Doorgaan naar hoofdcontent

Diarree natuurlijk behandelen

Anijs

Anijs heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en kan bescherming bieden tegen schadelijke bacteriestammen. Shikiminezuur gecombineert met quercetine zijn samen instaat om de productie van immuuncellen aanzienlijk te verhogen.

Basilicum

Basilicum (tulsi) bevat krachtige etherische oliën, waaronder eugenol, citronellol en linalool. Dit zijn enzymremmende oliën die helpen bij het verminderen van ontstekingen, die aan de basis liggen van de meeste ziekten zoals hartziekten, reumatoïde artritis en darmontsteking.

Blauwe bosbes

Blauwe bosbessen bevorderen de stoelgang, verbetert de darmflora en kan daardoor helpen tegen diarree.

Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat voedingseiwitten helpt af te breken en beter te verteren, bevordert de spijsvertering en de eetlust. Vermindert ontstekingen van de darmen en remt de afscheiding van cytokinen, boodschapperstofjes die een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van ontstekingen die de darmwand beschadigen.

Canadese geelwortel

Canadese geelwortel heeft antimicrobiële eigenschappen tegen bepaalde ziekteverwekkers die bacteriële diarree veroorzaken, waaronder Escherichia coli (E. coli) en Vibrio cholera (V. cholera). Canadese geelwortel remt de groei van Helicobacter pylori (H. pylori), een soort bacterie die kan leiden tot een acute of chronische ontsteking van het maagslijmvlies (maagontsteking) en maagzweren.

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook beïnvloed de productie van waterstofsulfide (kleurloos gas met de geur van rotte eieren) in het maagdarmstelsel, dat wordt geproduceerd door de darmflora. Waterstofsulfide blijkt ontstekingen in het maagdarmstelsel tegen te gaan en bevordert het herstel van het darmepitheel na beschadiging. Het gas stimuleert de vorming van biofilms en een goed werkende darm. Knoflook kan mogelijk helpen bij diarree, vermoeidheid, regelmatig terugkerende buikpijn (buikkrampen), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Chinese rabarber

Chinese rabarber (Rheum palmatum) is vezelrijk en is daardoor een effectieve manier om de spijsvertering te vergemakkelijken, kan buikpijn verlichten, constipatie verminderen en kan helpen tegen diarree.

Duizendblad

Duizendblad werkt krampwerend werkt en kan hierdoor nuttig zijn bij spijsverteringsproblemen zoals diarree, winderigheid en buikkrampen. Duizendblad kan krampen in de gladde spieren verminderen die bijdragen aan maagdarmklachten.

Johannesbroodboom

D-chiro-Inositol (DCI) een inhoudsstof uit johannesbrood is een anti-diarreemiddel dat gifstoffen absorbeert en dirigeert de stofwisselingsproducten van de bacterie die de diarree veroorzaakt, verzacht en beschermt het darmslijmvlies, infectieremmend bij een salmonella-infectie.

Kamille

Kamille is geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, buikkrampen, diarree en er zijn goede resultaten met kamille geboekt bij spastisch colon.

Knoflook

Knoflook beïnvloed de productie van waterstofsulfide (kleurloos gas met de geur van rotte eieren) in het maagdarmstelsel, dat wordt geproduceerd door de darmflora. Waterstofsulfide blijkt ontstekingen in het maagdarmstelsel tegen te gaan en bevordert het herstel van het darmepitheel na beschadiging. Het gas stimuleert de vorming van biofilms en een goed werkende darm. Knoflook kan mogelijk helpen bij diarree, vermoeidheid, regelmatig terugkerende buikpijn (buikkrampen), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Marjolein

Marjoleinolie helpt bij het verteren van voedsel door de samentrekkende beweging van de darmen en de uitdrijving te stimuleren. Bij spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, winderigheid, maagpijn, diarree en constipatie, kan marjolein de symptomen helpen te verlichten.

Nootmuskaat

Nootmuskaat heeft niet alleen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen dat een lekkende darm kan verminderen, maar van bepaalde verbindingen in nootmuskaat, kunnen maagzweren en diarree verminderen.

Probiotica

Probiotica helpt bij het herstel van de microbiële flora in de gehele darm, heeft een stimulerende werking op de darmperistaltiek (knijpende beweging van het maag-darmstelsel dat ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt). Een tekort aan gezonde darmbacteriën (probiotica) en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Een goede vertering verhoogt de opnamen van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen, verbetert tevens de voedselintolerantie en remt de vorming van toxines en andere belastende substanties in de darmen. Hierdoor verminderen bijhorende klachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, maagpijn, maagwandontsteking, buikpijn, moeilijke stoelgang, diarree en vermoeidheid, prikkelbaar darmsyndroom en kolieken. Probiotica kan ontstekingen verminderen door de weerstand (via het immuunsysteem) te verhogen. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, beiden ziektebeelden gaan gepaard met ontstekingen.

Psyllium

Psyllium werkt uitstekend voor het verzachten van ontlasting door het verhogen van het watergehalte hierdoor heeft het een laxerende werking en constipatie verhelpen, wat kan helpen bij de behandeling van aambeien. Tevens vergemakkelijken psylliumvezels het verwijderen van afvalstoffen (gifstoffen). Kan toegepast worden om milde diarree te verlichten, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid water in het spijsverteringskanaal opneemt, wat helpt om de ontlasting steviger en langzamer door de darmen te vervoeren.

Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii (Saccharomyces cerevisiae) verbetert en vermeerdert de gezonde darmflora, bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies. Helpt bij een verstoorde darmflora en algemene afname van de goede darmflora. Saccharomyces boulardii kan ingezet worden bij diarree veroorzaakt door het rotavirus, overgroei van slechte bacteriën in de darmen, de ziekte van Crohn, het gebruik van antibiotica, reizigersdiarree en andere aandoeningen.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen zijn zowel nodig voor een optimale vertering van alle voedingsstoffen als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van gifstoffen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, winderigheid, buikpijn, diarree, constipatie, vermoeidheid en andere klachten.

Tormentilla

Tormentilla werkt ontstekingsremmend op de slijmvliezen, licht ontsmettend en remt de groei van bacteriën. Werkt ondersteunend bij bloederige diarree, diarree met krampen, hardnekkige diarree, maag-darmontsteking en zomerdiarree.

Witte dovenetel

Vanwege de samentrekkende eigenschappen kan witte dovenetel nuttig zijn bij de behandeling van diarree, aambeien en spataderen.

Zink

Zink vermindert de duur en de ernst van diarree bij kinderen die ondervoed zijn of zinkarmoede hebben. Ernstige zink tekorten bij kinderen is gebruikelijk in ontwikkelingslanden. Ook het geven van zink aan ondervoede vrouwen tijdens de zwangerschap en het doorgeven tot een maand na het bevalling vermindert de incidentie van diarree bij zuigelingen tijdens het eerste levensjaar.
Probiotica met de bacteriestam Saccharomyces boulardii kan de darmflora gunstig beïnvloeden en hierdoor diarree verminderen en diarree preventief vermijden.
Wat is diarree
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit