Doorgaan naar hoofdcontent

Huidkloven natuurlijk behandelen

Huidkloven, barsten in de huid

Castor

Castorolie (wonderolie of ricinusolie) heeft een reinigende en verzorgende werking en wordt daarom vaak gebruikt om een droge of geïrriteerde huid te hydrateren. Castorolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen en is effectief tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. De moleculen van castorolie zijn klein, hierdoor kan het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid. Als het diep in de huid dringt, bestrijdt het bacteriën die de poriën kunnen verstoppen, terwijl het tegelijkertijd de geïrriteerde huid verzacht en hydrateert. Er is aangetoond dat castorolie Staphylococcus aureus bestrijdt, een bacterie dat in verband wordt gebracht bij de ontwikkeling van acne.

Gotu kola

Gotu kola bevordert de vorming van nieuw bindweefsel, werkt versterkend op het bindweefsel, herstelt elasticiteit en regelt keratinisatie (beschermlaag voor de huid). Gotu kola vermindert de kwetsbaarheid van haarvaten, helpt bij het verstevigen van omringende weefsels van de aders, houdt aders soepel en bevordert de bloedsomloop. Uitwendig gebruikt versterkt gotu cola de huid, verhoogt de veerkracht, werkt ontstekingsremmend en wondhelend.

Kokosolie

Kokosolie wordt vaak in cosmetica gebruikt als een lokaal aangebrachte vochtinbrengende crème, omdat kokosolie hydraterend werkt op de huid en antibacteriële eigenschappen heeft.

L-cysteïne

NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) is een bouwstof bij de vorming van huid, haar en nagels omdat het onderdeel is van keratine.

L-lysine

L-lysine is van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.

MSM

MSM ( methylsulfonylmethaan) gel of crème kan snel pijn verminderen, ontstekingen remmen, plaatselijke vochtophoping verminderen en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat kan zorgen voor sterke nagels, haar en een gezondere huid met minder kans op littekenvorming.

Probiotica

Probiotica heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vooral lactobacillusbacteriën en bifidobacteriën hebben de potentie om huidaandoeningen te verminderen zoals eczeem, psoriasis, acne, abcessen en aften. Ook de oorzaak van haarverlies kan soms te vinden zijn in een slechte maag- en darmwerking. Wanneer bijvoorbeeld de maag onvoldoende maagzuur en pepsine (een belangrijk eiwitsplitsend enzym) aanmaakt, gaan veel voedingsstoffen verloren. Hierbij gaat het voornamelijk om aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), mineralen en B-vitaminen zoals foliumzuur en vitamine B12. Vaak uiten de eerste klachten zich dan in de huid, haren en/of nagels, omdat zij voor onze gezondheid het minst essentieel zijn. Vitale organen, zoals het hart en de hersenen, staan immers vooraan bij de verdeling van schaarse voedingsstoffen. Dunner wordend haar gaat daarom vaak samen met brosse, afbrokkelende nagels.

Smeerwortel

Smeerwortel vernieuwd en herstelt beschadigd bindweefsel en kraakbeen, werkt wondhelend, huidherstellend en slijmvliesherstellend. Remt de vorming van oedeem, voorkomt en vermindert littekenvorming en striemen. Smeerwortel is effectief bij peesklachten, ligamentklachten, spierklachten, botbreuken, wonden en kneuzingen.

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) remt huidveroudering, beschermt de huid tegen ultraviolette straling, is nodig om epitheelcellen van de opperhuid zowel inwendig als uitwendig te ondersteunen. Vitamine A is ook nodig om glycoproteïnen te vormen, een combinatie van suiker en proteïne, die cellen helpen om zich te binden tot zachte weefsels, belangrijk om wonden te genezen en de huid te herstellen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte teint, zelfs bij jongere mensen. Vitamine A kan acne bestrijden en de algehele gezondheid van de huid verbeteren.

Vitamine B's

B-vitamines verbeteren de conditie van de huid, haren en nagels.

Vitamine E

Vitamine E olie uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing, door vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek, vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof, doordat vitamine E de genezing optimaler laat verlopen is er minder littekenvorming. Vitamine E, vitamine C en zink werken als antioxidanten en blijken het genezingsproces van brandwonden te versneller. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant in de huid, wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E crème verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.

Zink

Zinkzalf bevordert wondgenezing en vermindert de ernst van andere huidaandoeningen. Zink is noodzakelijk voor alle celgroei- en alle soorten processen en is daarom belangrijk element bij genezing van wonden.
Silicium (kiezelzuur) is onmisbaar voor een optimale aanmaak van collageen en elastine. Silicium heeft een regeneratieve werking, bevordert de elastine en collageen van de huid en heeft tevens een hydraterende en antioxidante werking.
Wat zijn huidkloven
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Silicium bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit