Doorgaan naar hoofdcontent

Verkoudheid natuurlijk behandelen

Verkoudheid

Anijs

Anijs heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en kan bescherming bieden tegen schadelijke bacteriestammen. Shikiminezuur gecombineert met quercetine zijn samen instaat om de productie van immuuncellen aanzienlijk te verhogen.

Canadese geelwortel

Canadese geelwortel heeft een positieve invloed op de slijmvliezen van het ademhalingssysteem, houdt de luchtwegen gezond. Canadese geelwortel heeft antibiotische eigenschappen en versterkt het immuunsysteem door de productie van antigenen (antistoffen of antilichamen) te verhogen en de ontstekingsbevorderende respons te verminderen, wat indirect leidt tot het beperken van de symptomen tijdens een infectie.

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. Helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Echinacea

Echinacea stimuleert het afweersysteem tegen infecties door schimmels, bacteriën en virussen. Daardoor kan echinacea ondersteunend helpen bij een verkoudheid, griep, ontstoken luchtwegen, bronchitis, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, sinusitis, kinkhoest en chronische luchtwegeninfecties.

Eucalyptus

Eucalyptusolie kan ingezet worden bij een reeks van ademhalingsaandoeningen, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD), astma, bronchitis, sinusitis, verkoudheid en griep. Eucalyptusolie vermindert de ernst van ademhalingsaandoeningen omdat het helpt om het immuunsysteem te stimuleren en de ademhalingscirculatie te verbeteren. Eucalyptus maakt het gemakkelijker om te ademen als de de neus verstopt is.

Grove den

Grove dennenolie (Pinus sylvestris) kan toegepast worden bij luchtwegaandoeningen.

L-glutathion

Virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. L-glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion, daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op glutathion tekorten overwogen moeten worden. Glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort.

Heemst

Heemst (Althaea officinalis) heeft hoestremmende eigenschappen en heeft het vermogen om slijm op te lossen, hierdoor kan heemst irritatie van de keel verminderen, zwelling in de lymfeklieren verminderen, het genezingsproces versnellen en droge hoest verminderen. Dit is een reden waarom heemst-extract wordt toegevoegd aan veel hoestsiropen en keelpastilles, het is één van de meest effectieve natuurlijke hoestmiddelen. Heemst wordt toegepast bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies, bij prikkelhoest en werkt ontstekingsremmend.

Kalmegh

Kalmegh (andrographis) heeft een weerstandsverhogende (immuunsysteem) werking en staat bekend om zijn medicinale werking bij luchtwegenaandoeningen. Ideaal bij keelontsteking, verkoudheid en sinusitis. Kalmegh verlaagt koorts en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Kattenklauw

Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. T-cellen (witte bloedcellen)) nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe.

Knoflook

Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. Helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

L-cysteïne

NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) splitst de zwavelbruggen in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan en verdunt het slijm dat zich ophoopt in de bronchiale buizen. Hierdoor werkt cysteïne slijmoplossend, verbetert een beperkte luchtstroom die het moeilijk maakt om te ademen. L-cysteïne kan de symptomen verminderen bij abnormale ontstekingsreacties in de longen. Dit kan nuttig zijn als u last heeft van allergieën of als u een luchtwegaandoening.

Maitake

Maitake verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem zodat het lichaam zich naar behoren kan weren tegen elke ziekte. Maitake is werkzaam tegen de meeste virussen en bacteriën en werkt ontstekingsremmend. Kan met succes ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis en griep.

Mierikswortel

De olie die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van mierikswortel is allylisothiocyanaat (mosterdolie). Deze kleurloze olie is een antimicrobieel middel tegen een breed spectrum aan ziekteverwekkers. Mierikswortel heeft ook positieve effecten op fagocyten, een type cel in het lichaam dat bacteriën opslokt en absorbeert. Mierikswortel versterkt de antimicrobiële functies van fagocyten. Vanwege de antibiotische eigenschappen van mierikswortel, wordt het in de traditionele geneeskunde gebruikt om bronchitis, sinusitis, hoesten en verkoudheid te behandelen.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de synthese en afgifte van histamine, meer nog dan vitamine C. Samen hebben ze een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie OPC's en vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.

Pau d'arco

Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten en schimmels. Eén van de sterkste werkingen van pau d'arco is tegen virussen, lapachol uit pau d'arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen (zoals het Epstein-Barr virus). Pau d'arco werkt effectief tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori en Brucella. Pau d´arco versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingswerende, kan verscheidene soorten ziekmakende bacteriën bestrijden en heeft een antiviruswerking. Pau d' arco verbetert de weerstand en helpt bij luchtweginfecties.

PEA

PEA (palmitoylethanolamide) is een ontstekingsremmende lichaamseigen stof, met een bewezen werkzaamheid tegen griep en verkoudheid.

Pelargonium

Pelargonium Sidoides activeert bepaalde stoffen van het immuunsysteem, is in staat virussen te bestrijden en beschermt de lichaamscellen tegen vernietiging en activeert tegelijkertijd de lichaamseigen virusafweer, is matig actief tegen bacteriën. Pelargonium helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen. Helpt ondersteunend bij virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, griep, neusverkoudheid, middenoorontsteking.

Probiotica

Probiotica heeft bij preventief gebruik een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem. Probiotica blijkt een acute infectie aan de bovenste luchtwegen te kunnen helpen voorkomen, vermindert de symptomen van griep en verkoudheid: minder last van koorts, hoesten en ontstoken neusslijmvliezen.

Reishi

Reishi kan ontstekingen verminderen en de afgifte van natural killer cellen (NK-cellen) mogelijk verhogen, dat zijn grote lymfocyten (soort witte bloedlichaampjes) die behoren tot het niet-specifieke immuunsysteem en die een rol spelen bij celdoding en uitscheiding van cytokinen (boodschappers van het immuunsysteem) die worden gebruikt tegen virussen en bacteriën.

Smalle weegbree

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) verzacht ontstoken slijmvliezen van de luchtwegen, vermindert de hoestprikkel en bevordert het ophoesten van slijm.

Tijm

Tijm stimuleert het opgeven van slijm bij hoesten en gaat hoesten tegen. Tijmolie werkt sterk antimicrobieel tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels, kan toegepast worden bij luchtweginfecties.

Vitamine C

Vitamine C activeert het immuunsysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte, vermindert de duur en verschijnselen van griep en verkoudheid.

Vitamine D

Vitamine D receptoren worden aangetroffen in afweercellen en zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, waardoor vitamine D de weerstand tegen infecties en ontstekingen kan verhogen. Doordat vitamine D een positieve invloed heeft op het immuunsysteem kan het preventief ingezet worden bij chronische luchtwegaandoeningen zoals bijvoorbeeld bronchitis en longemfyseem, herhalende middenoorontsteking en allerhande onstekingen zoals bursitis (gewrichtsontsteking).

Vlier

Vlierbessen hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en kunnen ondersteunend helpen bij het behandelen van gezwollen sinussen (sinusitis), verkoudheid, griep en bronchitis en hebben immuunversterkende eigenschappen.

Zink

Zink draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat de werking van ons immuunsysteem wordt verstoord. Zink is essentieel voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, het slijmvlies, het spijsverteringsstelsel en de longen. Ons lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliezen we dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en de transpiratie. Het komt dan ook voor dat de hoeveelheid die we innemen niet voldoende is. Zink kan de duur van een verkoudheid verminderen, verkort de duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus, een loopneus, niezen, schrale keel, keelpijn, heesheid en hoesten. Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte.

Wat is een verkoudheid
Mogelijke symptomen
Pelargonium sidoides bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit