Doorgaan naar hoofdcontent

Bevalling en voedingstoffen

Bevallen, bevalling, zwangerschap

Amerikaanse sneeuwbal

Amerikaanse sneeuwbal werkt krampwerend, ontzwellend, ontspannend en kalmerend op de organen van het kleine bekken, vooral op de baarmoeder. Amerikaanse sneeuwbal kan daardoor toegepast worden bij menstruatiepijn, om de baarmoeder te herstellen na de bevalling, klachten tijdens de menopauze en bij maagdarmkrampen.

Choline

Choline komt van nature voor in moedermelk en is in voldoende hoeveelheden nodig voor de vorming en rijping van hersenen en zenuwstelsel van het ongeboren kind. In de hersenen van foetussen en zuigelingen worden in een zeer snel tempo neuronsynapsen gevormd, hierbij speelt choline een belangrijke rol bij de opbouw van de hersenstructuur. Een choline-tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neuraalbuisdefecten, hazenlip en aangeboren hartafwijkingen. Choline fungeert als methyldonor, wat betekent dat wanneer er foliumzuur tekort is, choline de potentie heeft om te helpen bij lichaamsfuncties waar foliumzuur nodig is maar ontbreekt.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. DHA-vetzuur verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.

Foliumzuur

Foliumzuur (folaat) is betrokken bij de DNA-synthese en belangrijke enzymatische reacties. Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan foliumzuur toe om de groei en ontwikkeling van de foetus te ondersteunen en om geboorteafwijkingen te voorkomen. De meest bekende voordelen van foliumzuur is het vermogen om het risico op neuraalbuisafwijking die de hersenen, ruggengraat of ruggenmerg kunnen aantasten te verminderen, kan het risico op bloedarmoede, vroeggeboorte en zwangerschapscomplicaties verminderen.

Hartgespan

Hartgespan werkt ondersteunend bij een moeilijke bevalling en valse weeën. Versterkt en coördineert de weeën, bespoedigt de bevalling (niet geven tijdens de zwangerschap, behalve tijdens de laatste weken en tijdens de bevalling), helpt na de geboorte de placenta (moederkoek) uitdrijven, helpt de baarmoeder herstellen na de bevalling en vermindert de risico op nabloedingen.

Herderstasje

Herderstasje werkt bloedstelpend bij baarmoederbloedingen, bevordert de baarmoedercontractie en werkt ontstekingsremmend.

IJzer

IJzer is nodig om hemoglobine te maken, een eiwit in de rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd. Wanneer er niet voldoende hemoglobine aanwezig is, krijgen de weefsels en spieren niet genoeg zuurstof, waardoor deze niet goed kunnen functioneren. Hierdoor kan ijzer de kans op een laag geboortegewicht verminderen.

Jodium

Te kort aan jodium tijdens de kindertijd en zwangerschap kan een gezonde ontwikkeling en groei van de hersenen verstoren. Baby's zijn vatbaarder voor sterfte en hebben een hoger risico op progressieve afname van zenuwcelstructuren of -functies, waaronder het afsterven van zenuwcellen als ze jodiumtekort hebben, zoals een mentale vorm van handicap die bekend staat als cretinisme (dwerggroei), motorische problemen, leerstoornissen en een lage groeisnelheid.

Magnesium

Magnesium vermindert de symptomen van stuipen of toevallen tijdens zwangerschap, doordat magnesium direct en indirect vaatverwijding in onder andere de hersenen en baarmoeder veroorzaakt. Bovendien helpt magnesium premature weeën en vroeggeboorte te voorkomen. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met spierzwakte bij baby’s.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.

Pepermunt

Pepermuntolie werkt krampwerend op de gladde spieren van het maagdarmstelsel, ontspannend op de maag, galwegen en op het colon. Munt helpt bij misselijkheid, braken en reisziekte. Munt is een geliefde plant om in te zetten bij zwangerschapsmisselijkheid.

Probiotica

Probiotica kan een chronisch tekort aan gezonde darmbacteriën verbeteren en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal verminderen. Een slechte darmflora kan leiden tot aandoeningen zoals ADHD, autisme, depressie, angststoornissen. Het gebruik van antibiotica, het ter wereld komen via keizersnede, overgewicht en diabetes bij aanstaande moeders en de afwezigheid van borstvoeding, kunnen verstoringen van de microflora in de hand kan werken.

Salie

Salie stimuleert de baarmoeder bij het uitblijven van de bevalling en een moeilijke bevalling.

Spirulina

Spirulina ondersteund de zwangerschap en borstvoeding, dankzij de aanwezigheid van eiwitten, vitaminen (waaronder foliumzuur) en mineralen (waaronder ijzer). Een goed opneembare vorm van ijzer en bioactieve vitamine B12 zorgen voor de vorming van rode bloedcellen en optimale oxygenatie van de foetus. De uitgebalanceerde eiwitten zorgen voor een optimale ontwikkeling van de foetus en vitamine K1 en K2 voor een betere bloedstolling en sterke botten. Spirulina is een zeer rijke bron van carotenoïde antioxidanten zoals betacaroteen (provitamine A) en zeaxanthine. Spirulina is de rijkste voedingsbron uit de natuur van het belangrijke omega-6- vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA), een essentieel vetzuur dat bijdraagt aan de gezondheid van vrouwen.

Vitamine B's

B-vitamines vooral vitamine B6 en vitamine B12 verminderen de kans op zwangerschapsmisselijkheid en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten (open rug), is een ontwikkelingsstoornis van het embryo als de ruggenwervels zich niet volledig sluiten rondom het ruggenmerg.

Vitamine D

Vitamine D moet voldoende aanwezig zijn tijdens de zwangerschap, omdat het een positieve invloed heeft op de spierkracht en spierontwikkeling van het kind.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) wordt beschouwd als een baarmoedertonicum, omdat vrouwenmantel het vermogen zou hebben om weefsels te herstellen van het baarmoederslijmvlies en vaginaal slijmvlies. Vrouwenmantel herstelt de baarmoeder na de bevalling (samentrekken tot origineel volume en weefselherstel), vermindert bloeding na de bevalling en voorkomt baarmoederverzakking.
Wist u dat uw gezondheid al beïnvloed wordt door de gezondheid van uw vader en moeder nog voor u als vruchtje in de buik van mama zat? Zelfs de gezondheid van oma en opa en vele generaties voor u kunnen van invloed zijn geweest op uw genen. De juiste voedingsstoffen zijn zo belangrijk voor en tijdens de bevruchting en voor de ontwikkeling van de foetus.
Voedingsstoffen voor en tijdens de zwangerschap
Voeding tijdens de zwangerschap bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit