Doorgaan naar hoofdcontent

Lekkende darm natuurlijk behandelen

Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, lekkende darm syndroom, leaky gut

DPP-IV-enzym

Onverteerbare eiwitten kuunen de microvilli van de dunne darm beschadigen. Het darmslijmvlies vormt een barrière tegen gifstoffen inclusief onafbreekbare eiwitten. Het DPP-IV enzym in de darmmucosa verhindert de opname van potentieel allergene eiwitten in de bloedbaan. DPP-4 (dipeptidylpeptidase 4) zou kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van een lekkende darm.

Glucosamine

Glucosamine is van belang voor de gezondheid van de darmen, omdat het een belangrijke rol speelt in de gezondheid van uw microbioom, waarvan is aangetoond dat het een rol speelt bij chronische ontstekingen, kan de darmdoorlaatbaarheid (lekkende darm) helpen genezen en voorkomen. Glucosamine kan helpen bij de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Inuline

Inuline fermenteert en voedt op natuurlijke wijze de gezonde darmflora (bacteriële organismen, in het bijzonder de bifido-bacteriën). Inuline stimuleert bacteriën om te groeien, wat leidt tot significante positieve veranderingen in de samenstelling van de darmflora en significante afname van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontstekingen kunnen veroorzaken.

L-glutamine

L-glutamine kan worden ingezet bij verhoogde doordringbaarheid en ontstekingsziekten van de darmen. De darm moet voedingsstoffen op kunnen nemen maar ook veel belastende stoffen en microben kunnen weren. Glutamine speelt hierbij een belangrijke rol omdat het de darmbarrière versterkt. Glutamine is belangrijk voor de heropbouw van de sneldelende cellen van het darmepitheel (beschermende laag van het slijmvlies), met name in de dunne darm, een glutamine-tekort kan het epitheelweefsel in de darmen doen verschrompelen, wat niet alleen leidt tot een verminderde absorptie van nutriënten, maar ook tot een mogelijk verhoogde doordringbaarheid van de darmen. Glutamine voorkomt lekkende darmen door ontstekingen van het slijmvlies en voorkomt de vorming van littekenweefsel, dat een onomkeerbaar gevolg is van darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darmen.

L-glycine

L-glycine helpt bij het opnieuw opbouwen van weefsel in het spijsverteringskanaal, waardoor voedseldeeltjes en bacteriën in de darmen blijven waar ze thuishoren, zodat er geen kleine openingen ontstaan waardoor een gedeelte van de darminhoud in de bloedbaan terechtkomt. Glycine helpt bij het vormen van 2 belangrijke stoffen waaruit de darmwand bestaat, collageen en gelatine. Hierdoor kan glycine voedselallergieën en gevoeligheid aan bepaalde voeding(stoffen) verminderen en darmaandoeningen verminderen.

Nootmuskaat

Nootmuskaat heeft niet alleen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen dat een lekkende darm kan verminderen, maar van bepaalde verbindingen in nootmuskaat, kunnen maagzweren en diarree verminderen.

Probiotica

Een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid. Deze doorlaatbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden. Probiotica kan ingezet worden bij het voorkomen en behandelen van voedselallergieën. Bij een voedselallergie verloopt de reactie op de allergenen via het immuunsysteem. Probiotica verhoogt de immuniteit van de darm, verbetert de functie van cytokinen (stoffen die een rol spelen als boodschapper om cellen van het afweersysteem te remmen of juist te activeren) en de doordringbaarheid van de darm (lekkende darm) neemt af. Zo’n 80% van de afweer vindt zijn oorsprong in de darm. Een goed afweersysteem voorkomt allergische reacties. Bij kinderen met eczeem (atopische dermatitis) veroorzaakt door koemelkallergie kunnen Lactobacillen de symptomen verminderen. De probiotische bacteriën produceren lactase waardoor lactose afgebroken kan worden.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen ondersteunen het spijsverteringsstelsel, door de maagdarmstelsel soepel te laten functioneren, verminderen de darmdoorlaatbaarheid zodat er minder gifstoffen in de bloedbaan terecht komen en kan zo zorgen voor minder ontstekingen. Spijsverteringsenzymen helpen bij spijsverteringsklachten, indigestie in het algemeen zoals een vol gevoel, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn met eventuele misselijkheid, zuurbranden, obstipatie, vette ontlasting en onverteerde voedselresten.
L-glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling, belangrijk voor het immuunsysteem en voor een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. L-glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm tegen te gaan.
Wat is een lekkende darm
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-glutamine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit