Doorgaan naar hoofdcontent

Diabetes natuurlijk behandelen

Diabetes type 1, diabetes type 2, suikerziekte

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat pectine, een natuurlijke stof met een gunstig effect op de spijsvertering, kan helpen bij een moeizame stoelgang, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en kan insulineresistentie verminderen.

Agaricus blazei murill

Sommige onderzoeken tonen aan dat bepaalde medicijnen beter zijn in het verlagen van de insulineresistentie wanneer ze worden gegeven met Agaricus blazei. Insuline is het hormoon dat suiker in de cellen laat bewegen en als energie kan worden gebruikt.

Alanine

Alanine wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren bij mensen met diabetes. Alanine helpt lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. De lever absorbeert alanine en zet het om in pyruvaat. Dit proces is belangrijk voor het reguleren van glucose en het beheren van de bloedsuikerspiegel.

Alfaliponzuur

R-alfa-liponzuur helpt bij het verbranden van glucose en bij de omzetting van glucose in ATP (drager van energie), is een sterke antioxidant. Vermindert vooral het metabool syndroom doordat het de glucoseverbranding verbetert, verbetert de gevoeligheid van de insuline-receptor en pakt insulineresistentie aan. Alfaliponzuur zorgt voor minder schade aan de cellen (door vrije radicalen) en dus minder kans op AGE's (oorzaak van ontstekingen).

Balsempeer

Balsempeer (bitter melon) verlaagt de bloedsuikerspiegel, helpt ondersteunend bij insulineresitentie, gestoorde glucosetolerantie (GGT), metabool syndroom. Laat toe de orale hypoglycemiërende middelen te verlagen, helpt te voorkomen dat er tot insuline-injecties moet overgestapt worden.

Biotine

Biotine kan de glucose-intolerantie verbeteren en helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Vooral in combinatie met chroom helpt biotine bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Biotinevermindert sterk wisselende bloedsuikerspiegels door te zorgen voor een betere insulinerespons.

Chroom

Chroom maakt de cellen gevoeliger voor insuline. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en daarom kan chroom ondersteunend werken bij diabetes.

Damiana

Damiana heeft antioxiderende eigenschappen, die nierbeschadiging en diabetes veroorzaakt door oxidatieve stress kunnen voorkomen.

Glucomannan

Glucomannan (konjac) vertraagt de natuurlijke lediging van de maag, wat leidt tot een meer geleidelijke suikeropname en een lagere bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre werkt antidiabetisch en beschermt de pancreas, helpt bij diabetes type 2 en diabetes type 1. Gymnema kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel en glucosespiegel afnemen. Vermindert de insulinebehoefte en geglycolyseerd hemoglobine (bloedkleurstof in de rode bloedcellen waaraan glucose is gebonden) na 6 à 8 maand.

Javaanse thee

Javaanse thee (koemis koetjing) kan de glucosespiegel reguleren en helpt zo om diabetes onder controle te houden.

Kaneel

Kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren, wat helpt om suiker van de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Kaneel kan de activiteit van verschillende spijsverteringsenzymen blokkeren om de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen na een koolhydraatrijke maaltijd.

Lagerstroemia

Banaba (lagerstroemia) verlaagt de bloedsuikerspiegel en kan hierdoor ondersteunend helpen bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).

Magnesium

Magnesium blijkt de kans om diabetes te ontwikkelen te verkleinen. Voldoende magnesium inname heeft een positief effect op ontstekingsreacties (lagere concentratie van ontstekingsmarkers in het bloed), een betere insulinegevoeligheid, een positief effect op het glucosemetabolisme en het serumkaliumgehalte. Magnesium kan zo helpen diabetes onder controle te houden en hiermee complicaties aan de vaten voorkomen. Glucose en endogene insulinesecretie hebben invloed op het plasma-magnesium. Het magnesiumniveau en het insulineniveau vertonen een wisselwerking, aanvulling van het magnesium dat verloren gaat kan het ziektebeeld bij diabetici verbeteren.

Maitake

Maitake verlaagd de bloedsuikerspiegel, werkt ondersteunend bij insulineresistentie, metabool syndroom (syndroom x), prediabetes en diabetes type 2.

Mangosteen

Mangosteen (Garcinia) werkt als een alfa-amylase-remmer, hierdoor wordt het spijsverteringsenzym alfa-amylase geremd, die ervoor zorgen dat zetmeel wordt afgebroken tot glucose en wordt de opname van koolhydraten in de darmen geremd.

Mangaan

Mangaan speelt een belangrijke bij spijsverteringsenzymen die verbindingen in voedsel omzetten in bruikbare voedingsstoffen en energie in het lichaam, inclusief glucose en aminozuren. Mangaan is nodig om te helpen bij de juiste productie van spijsverteringsenzymen die verantwoordelijk zijn voor gluconeogenese (het opnieuw vormen van glucose). Mangaan kan een te hoge bloedsuikerspiegels voorkomen, die kunnen bijdragen aan diabetes.

Marjolein

Marjoleinolie remt het enzym proteïnetyrosinefosfatase 1B (PTP1B) en dipeptidylpeptidase IV (DPP-IV). Vermindering van PTP1B en DPP-IV kan de insulinesignalering en insulinetolerantie helpen verbeteren. Marjolein heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Niacine

Niacine (vitamine B3) is een onderdeel van de Glucose Tolerantie Factor (GTF), de factor die de werking van het hormoon insuline verbetert.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) veranderen de adipokinesynthese in vetweefsel (met afname van adipokines die insulineresistentie, ontstekingen en atherosclerose veroorzaken en bevorderen de toename van beschermende adipokines zoals adiponectine).

Psyllium

Psylliumvezels verlagen de cholesterolspiegel (LDL of slechte cholesterol) door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming. Het beste effect van psyllium op de bloedsuikerspiegel treedt op wanneer psyllium tijdens een maaltijd ingenomen wordt. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, verlaagt de psylliumzaadschil ook het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes met een hoog cholesterolgehalte. Sommige onderzoeken tonen aan dat psyllium het totale cholesterol met ongeveer 9% en LDL-cholesterol met 13% kan verlagen. Psyllium verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd niet bij mensen die geen diabetes hebben. Psylliumvezels kunnen de systolische en diastolische bloeddruk bij mensen met overgewicht met hoge bloeddruk (hypertensie) aanzienlijk verlagen.Wat een positief effect heeft op de gezondheid van het hart.

Reishi

Reishi kan de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel (regelt de glucosestofwisseling) verlagen en verbetert de manier waarop het lichaam insuline gebruikt om suiker uit de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om als brandstof te gebruiken. Reishi-extract kan ook bepaalde enzymen ondersteunen die betrokken zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel.

Taurine

Taurine (2-aminoethaansulfonzuur) helpt de bloedglucose te stabiliseren bij zowel type I als type II diabetici doordat taurine de activiteit van de insulinereceptor stimuleert. Op termijn houdt een dagelijkse dosis van 1,5 gram houdt de glucosespiegels lager en vermindert een abnormale activiteit van bloedplaatjes. Bij patiënten met type II diabetes verbetert het de cellulaire gevoeligheid voor insuline.
Probiotica heeft invloed op het normaliseren van het glucosemetabolisme en de bloedsuikerspiegel.
Wat is diabetes
Mogelijke symptomen
Probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit