoogt de opnamen van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen, verbetert tevens de voedselintolerantie en remt de vorming van toxines en andere belastende substanties in de darmen. Hierdoor verminderen bijhorende klachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, maagpijn, maagwandontsteking, buikpijn, moeilijke stoelgang, diarree en vermoeidheid, prikkelbaar darmsyndroom en kolieken. Probiotica kan ontstekingen verminderen door de weerstand (via het immuunsysteem) te verhogen. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, beiden ziektebeelden gaan gepaard met ontstekingen.

Bij fibromyalgie is er sprake van een overgroei van schadelijke bacteriën in de dunne darm wat kan leiden tot een verhoogde doordringbaarheid van de darm (lekkende darm). Door de schadelijke bacteriën kan men niet de essentiële voedingsstoffen uit het voedsel halen waardoor men een tekort heeft aan vitaminen, aminozuren en mineralen. Door een tekort aan voedingsstoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren, waardoor het immuunsysteem verlaagd wordt en andere klachten kunnen ontstaan. Maagdarmproblemen komen veel voor bij mensen met fibromyalgie en hebben vaak ze het prikkelbare darmsyndroom. Dit leidt tot een verhoogde doordringbaarheid met als gevolg dat er ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokinen en prostaglandinen via het bloed in de hersenen terechtkomen. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor pijn toe en raakt de werking van mitochondriën verstoord.

Jicht wordt veroorzaakt door de opbouw van urinezuurkristallen rond de gewrichten. Het lichaam produceert urinezuur om purines uit voeding op te splitsen. Bij jicht stijgen de urinezuurniveau in het bloed (hyperurikemie) en kan de opeenstapeling van de kristallen zich onder de huid rond de gewrichten nestelen. Probiotica vermindert ontstekingen in het lichaam en de slechte suiker- en urinezuurstofwisseling die bijdragen aan de ontwikkeling van jicht.

Probiotica vermindert de ernst van strottenhoofdontsteking, amandelenontsteking en keelontsteking, meestal veroorzaakt door beta-hemolytische streptokokken (GABHS).

Probiotica kan leiden tot een afname van leververvetting dat deels verklaard kan worden door een vermindering van de serumconcentratie van lipopolysacchariden.
Probiotica kan het immuunsysteem beïnvloeden, dat een grote rol speelt bij seizoensgebonden allergieën. Bij darmklachten, een lage weerstand of na een antibioticakuur bewijzen probiotica zeker hun nut. Zelfs bij een gezonde levensstijl bieden probiotica voordelen en werken ze vooral preventief. Probiotica supplementen moeten bij voorkeur een dagdosis van minstens 5 miljard kolonievormende eenheden bevatten. Orale probiotica heeft een positieve invloed op de mondflora en remmen oraal ziekteverwekkend micro-organismen. In het bijzonder lactobacillen lijken in staat te zijn de samenwerking van het microbiële organismen in de mond te herstellen en te behouden.

Waarvoor kan probiotica en prebiotica gebruikt worden

Probioticaproducten kunnen veel van elkaar verschillen, om profijt te halen uit probiotica zouden per dosis op zijn minst een paar miljard bacteriën moeten innemen. Probiotica bevat nuttige, levenskrachtige bacteriën die de balans van de darmflora harmoniseert. Wanneer de normale balans verstoord is, kan probiotica de dunne darm herkoloniseren en de ongunstige bacteriën verdrijven. Onderzoek toont aan dat probiotica nog op andere manieren handelen. Ze produceren stoffen die de ziekteverwekkende bacteriën remmen. Hieronder volgen aandoeningen en de bacterie die kan helpen, echter onderzoeken zijn nog volop bezig en de lijst is onvolledig.

Dosering van probiotica en prebiotica

  • Om effectief te kunnen zijn dient een probioticum per dosis toch minstens enkele miljarden bacteriekiemen te bevatten. Dit omdat er altijd een deel van de bacteriën sneuvelt voordat ze in de darm terechtkomen.
  • Over het beste moment van inname van probiotica bestaan verschillende opvattingen. In principe overleven de meeste bacteriën als ze weinig maagzuur, verteringsenzymen en gal tegenkomen en wanneer ze niet te lang in het maagmilieu moeten verblijven. Het transport door de maag vindt relatief het snelst plaats wanneer de maag leeg is. Een glas water vermengd met een probioticum dat op lege maag wordt ingenomen, wordt iedere 10 minuten de helft van de maaginhoud in het darmkanaal geleegd. Na een half uur is dan 87,5% van de ingenomen bacteriestammen al in de darm aanwezig.
  • Inname van probiotica is qua zuurgraad het gunstigst op een lege maag 's ochtends voor het ontbijt, 's avonds voor het slapen gaan of bij de maaltijden. Bij de maaltijd is echter de maagpassage een stuk trager en zijn er ook meer gal en verteringsenzymen aanwezig, vooral wanneer de maaltijd veel vet en/of eiwit bevat.
  • Het is aan te raden probiotica verspreid over de dag in te nemen, vooral in het begin, door mogelijke bijwerkingen als gasvorming en krampen. Ieder probioticum heeft zijn eigen specifiek karakter. Afhankelijk van de bacteriestammen in de probiotia is het aan te raden om de probiotica regelmatig te gebruiken om uitspoeling te voorkomen.
  • Voedingsvezels hebben eveneens een gunstig effect op de darmflora en met name op de Bifidobacteriën in de dikke darm. Het gebruik van een vezelrijke voeding werkt daarom ondersteunend bij het gebruik van probiotica. Probiotica zelf werken synergistisch bij alle orthomoleculaire therapieën, omdat een goede darmflora de absorptie van de orthomoleculaire nutriënten duidelijk verbetert. Omgekeerd kunnen therapeutische hoeveelheden zink de koloniseerbaarheid verbeteren.
Probiotica en prebiotica bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van probiotica en prebiotica

  • Van probiotica zijn geen contra-indicaties bekend, ook niet in hoge doseringen.
  • Wie pro- en prebiotica gebruiken, kan aanvankelijk een verhoogde gasvorming of krampen ervaren. Dit is een teken dat de gunstige bacteriën aan het fermenteren zijn en het darmmilieu aan het verzuren is. Na verloop van tijd (meestal een week) past het lichaam zich aan en verminderen of verdwijnen deze neveneffecten. In een dergelijk geval kan het zinvol zijn de aanvangsdosis gedurende de eerste 2 weken te verminderen tot de helft van de aanbevolen dosering.
  • Probiotica verminderen de bijwerkingen van antibiotica en kunnen diarree veroorzaakt door antibiotica verminderen of voorkomen. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit