Doorgaan naar hoofdcontent

Spijsverteringsproblemen natuurlijk behandelen

Spijsverteringsproblemen

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat pectine, een natuurlijke stof met een gunstig effect op de spijsvertering, kan helpen bij een moeizame stoelgang, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en kan insulineresistentie verminderen.

Agar agar

Agar agar bevat veel vezels, die ons lichaam niet kan verteren en fungeert als een natuurlijk laxeermiddel. Het verhogen van de vezelinname is effectieve methode om constipatie te verlichten, een betere stoelgang te ondersteunen en kan bescherming bieden tegen maag- en darmstoornissen.

Alant

Alant (Inula helenium) verbetert de werking van de maag, helpt bij misselijkheid, diarree en bestrijdt parasieten (wormen) die zich in de darmen hebben gesetteld.

Aloë vera

Anthrachinonen die in aloë vera latex aanwezig zijn, creëren een krachtig laxeermiddel dat het darmvochtgehalte verhoogt, de slijmsecretie stimuleert en de darmperistaltiek (afwisselende samentrekking van de darmen) verhoogt, dat zorgt voor een beter transport van de darminhoud. Vanwege de ontstekingsremmende werking kan aloë vera latex helpen bij spijsverteringsproblemen, het zuur-base-evenwicht normaliseren, gistvorming afremmen, gezonde darmflora stimuleren en de darmverwerking regelen.

Basilicum

Basilicum (tulsi) helpt het zuur in het lichaam in evenwicht te brengen en de juiste pH-waarde van het lichaam te herstellen. Dit kan de spijsvertering en de immuniteit verbeteren door een gezonde darmflora te bevorderen, terwijl ook de schadelijke bacteriën die ziekte kunnen veroorzaken worden verminderd.

Berkenblad

Berkenblad stimuleert de spijsvertering en kan ingezet worden bij maagkrampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel en om een regelmatige stoelgang te ondersteunen.

Bijvoet

Bijvoet bevat hoge gehaltes aan antioxidanten, die helpen bij het verlichten van spijsverterings- en darmproblemen zoals zweren, braken, misselijkheid en constipatie.

Boekweit

Boekweit is glutenvrij is en heeft minder calorieën dan gerst of tarwe. Het vezel- en eiwitgehalte van boekweit helpt bij het verbeteren van de spijsvertering, het verbeteren van de stofwisseling en het verstrekken van een gezond dieet.

Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat voedingseiwitten helpt af te breken en beter te verteren, bevordert de spijsvertering en de eetlust. Vermindert ontstekingen van de darmen en remt de afscheiding van cytokinen, boodschapperstofjes die een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van ontstekingen die de darmwand beschadigen.

Canadese geelwortel

Canadese geelwortel helpt bij de vertering door de productie van speeksel, gal en verteringsenzymen te bevorderen. Het bevordert tevens de eetlust. Ook vanwege de invloed op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal is Canadese geelwortel goed voor de darmfunctie.

Chinese rabarber

Chinese rabarber (Rheum palmatum) is vezelrijk en is daardoor een effectieve manier om de spijsvertering te vergemakkelijken, kan buikpijn verlichten, constipatie verminderen en kan helpen tegen diarree.

Chlorella

Chlorella stimuleert de darmperistaltiek (bewegelijkheid van de darmen) doordat het sterke celwandcomponenten heeft en stimuleert de groei van een gezonde darmflora.

Damiana

Omdat damiana ontspannende en spijsverteringsstimulerende effecten heeft, helpt het ondersteunend bij het verlichten van hoofdpijn, spierpijn en maagpijn.

Duizendguldenkruid

Duizendguldenkruid bevordert de aanmaak van speeksel en maagsappen, werkt spijsverteringsbevorderend en verminderd winderigheid.

Gember

Gember prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de maag, fungeert als drager en optimaliseert de absorptie van waardevolle en onmisbare voedingsstoffen (de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen nemen toe). Deze eigenschap van gember zorgt dat de maag minder snel geïrriteerd raakt en spijsverteringsklachten zoals darmkrampen verminderen. Gember reduceert maagwandontstekingen, beschermt en hersteld de maagslijmvlies.

Gele gentiaan

Gele gentiaan bevordert de eetlust en bevordert de speekselsecretie, versterkt de maag, bevordert afscheiding van maagsappen en het ledigen van de maag, bevordert de beweeglijkheid van de ingewanden, bevordert het gevoel van honger en de opname van voedsel uit de darmwand en verdrijft darmgassen.

Grote engelwortel

Grote engelwortel bevordert maagwerking en afscheiding van maagsappen, werkt ontstekingsremmend op maag en darmen, werkt krampwerend op maag en darmen, bevordert de eetlust en helpt zeer goed bij een vol gevoel in de maag.

Jujube

Jujube (jujuba) kan de maagdarmflora verbeteren en de blootstelling van darmslijmvlies aan giftige en schadelijke stoffen verminderen en werkt als een natuurlijke remedie tegen constipatie.

Kalmoes

Kalmoes (Acorus calamus) werkt eetlustopwekkend, bevordert de speekselafscheiding, versterkt de maag, bevordert de maagsapafscheiding, bevordert de spijsvertering, bevordert de afscheiding van pancreassappen en darmsappen.

Kamille

Kamille is geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, buikkrampen, diarree en er zijn goede resultaten met kamille geboekt bij spastisch colon. Kamille kan zweervorming helpen voorkomen en kan toegepast worden bij zweren in maag en/of duodenum.

Knoflook

Knoflook beïnvloed de productie van waterstofsulfide (kleurloos gas met de geur van rotte eieren) in het maagdarmstelsel, dat wordt geproduceerd door de darmflora. Waterstofsulfide blijkt ontstekingen in het maagdarmstelsel tegen te gaan en bevordert het herstel van het darmepitheel na beschadiging. Het gas stimuleert de vorming van biofilms en een goed werkende darm. Knoflook kan mogelijk helpen bij diarree, vermoeidheid, regelmatig terugkerende buikpijn (buikkrampen), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Lecithine

Lecithine kan gunstig zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of het prikkelbare darm syndroom. Dit komt omdat ongeveer 70 % van de totale fosfolipiden in de darmslijmlaag bestaat uit lecithine, waardoor een beschermende barrière wordt gevormd om de invasie van schadelijke bacteriën te voorkomen.

L-glycine

L-glycine helpt bij het opnieuw opbouwen van weefsel in het spijsverteringskanaal, waardoor voedseldeeltjes en bacteriën in de darmen blijven waar ze thuishoren, zodat er geen kleine openingen ontstaan waardoor een gedeelte van de darminhoud in de bloedbaan terechtkomt. Glycine helpt bij het vormen van 2 belangrijke stoffen waaruit de darmwand bestaat, collageen en gelatine. Hierdoor kan glycine voedselallergieën en gevoeligheid aan bepaalde voeding(stoffen) verminderen en darmaandoeningen verminderen.

L-proline

L-proline is belangrijk voor de gezondheid van de darmen en kan weefsels helpen versterken die het maagdarmkanaal begrenzen, wat gunstig is voor de opname van voedingsstoffen en het voorkomen van auto-immuunreacties.

Malrove

Malrove heeft een zeer bittere smaak, als bitter tonicum verhoogt malrove de eetlust en ondersteunt het de functie van de maag. De smaak van bittere kruiden helpen om de productie van speeksel en maagsappen te verhogen, deze cruciale lichaamsvloeistoffen zijn zeer belangrijk om het voedsel af te breken en te verwerken.

Mangaan

Mangaan speelt een belangrijke bij spijsverteringsenzymen die verbindingen in voedsel omzetten in bruikbare voedingsstoffen en energie in het lichaam, inclusief glucose en aminozuren. Mangaan is nodig om te helpen bij de juiste productie van spijsverteringsenzymen die verantwoordelijk zijn voor gluconeogenese (het opnieuw vormen van glucose). Mangaan kan een te hoge bloedsuikerspiegels voorkomen, die kunnen bijdragen aan diabetes.

Marjolein

Marjoleinolie helpt bij het verteren van voedsel door de samentrekkende beweging van de darmen en de uitdrijving te stimuleren. Bij spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, winderigheid, maagpijn, diarree en constipatie, kan marjolein de symptomen helpen te verlichten.

Mierikswortel

Mierikswortel bevat enzymen die de spijsvertering stimuleren, de stoelgang reguleren en constipatie verminderen. Mierikswortel wordt beschouwd als een cholagogue (afscheiding van galzuur stimuleert) om de spijsvertering te bevorderen.

Papaja

Papaja (papaya) bevat de inhoudsstof papaïne (papaja enzymen), dat in staat is grote eiwitten in kleinere peptiden en aminozuren te splitsen. Bromelaïne uit ananas heeft een soort gelijke werking, samen werken bromelaïne en papaïne synergetisch.Papaïne is vergelijkbaar met enzymen die in de alvleesklier worden aangemaakt, die nuttig kunnen zijn als men bepaalde vleessoorten moeilijk kan verteren door te weinig maagzuur.

Probiotica

Probiotica helpt bij het herstel van de microbiële flora in de gehele darm, heeft een stimulerende werking op de darmperistaltiek (knijpende beweging van het maag-darmstelsel dat ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt). Een tekort aan gezonde darmbacteriën (probiotica) en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Een goede vertering verhoogt de opnamen van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen, verbetert tevens de voedselintolerantie en remt de vorming van toxines en andere belastende substanties in de darmen. Hierdoor verminderen bijhorende klachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, maagpijn, maagwandontsteking, buikpijn, moeilijke stoelgang, diarree en vermoeidheid, prikkelbaar darmsyndroom en kolieken. Probiotica kan ontstekingen verminderen door de weerstand (via het immuunsysteem) te verhogen. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, beiden ziektebeelden gaan gepaard met ontstekingen.

Rammenas

Rammenas reinigt het spijsverteringsstelsel en helpt bij het afbreken en afvoeren van voedsel en gifstoffen die in de loop van de tijd zijn opgebouwd. Rammenas heeft een kalmerend effect op het spijsverteringsstelsel en kan een opgeblazen gevoel en indigestie verlichten. Ook helpt de ontgiftende aard van rammenas de symptomen van stapels snel te verlichten.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen ondersteunen het spijsverteringsstelsel, door de maagdarmstelsel soepel te laten functioneren, verminderen de darmdoorlaatbaarheid zodat er minder gifstoffen in de bloedbaan terecht komen en kan zo zorgen voor minder ontstekingen. Spijsverteringsenzymen helpen bij spijsverteringsklachten, indigestie in het algemeen zoals een vol gevoel, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn met eventuele misselijkheid, zuurbranden, obstipatie, vette ontlasting en onverteerde voedselresten.

Zoethout

Zoethoutwortel werkt effectief tegen dyspepsie (spijsverteringsstoornis) zoals brandend maagzuur, misselijkheid, indigestie en maagpijn. Zoethout werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en werkt verzachtend op het maag- en darmslijmvlies en beschermt tegen maagzweren.

Wat zijn spijsverteringsproblemen
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Spijsverteringsenzymen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit