Doorgaan naar hoofdcontent

Eczeem natuurlijk behandelen

Eczeem, eczema
-

Berkenblad

Berkbladeren hebben adstringerende eigenschappen waardoor ze toegepast kunnen worden bij huidontstekingen zoals eczeem.

Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje werkt zuiverend en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden voor elke huidaandoening (psoriasis, eczeem, acne), maar ook voor auto-immuunziekten en oedeem.

Duizendblad

Duizendblad bezit ontstekingsremmende eigenschappen die een positieve invloed hebben op de pH-waarde en het vochtgehalte van de huid. Duizendblad werkt bovendien ontsmettend, kan voorkomen dat (brand)wonden geïnfecteerd raken en heeft het vermogen om bloedingen te stoppen. Duizendblad kan onder meer helpen bij het behandelen van huidontstekingen.

EPA

EPA (Eicosapentaeenzuur) verbetert het immuunsysteem en vermindert ontstekingsreacties, helpt hierdoor bij huidaandoeningen zoals eczeem. Een verstoorde balans tussen omega 6 en omega 3 kunnen (huid)problemen toenemen. Omega 6 verlaagt namelijk de ontstekingsremmende werking van omega 3. Een gebrek aan omega 3 zorgt ervoor dat omega 6 de overhand heeft, wat ontstekingsbevorderend werkt. Een droge huid heeft een groot gebrek aan vocht en vetten, waardoor irriterende stoffen van buitenaf gemakkelijk binnen kunnen dringen. Deze slecht functionerende huidbarrière zorgt voor roodheid en jeuk. Een droge huid kan flink opknappen van Omega 3-vetzuren, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Omega 3-vetzuren beschermen tegen ontstekingsziekten, zoals artritis psoriasis, eczeem, chronische inflammatoire aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en andere inflammatoire aandoeningen (zoals lupus).

Grote klis

Grote klis kalmeert en helpt ondersteunend bij veel voorkomende huidproblemen door de bloedzuiverend werking en de uitscheiding van toxische stoffen te bevorderen, werkt infectiewerend en schimmelwerend en regelt de talgproductie van de huid. Grote klis werkt ondersteunend bij hardnekkige huidaandoeningen als psoriasis, eczeem, schilferende huidaandoeningen, vette huid, dermatitis, impetigo, droge en schrale huid, jeuk en kloven geeft klis vaak verlichting en verbetering van de klachten.

Kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine) werkt bloed- en lymfe zuiverend en is daarom goed bij alle huidproblemen.

Lactobacillus

Lactobacillus is gunstig zijn voor het behandelen van eczeem. Lactobacillus GG lijkt de symptomen van eczeem te verminderen bij baby's die allergisch zijn voor koemelk. Lactobacillus sakei, Lactobacillus plantarum en een combinatie van gevriesdroogde Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus reuteri lijken ook eczeem symptomen te verminderen bij kinderen van 1 tot 13 jaar. Lactobacillus paracasei lijkt niet gunstig te zijn voor de behandeling van eczeem. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van Lactobacillus tijdens de zwangerschap het risico op eczeem bij zuigelingen vermindert. Maar ander onderzoek suggereert geen voordeel. Dit kan te wijten zijn aan de gebruikte stammen van Lactobacillus en hoe risicovol de baby's waren voor het ontwikkelen van de huidaandoening.

Lavendel

Lavendelolie werkt ontsmettend, pijnstillend, wondhelend en vermindert jeuk bij (brand)wonden, acne, eczeem en ander huidproblemen.

Mangosteen

Mangosteen (Garcinia) heeft zowel anti-allergische als ontstekingsremmende eigenschappen en blijkt een krachtige remmer te zijn tegen de afgifte van histamine en prostaglandine, die zowel in verband worden gebracht met ontstekingen als met allergieën. Er is aangetoond dat 2 specifieke bioactieve stoffen van magosteen, alfa-mangostinen en gamma-mangostinen ontstekingsremmende effecten hebben.

Maretak

Maretak (Viscum album) kan op de huid aangebracht worden om spataderen, zweren op de onderbenen en eczeem te behandelen. Maretak heeft pijnstillende eigenschappen en kan worden gebruikt om gewrichtspijn (reumatische en neuralgische pijn) te behandelen wanneer het in de huid wordt gewreven.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) verminderen atopische aandoeningen (aanleg voor bepaalde aandoeningen). Immunoglobuline E (IgE) is een antistof die zich bevindt in slijmvliezen en die histamine vrijlaat als reactie op een allergeen. Hierdoor ontstaat een of andere allergische reactie. Een hogere concentratie van omega 3-vetzuren in de fosfolipiden, vermindert het aantal gevallen van atopische aandoeningen. Hoe hoger de omega 3-vetzuurconcentratie, hoe kleiner het risico. Omega 3-vetzuren kunnen allergische symptomen niet voorkomen, maar verkleint wel het risico van IgE-gemedieerde aandoeningen. Omega 3-vetzuren zorgen voor minder ontstekingsbelasting en dus voor minder symptomen.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de synthese en afgifte van histamine, meer nog dan vitamine C. Samen hebben ze een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie OPC's en vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.

Probiotica

Een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid. Deze doorlaatbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden. Probiotica kan ingezet worden bij het voorkomen en behandelen van voedselallergieën. Bij een voedselallergie verloopt de reactie op de allergenen via het immuunsysteem. Probiotica verhoogt de immuniteit van de darm, verbetert de functie van cytokinen (stoffen die een rol spelen als boodschapper om cellen van het afweersysteem te remmen of juist te activeren) en de doordringbaarheid van de darm (lekkende darm) neemt af. Zo’n 80% van de afweer vindt zijn oorsprong in de darm. Een goed afweersysteem voorkomt allergische reacties. Bij kinderen met eczeem (atopische dermatitis) veroorzaakt door koemelkallergie kunnen Lactobacillen de symptomen verminderen. De probiotische bacteriën produceren lactase waardoor lactose afgebroken kan worden.

Quercetine

Quercetine heeft een remmend effect op de afscheiding van histamine, waardoor quercetine mogelijk symptomen van seizoensgebonden allergieën en voedselallergieën, astma en huidallergieën zoals eczeem kan verminderen. Histamine komt vrij wanneer het immuunsysteem een allergie of gevoeligheid detecteert. Histamine is de oorzaak van ongemakkelijke symptomen die we ondervinden wanneer het lichaam een allergische reactie heeft. Quercetine kan helpen bij het stabiliseren van het vrijkomen van histamine uit bepaalde immuuncellen, wat resulteert in verminderde symptomen.

Smalle weegbree

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) verzacht de geïrriteerde huid, werkt jeukwerend omdat het allergische reacties op te huid vermindert.

Vitamine E

Vitamine E uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing, door vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek, vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof, doordat vitamine E de genezing optimaler laat verlopen is er minder littekenvorming. Vitamine E, vitamine C en zink werken als antioxidanten en blijken het genezingsproces van brandwonden te versneller. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant in de huid, wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E (creme, olie of balsem) verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.
Probiotica zorgt voor een gezonde flora van het spijsverteringsstelsel, wat preventief werkt om de huid gezond te houden, door het immuunsysteem te normaliseren.
Wat is eczeem
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Probiotica en prebiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit