Doorgaan naar hoofdcontent

Infecties (ontstekingen) natuurlijk behandelen

Infecties, ontstekingen, besmetting

Acerola

Acerola (West-Indische kers) onderteunt het immuunsysteem en bestrijdt de ontwikkeling van ziekten, doordat acerola rijk is aan antioxidanten, waaronder polyfenolen en bioflavonoïden. Anthocyanen in acerola werken ontstekingsremmend en kunnen verlichting geven bij chronische en pijnlijke aandoeningen zoals artritis en artrose.

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden. Adaptogenen kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Andrographis paniculata

Kalmegh (andrographis) heeft een weerstandsverhogende (immuunsysteem) werking en staat bekend om zijn medicinale werking bij luchtwegenaandoeningen. Ideaal bij keelontsteking, verkoudheid en sinusitis. Kalmegh verlaagt koorts en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Astaxanthine

Astaxanthine behoort tot de krachtigste ontstekingsremmers die er zijn en helpt om chronische laaggradige ontstekingen onder controle te houden. Voedsel veroorzaakt na het eten ervan altijd een ontstekingsreactie. Normaal gesproken houdt deze hooguit een paar uur aan en is mild van karakter. Een te krachtige en langdurige ontstekingsreactie is een belangrijke aanjager van systemische, chronische laaggradige ontstekingen en daarmee samenhangende aandoeningen waaronder metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand en toename van de stikstofoxide-geïnduceerde vaatverwijding. Astaxanthine werkt beschermend tegen slagaderverkalking door het ontstekingsproces in de vaatwand te remmen, daardoor verlaagt de kans op trombose door plaquevorming. Daarnaast verbetert astaxanthine de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en zorgt astaxanthine voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel.

Astragalus

Astragalus verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem, werkt tegen virussen, antibacterieel en ontstekingsremmend. Voorkomt en bestrijdt infecties zoals verkoudheid, bronchitis, keelpijn/keelontsteking, griep, middenoorontsteking, virale infecties (herpes, simplex, coxsackie B2 en B3, parainfluenza type 1,...), chronische virale hepatitis, baarmoederhalsontsteking, hartspierontsteking, hersenweefselontsteking.

Chlorella

Chlorella heeft een sterke buitenste celwand, deze celwand heeft de eigenschap dat het zware metalen, pesticiden en toxines als PCB’s en dioxines bindt en het lichaam uitdrijft. Daarnaast zet de celwand, samen met CGF, de witte bloedcellen aan tot de productie van interferon, wat een immuunstimulerend effect heeft op de celactiviteit (met name op T-cellen en macrofagen). Chlorofyl uit chlorella heeft antivirale eigenschappen waardoor het de ontwikkeling van het herpes simplex-virus kan bestrijden.

Damiana

Damiana werkt als een natuurlijk ontstekingsremmend middel, slijmoplossend middel (het helpt de luchtwegen te openen en hoesten te verminderen) en is een immunomodulator (werkt in op het immuunsysteem).

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. knoflook heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Echinacea

Echinacea stimuleert het afweersysteem tegen infecties veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen. Daardoor kan echinacea ondersteunend helpen bij een verkoudheid, griep, ontstoken luchtwegen, bronchitis, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, sinusitis, kinkhoest en chronische luchtwegeninfecties. Echinacea werkt uitwendig ontsmettend, antibacterieel en is werkzaam tegen virussen. Helpt bij koortsblaasjes.

EGCG

EGCG (EpigalloCathechineGallaat) heeft een ontstekingsremmende werking, blijkt effectief te werken bij chronische darmontstekingen, vermindert ontstekingsreacties. De ontstekingsmarkers TNF-alfa, interleukine-6 en amyloïd-A namen verminderde sterk. EGCG verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen, heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Groene thee

Groene thee heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.

Grove den

Grove dennenolie (Pinus sylvestris) heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is vooral werkzaam tegen verschillende soorten bacteriën en wordt in de fytotherapie vooral bij luchtwegaandoeningen ingezet.

IJzer

IJzer speelt een rol bij de vorming van energie en het sterk houden van het immuunsysteem.

Inuline

Inuline fermenteert en voedt op natuurlijke wijze de gezonde darmflora (bacteriële organismen, in het bijzonder de bifidobacteriën). Inuline stimuleert bacteriën om te groeien, wat leidt tot significante positieve veranderingen in de samenstelling van de darmflora en significante afname van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Javaanse thee

Javaanse thee (koemis koetjing) kan de groei van parasieten en schimmels helpen voorkomen, door de voedingsketen van de schimmel te doorbreken.

Kattenklauw

Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. T-cellen (T-lymfocyten) nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe.

Knoflook

Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. knoflook heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof uit kurkuma remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Dit is vooral te danken aan het feit dat curcumine ontstekingsbevorderende arachidonzuur-stofwisselprodukt tegengaat (arachidonzuur behoord tot de familie van Omega 6-vetzuren). Ook remt curcumine de geactiveerde NF-kB (nuclear factor kappa B). NF-kB ligt aan de basis van chemische reacties waarmee het lichaam zich beschermt tegen verwondingen, infecties en schadelijke stoffen. Als NF-kB wordt geactiveerd, dan schiet het verdedigingsmechanisme van de cel in actie. Wanneer NF-kB niet in toom wordt gehouden, keert het verdedigingsmechanisme van het lichaam zich tegen zichzelf. Er is bijna geen gezondheidsprobleem waarin NF-kB geen belangrijke rol speelt: auto-immuunziekten, allergieën, ...

L-cysteine

NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) splitst de zwavelbruggen in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan en het slijm verdunt dat zich ophoopt in de bronchiale buizen. Hierdoor werkt cysteïne slijmoplossend, verbetert een beperkte luchtstroom die het moeilijk maakt om te ademen. L-cysteïne kan de symptomen verminderen bij abnormale ontstekingsreacties in de longen. Dit kan nuttig zijn als men last heeft van allergieën of bij luchtwegaandoeningen.

Maitake

Maitake verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem zodat het lichaam zich naar behoren kan weren tegen elke ziekte. Maitake is werkzaam tegen de meeste virussen en bacteriën en werkt ontstekingsremmend. Kan met succes ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis en griep.

Mangaan

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de werking van verschillende enzymen, waaronder arginase, glutaminesynthetase en mangaansuperoxide. Deze werken als antioxidanten in het lichaam en helpen oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen die kunnen leiden tot hartaandoeningen of kanker. Een lage mangaangerelateerde superoxide dismutase (SOD) functie kan schadelijk zijn omdat dit één van de belangrijkste enzymen zijn, die schade door vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Superoxide dismutase is bijzonder krachtig in het verminderen van ontstekingen, pijn en lichamelijke stress die kunnen leiden tot talrijke chronische ziekten. SOD's zijn de enige enzymen die superoxide radicalen kunnen consumeren, waardoor ze waardevol zijn voor het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de gezondheid .

Mangosteen

Mangosteen (Garcinia) heeft zowel anti-allergische als ontstekingsremmende eigenschappen en blijkt een krachtige remmer te zijn tegen de afgifte van histamine en prostaglandine, die zowel in verband worden gebracht met ontstekingen als met allergieën. Er is aangetoond dat 2 specifieke bioactieve stoffen van magosteen, alfa-mangostinen en gamma-mangostinen ontstekingsremmende effecten hebben.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) activeren het immuunsysteem en zorgen voor minder kans op ontstekingsreacties.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de synthese en afgifte van histamine, meer nog dan vitamine C. Samen hebben ze een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie OPC's en vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.

Pelargonium

Pelargonium sidoides activeert bepaalde stoffen van het immuunsysteem, is in staat virussen te bestrijden en beschermt lichaamscellen tegen vernietiging en activeert tegelijkertijd de lichaamseigen virusafweer, is matig actief tegen bacteriën. Pelargonium helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen. Helpt ondersteunend bij virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, griep, neusverkoudheid, middenoorontsteking.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone) heeft antioxiderende eigenschappen, wat kan helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen om celbeschadigingen en ontstekingen te voorkomen. Acute ontstekingen zijn een normale reactie van het immuunsysteem die helpen om vreemde indringers te bestrijden en het risico op infecties te verminderen. Chronische ontstekingen kunnen daarentegen een schadelijk effect hebben op de gezondheid.

Probiotica

Probiotica heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vooral lactobacillusbacteriën en bifidobacteriën hebben de potentie om huidaandoeningen te verminderen zoals eczeem, psoriasis, acne, abcessen en aften. Ook de oorzaak van haarverlies kan soms te vinden zijn in een slechte maag- en darmwerking. Wanneer bijvoorbeeld de maag onvoldoende maagzuur en pepsine (een belangrijk eiwitsplitsend enzym) aanmaakt, gaan veel voedingsstoffen verloren. Hierbij gaat het voornamelijk om aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), mineralen en B-vitaminen zoals foliumzuur en vitamine B12. Vaak uiten de eerste klachten zich dan in de huid, haren en/of nagels, omdat zij voor onze gezondheid het minst essentieel zijn. Vitale organen, zoals het hart en de hersenen, staan immers vooraan bij de verdeling van schaarse voedingsstoffen. Dunner wordend haar gaat daarom vaak samen met brosse, afbrokkelende nagels.

Serrapeptase

Serrapeptase is effectief bij het reguleren van de migratie van immuuncellen naar ontstoken en beschadigde weefsels, zodat het weefsel teruggebracht kan worden naar een gezonde toestand en om de homeostase te behouden. Serrapeptase lijkt gedeeltelijk te werken door cyclo-oxygenase (COX) af te breken. Cyclo-oxygenase is een enzym dat verantwoordelijk is voor het produceren van verschillende ontstekingsmoleculen.

Reishi

Triterpenen uit reishi zijn in staat allergische reacties te verminderen door het immuunsysteem te beïnvloeden, de spijsverteringsorganen te versterken, de darmwand te beschermen, ontstekingen te verminderen, de afgifte van histamine te remmen, het zuurstofgebruik te verbeteren en de leverfuncties te verbeteren.

Sarsaparilla

Sarsaparilla bevat saponinen en plantensteroïden, die de natuurlijke reproductieve hormonen en groei-steroïden na kunnen bootsen, waaronder oestrogeen en testosteron. Sarsaparilla bevat geen groeihormonen, maar kan de hormoonproductie wel helpen reguleren door ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren. Dit kan leiden tot secundaire voordelen, zoals hulp bij spiergroei, libido en seksuele functie.

Shiitake

Shiitake bevordert de toename van immuuncellen: gamma-delta-T-cellen en natural killer T-cellen. Ondersteunt het immuunsysteem van de darmen en vermindert ontstekingen. De concentratie van ontstekingseiwitten nemen af, terwijl de concentraties van anti-inflammatoire cytokinen (speelt een rol in de immuunafweer) toenemen.

Vitamine C

Vitamine C remt samen met OPC's (Oligomere Proantho Cyanidines) de aanmaak van histamine en kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze supplementen bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Vitamine C heeft een algemene virusdodende werking. Herpesvirussen kunnen als enkele van de vele typen virussen door vitamine C in vitro geneutraliseerd worden, alsook een geïnfecteerde persoon volledig van het virus verlossen. De gouden klinische regel die niet veronachtzaamd mag worden wanneer een virus opgeruimd moet worden, luidt: geef voldoende vitamine C voor een voldoende lange tijd.

Vitamine D

Vitamine D receptoren worden aangetroffen in afweercellen en zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, waardoor vitamine D de weerstand tegen infecties en ontstekingen kan verhogen. Doordat vitamine D een positieve invloed heeft op het immuunsysteem kan het preventief ingezet worden bij chronische luchtwegaandoeningen zoals bijvoorbeeld bronchitis en longemfyseem, herhalende middenoorontsteking en allerhande onstekingen zoals bursitis (gewrichtsontsteking).

Vlier

Vlierbessen hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en kunnen ondersteunend helpen bij het behandelen van gezwollen sinussen (sinusitis), verkoudheid, griep, bronchitis en hebben immuunversterkende eigenschappen.

Zink

Zink draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat de werking van ons immuunsysteem wordt verstoord. Zink is essentieel voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, het slijmvlies, het spijsverteringsstelsel en de longen. Ons lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliezen we dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en de transpiratie. Het komt dan ook voor dat de hoeveelheid die we innemen niet voldoende is. Zink kan de duur van een verkoudheid verminderen, verkort de duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus, een loopneus, niezen, schrale keel, keelpijn, heesheid en hoesten. Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte.

Reacties

    Powered By ConvertKit