Doorgaan naar hoofdcontent

Hoesten natuurlijk behandelen

Hoesten, hoest

Alant

Alant (Inula helenium) bevordert het ophoesten en oplossen van slijmen, maakt hoesten meer productief.

Damiana

Damiana werkt als een natuurlijk ontstekingsremmend middel, slijmoplossend middel (het helpt de luchtwegen te openen en hoesten te verminderen) en is een immunomodulator (werkt in op het immuunsysteem).

Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje wordt het gebruikt bij de behandeling van verschillende borstklachten zoals bronchitis en hoesten.

Grove den

Grove dennenolie (Pinus sylvestris) kan toegepast worden bij luchtwegaandoeningen.

Heemst

Heemst (Althaea officinalis) heeft hoestremmende eigenschappen en heeft het vermogen om slijm op te lossen, hierdoor kan heemst irritatie van de keel verminderen, zwelling in de lymfeklieren verminderen, het genezingsproces versnellen en droge hoest verminderen. Dit is een reden waarom heemst-extract wordt toegevoegd aan veel hoestsiropen en keelpastilles, het is één van de meest effectieve natuurlijke hoestmiddelen. Heemst wordt toegepast bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies, bij prikkelhoest en werkt ontstekingsremmend.

Hysop

Hysop verlicht spasmen in de luchtwegen, kalmeert hoest kalmeert, werkt, maakt het slijm los in de luchtwegen. Deze eigenschappen helpt bij het genezen van infecties door verkoudheid en het helpt bij de behandeling van ademhalingsaandoeningen. Hoesten is een veel voorkomende reactie van het ademhalingsstelsel om schadelijke microben, stof of irriterende stoffen te verdrijven. Hysop kan ook helpen tegen keelpijn.

Klaproos

Klaproos werkt verzachtend op de luchtwegen en heeft een slijmoplossende werking. 

Koningskaars

Koningskaars (toorts) helpt het slijm uit het lichaam te verwijderen en kan de ontstoken luchtwegen kalmeren. Koningskaars kan ondersteunend helpen bij infecties aan de bovenste luchtwegen, waaronder bronchitis, droge hoest, keelpijn, heesheid en keelontsteking (angina).

L-cysteïne

NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) splitst de zwavelbruggen in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan en het slijm verdunt dat zich ophoopt in de bronchiale buizen. Hierdoor werkt cysteïne slijmoplossend, verbetert een beperkte luchtstroom die het moeilijk maakt om te ademen. L-cysteïne kan de symptomen verminderen bij abnormale ontstekingsreacties in de longen. Dit kan nuttig zijn als men last heeft van allergieën of bij luchtwegaandoeningen.

L-glutathion

De longen hebben grote behoefte aan L-glutathion en zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging. De mucosa (slijmerige laag) van de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. Glutathion voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van glutathion tekort. Glutathion tekort wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen zoals longbeschadiging bij pasgeborenen, astma en emfyseem. Virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion, daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op glutathion tekorten overwogen moeten worden. Glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort.

Malrove

Malrove bevat de inhoudstof marrubiïne dat het vermogen bezit om slijmoplossend te werken. Malrove kan hoestaanvallen verminderen door het slijm die in de luchtwegen vastzitten te verdunnen. Bovendien heeft malrove krampstillende en pijnstillende effecten dat ook helpt om de hoest te temperen.

Mierikswortel

De olie die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van mierikswortel is allylisothiocyanaat (mosterdolie). Deze kleurloze olie is een antimicrobieel middel tegen een breed spectrum aan ziekteverwekkers. Mierikswortel heeft ook positieve effecten op fagocyten, een type cel in het lichaam dat bacteriën opslokt en absorbeert. Mierikswortel versterkt de antimicrobiële functies van fagocyten. Vanwege de antibiotische eigenschappen van mierikswortel, wordt het in de traditionele geneeskunde gebruikt om bronchitis, sinusitis, hoesten en verkoudheid te behandelen.

Probiotica

Probiotica heeft bij preventief gebruik een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem. Probiotica blijkt een acute infectie aan de bovenste luchtwegen te kunnen helpen voorkomen, vermindert de symptomen van griep en verkoudheid: minder last van koorts, hoesten en ontstoken neusslijmvliezen.

Smalle weegbree

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) verzacht ontstoken slijmvliezen van de luchtwegen, vermindert de hoestprikkel en bevordert het ophoesten van slijm.

Tijm

Tijm stimuleert het opgeven van slijm bij hoesten en gaat hoesten tegen. Tijmolie werkt sterk antimicrobieel tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels, kan toegepast worden bij luchtweginfecties.

Zink

Zink kan de duur van een verkoudheid verminderen, verkort de duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus, een loopneus, niezen, schrale keel, keelpijn, heesheid en hoesten. Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte.

Wat is hoesten
Mogelijke oorzaken
L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit