Doorgaan naar hoofdcontent

Fibromyalgie natuurlijk behandelen

Fibromyalgie, chronische pijn

Bergthee

Bergthee (wintergreen) zalf, -gel of -olie zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, enkele druppels bergthee olie kan pijn bij gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten verminderen.

Griffonia

Lage serotoninespiegels zijn kenmerkend bij fibromyalgie, bij lage serotoninespiegels kunnen normale hoeveelheden substance P al pijn veroorzaken. Substance P is een neuropeptide dat betrokken is bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) een inhoudsstof van griffonia is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor de GABA-functie, een remmende neurotransmitter die gelukshormonen zoals serotonine produceert. Bepaalde door magnesium gereguleerde hormonen zijn cruciaal voor het kalmeren van de hersenen en het bevorderen van de ontspanning, wat één van de redenen is waarom een magnesiumtekort kan leiden tot stress en slapeloosheid.

MSM

MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het bindweefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren, gewrichten en bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Tekort aan MSM zorgt dat het bindweefsel minder flexibel is, met als gevolg verstijving van spieren. MSM helpt bij het voorkomen van spierkrampen, spierpijnen en (sport)blessures. MSM gel of crème leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM kan snel pijn verminderen, ontstekingen remmen, plaatselijke vochtophoping verminderen en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat kan zorgen voor sterke nagels, haar en een gezondere huid met minder kans op littekenvorming.

PEA

PEA (palmitoylethanolamide) beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt.

Probiotica

Probiotica vermindert een overgroei van schadelijke bacteriën in de dunne darm wat kan leiden tot een verhoogde doordringbaarheid van de darm (lekkende darm). Door de schadelijke bacteriën kan men niet de essentiële voedingsstoffen uit het voedsel halen waardoor men een tekort heeft aan vitaminen, aminozuren en mineralen. Door een tekort aan voedingsstoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren, waardoor het immuunsysteem verlaagd wordt en andere klachten kunnen ontstaan. Maagdarmproblemen komen veel voor bij mensen met fibromyalgie en hebben vaak het prikkelbare darmsyndroom. Dit leidt tot een verhoogde doordringbaarheid met als gevolg dat er ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokinen en prostaglandinen, via het bloed in de hersenen terechtkomen. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor pijn toe en raakt de werking van mitochondriën verstoord.

Quercetine

Quercetine kan helpen de pijn te verminderen die gepaard gaat met auto-immuunziekten zoals artritis en infecties. Fibromyalgie waarbij er mini-ontstekingen in het lichaam plaatsvinden, kan het de moeite lonen om de histamine-spiegel voor een bepaalde tijd te verlagen, veel mensen ervaren dan vermindering van de klachten.

Ribose

Ribose verhoogt de celstofwisseling in hart en skeletspieren, hierdoor kan het bij 66 % van de mensen de symptomen van fibromyalgie en/of het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) verminderen. Fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom worden vaak gekenmerkt door een algemene vermoeidheid die vaak samenhangt met een verstoorde energiehuishouding. Fibromyalgie is mogelijk het gevolg van een verstoorde ATP-productie. ATP lediging leidt tot een verstoord functioneren van de cel en uiteindelijk tot spierpijn en spierstijfheid dat vaak gepaard gaat met fibromyalgie. Ribose bevordert een toename van energie en algemeen welbevinden.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft gunstige effecten op de symptomen van fibromyalgie, zoals het verminderen van pijn en gevoelige pijnpunten. Het kan wel even duren vooraleer SAMe begint te werken. (Tussen 1 tot zelfs 6 weken, afhankelijk van persoon tot persoon).

Ubiquinol

Vooral organen met hoge energiebehoefte zoals hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren verbruiken veel ubiquinol. Het niveau van ubiquinol in het lichaam neemt af met het ouder worden of het lichaam maakt ubiquinol te weinig aan, daardoor is de kans groter om een hartspierziekte en spierziekten (zoals fibromyalgie) te ontwikkelen.

5-HTP

Lage serotoninespiegels zijn kenmerkend bij fibromyalgie, bij lage serotoninespiegels kunnen normale hoeveelheden substance P al pijn veroorzaken. Substance P is een neuropeptide dat betrokken is bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.

Vitamine D

Vitamine D tekort kan deels een oorzaak zijn bij mensen met chronische pijnklachten (zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie). Lage vitamine D-spiegels hangen samen met meer pijnklachten, depressieve klachten en een verhoogde kans op een verminderde botmassa.
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) tussen de 50 tot 200 mg 3 x per dag innemen, vermindert pijn, ochtendstijfheid, onrust, vermoeidheid en verbetert de slaapkwaliteit.
Wat is fibromyalgie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit