Doorgaan naar hoofdcontent

Artrose natuurlijk behandelen

Artrose

Acerola

Acerola (West-Indische kers) onderteunt het immuunsysteem en bestrijdt de ontwikkeling van ziekten, doordat acerola rijk is aan antioxidanten, waaronder polyfenolen en bioflavonoïden. Anthocyanen in acerola werken ontstekingsremmend en kunnen verlichting geven bij chronische en pijnlijke aandoeningen zoals artritis en artrose.

Berkenblad

Berkenblad bevordert het afdrijven van urinezuur en overtollig vocht wat kan helpen bij het ontgiften, oedeem, urineweginfecties, leverproblemen, nierproblemen en bij reumatische klachten (artritis, artrose, ziekte van Bechterew).

Boswellia

Boswellia werkt ontstekingsremmend en pijnstillend doordat boswellia het immuunsysteem onderteund en de productie vermindert van cytokinen die een rol spelen in ontstekingsreacties. Boswellia verlaagt de werking van het enzym dat kraakbeen afbreekt.

Brandnetel

Brandnetelwortel werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch bij artrose en artritis. Zowel inwendig als uitwendig gebruik van een brandnetel extract kan de symptomen van pijn bij artritis verminderen. Brandnetel heeft pijnstillende effecten en kan de dosis van pijnstillers verminderen

Bromelaïne

Bromelaïne heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en helpt ontstekingseiwitten in het lichaam af te breken, hierdoor kan acute en chronische gewrichtspijn afnemen.

Duivelsklauw

Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend, vermindert neuropathische pijn (aandoening van de zenuwen) en postoperatieve pijn (na een heelkundige ingreep). Duivelsklauw kan toegepast worden bij reumatische aandoeningen gekenmerkt door chronische ontstekingen, beschermt het kraakbeen en vermindert zwellingen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Gember

Gember geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn, zwellingen en stijfheid bij mensen met reumatoïde artritis, bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Gember werkt ontstekingsremmend, slijmvliesverzachtend, slijmvliesbeschermend en slijmvliesvernieuwend, reduceert bepaalde stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties.

Glucosamine

Glucosamine is een aminosaccharide dat helpt bij het aanmaken van kraakbeen en het verhogen van gewrichtsvloeistof, waardoor gewrichtsafbraak wordt voorkomen en de pijn wordt verlicht bij artrose. Glucosamine kan even goed pijnstillend werken zoals paracetamol of ibuprofen. Pijnstillers werken echter sneller dan glucosamine dat 4 tot 8 weken nodig heeft om pijnverlichtend te werken. Mensen die glucosamine nemen, moeten vaak nog pijnstillers nemen voor pijnopflakkeringen.

Granaatappel

Granaatappel werkt ondersteunend tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties (ontstekingen), tegen hart- en vaatziekten en artrose. De antioxidanten in de verschillende delen van granaatappel werken synergetisch, waardoor het totale granaatappelsap de voorkeur geniet dan op aparte inhoudsstoffen van de granaatappel.

Heermoes

Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, remt het verouderingsproces in de elastische weefsels en bevordert wondgenezing, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels.

Kattenklauw

Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. T-cellen (T-lymfocyten) nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe. Kattenklauw kan ingezet worden bij onder andere allergieën, neurodermitis (huidaandoening met lichte zenuwstoornissen), amandelontsteking (keelinfectie), neusinfectie, oorinfectie, sinusitis, bronchitis, verkoudheid, griep, reumatische aandoeningen, artritis, artrose, fibromyalgie, bursitis (slijmbeursontsteking, spierpijn, beenderpijn (botpijn), abcessen, herpes genitalis, Epstein-barr virus, ziekte van Pfeiffer en gordelroos.

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof uit kurkuma remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Dit is vooral te danken aan het feit dat curcumine ontstekingsbevorderende arachidonzuur-stofwisselprodukt tegengaat (arachidonzuur behoord tot de familie van Omega 6-vetzuren).

L-proline

L-proline is nodig om collageen te vormen, wat nodig is om nieuw kraakbeen aan te maken en het verbeteren van de botdichtheid. Proline kan het kraakbeen versterken door chondrocyten (kraakbeencellen) te stimuleren. Collageen is nodig voor de algehele fysieke en mentale gezondheid, omdat het letterlijk helpt het lichaam bij elkaar te houden en nodig is om de kracht en flexibiliteit van het bindweefsel te behouden. Collageenverlies kan ook worden versneld door een ongezond voedingspatroon, levensstijl en gewoonten, aangezien deze leiden tot hogere ontstekingsniveaus, oxidatieve stress, hormonale onevenwichtigheden en tekorten aan voedingsstoffen.

Moerasspirea

Moerasspirea werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, versterkt het bindweefsel, vermindert reumatische aandoeningen, werkt spierontspannend en helpt bij spier- en gewrichtsaandoeningen.

MSM

MSM gel of crème leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM kan snel pijn verminderen, ontstekingen remmen, plaatselijke vochtophoping verminderen en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel.

Probiotica

Probiotica kan ontstekingen in het lichaam verminderen, omdat probiotica een evenwichtige darmflora bevordert dat nodig is voor een goed werkend immuunsysteem. Een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid, er bestaat een relatie tussen chronische gewrichtsontstekingen en de samenstelling van de darmflora. Een ongunstige darmflora wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedselallergieën. Dit kan allerlei ontstekingen in het lichaam veroorzaken waaronder artrose, artritis, slijmbeursontsteking (bursitis) en andere reumatische aandoeningen.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) stimuleert de aanmaak van kraakbeen, wat cruciaal is om het ziekteproces om te keren. Het kan ook helpen pijn en stijfheid te verminderen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om het glutathiongehalte te verhogen. Het kan wel even duren vooraleer het begint te werken.

Schietwilg

Salicine een inhoudsstof uit schietwilg (Salix alba) werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen, ondersteunend bij reumatische aandoeningen: artrose, artritis (acute en chronische reumatische aandoeningen) met lichte tot matige pijn (vooral affiniteit met lage rugpijn).

Vitamine D

Vitamine D receptoren worden aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen. Dit betekent dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op uiteenlopende manieren de gezondheid ondersteunt. Bij voldoende vitamine D-spiegels zijn de risico op het krijgen van auto-immuunziekten lager. Er is duidelijk een verband met hogere niveaus vitamine D spiegels en een significante lagere risico voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld multiple sclerose, ziekte van Bechterew, artritis en artrose.

Wintergreen

Bergthee (wintergreen) zalf, -gel of -olie zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door enkele druppels bergthee olie in te masseren verlicht worden. Bergthee kan de symptomen verminderen van artritis, reuma, lage rugpijn en chronische nekpijn.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening, de kans op de aandoening neemt toe met het ouder worden. Bij artrose is er geen sprake van slijtage, maar van een verandering in de gewrichten. Glucosamine is een verbinding tussen glucose (enkelvoudige suiker) en glutamine (aminozuur). Het is een onderdeel van kraakbeen maar is ook terug te vinden in ander bindweefsel zoals botten en bloedvaten. Wanneer je ouder wordt neemt de productie van glucosamine langzaam af. Glucosamine verbetert de functie van het kraakbeen en vermindert pijnklachten. Bij inname supplement kan het soms enkele maanden duren voordat vermindering van de klachten optreedt.
Wat is artrose
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Glucosamine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit