Doorgaan naar hoofdcontent

Huidrimpels natuurlijk vertragen

Huidrimpels, huidveroudering

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat een hoge vitamine C gehalte, hierdoor kan het collageen van de huid helpen op te bouwen en wonden genezen.

Astaxanthine

Astaxanthine verbetert en beschermt het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid tegen negatieve invloeden van de zon en beschermt de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasmaconcentraties en huidconcentraties van carotenoïden verlagen. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. Astaxanthine heeft een positief effect op het uiterlijk, het vermindert fijne rimpels, zwellingen onder de ogen, vlekken en sproeten en verbetert het vochtgehalte, huidtonus, elasticiteit, gladheid en geeft een beter huidgevoel.

Borage

Borage (bernagie) olie bevat GLA dat in de celwanden van de huid aanwezig is en ondersteunt de vochtbalans en de elasticiteit ervan. GLA is van belang voor het behoud van een gezonde huid en de groei van huidcellen, ondersteunt de conditie en de vochtbalans van de huid, verzorgt de gevoelige, droge, ruwe en schrale huid en bevordert de nagel- en haarstructuur.

Castor

Castorolie (wonderolie of ricinusolie) heeft een reinigende en verzorgende werking en wordt daarom vaak gebruikt om een droge of geïrriteerde huid te hydrateren. Castorolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen en is effectief tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. De moleculen van castorolie zijn klein, hierdoor kan het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid. Als het diep in de huid dringt, bestrijdt het bacteriën die de poriën kunnen verstoppen, terwijl het tegelijkertijd de geïrriteerde huid verzacht en hydrateert. Er is aangetoond dat castorolie Staphylococcus aureus bestrijdt, een bacterie dat in verband wordt gebracht bij de ontwikkeling van acne.

Guarana

Dankzij het gehalte aan cafeïne en antioxidanten helpt guarana de huid te beschermen tegen UV-straling, vertraagt het verouderen van de huid en bevordert de bloedsomloop en doorbloeding. Guarana kan huidverslapping verminderen en rimpels onder en rond de ogen minimaliseren.

L-glycine

L-glycine is het meest voorkomende eiwit in collageen en speelt hierdoor een belangrijke rol als anti-aging aminozuur. Ongeveer 1/3 van collageen bestaat uit dit aminozuur. Collageen is een belangrijk eiwit om het bindweefsel en de huid soepel en stevig te houden. Bij te weinig aan glycine, kunnen beschadigde weefsels in de huid niet worden hersteld.

L-proline

L-proline ondersteunt de collageensynthese, collageen is een essentieel onderdeel van wondgenezing omdat het de huid structuur geeft. Het lichaam maakt minder collageen aan naarmate men ouder wordt, waarbij L-proline effectief de veroudering van de huid kan vertragen.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de enzymatische afbraak van collageenrijke en elastische bindweefselstructuren die zorgen voor de vorming en bescherming van de huid tegen veroudering en bevordert het natuurlijke afweersysteem.

Pycnogenol

Pycnogenol beschermt collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren, waardoor ze zorgen voor een gladde, stevige huid, zorgt voor cosmetisch herstel, gaat huidveroudering tegen en bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor heeft pycnogenol een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen. Pycnogenol beschermt tegen zonnebrand.

Probiotica

Probiotica heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vooral lactobacillusbacteriën en bifidobacteriën hebben de potentie om huidaandoeningen te verminderen zoals eczeem, psoriasis, acne, abcessen en aften. Ook de oorzaak van haarverlies kan soms te vinden zijn in een slechte maag- en darmwerking. Wanneer bijvoorbeeld de maag onvoldoende maagzuur en pepsine (een belangrijk eiwitsplitsend enzym) aanmaakt, gaan veel voedingsstoffen verloren. Hierbij gaat het voornamelijk om aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), mineralen en B-vitaminen zoals foliumzuur en vitamine B12. Vaak uiten de eerste klachten zich dan in de huid, haren en/of nagels, omdat zij voor onze gezondheid het minst essentieel zijn. Vitale organen, zoals het hart en de hersenen, staan immers vooraan bij de verdeling van schaarse voedingsstoffen. Dunner wordend haar gaat daarom vaak samen met brosse, afbrokkelende nagels.

Pycnogenol

Pycnogenol beschermt collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren, waardoor ze zorgen voor een gladde, stevige huid, zorgt voor cosmetisch herstel, gaat huidveroudering tegen en bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor heeft pycnogenol een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen. Pycnogenol beschermt tegen zonnebrand.

Silicium

Kiezelzuur (silicium) is te vinden in de huid, haar en nagels, een gebrek aan silicium veroorzaakt zwakke, broze nagels (die meteen afbreken), droog, dof haar en rimpels. Broze nagels zijn de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium. Organisch silicium herstelt nagels snel (2 tot 3 weken). Het verhoogt de hardheid van de nagels en maakt ze glanzender en minder breekbaar. Rimpels kunnen ontstaan omdat silicium nodig is voor het vormen van bindweefsel dat de huid van binnenuit ondersteunt. Silicium heeft tevens een hydraterende en antiradicalaire (het tegengaan van de schadelijke effecten van vrije radicalen) werking.

Teunisbloem

Teunisbloemolie verhoogt de weerbaarheid van de huid, stimuleert celvernieuwing en beschermt tegen UV-straling. Teunisbloemolie dringt zeer goed in de huid, vitaliseert, verzacht, bindt het vochtgehalte in de huid en heeft een hoge antirimpelwerking. Teunisbloem herstelt de huid en bevordert de nagel- en haarstructuur.

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) remt huidveroudering, beschermt de huid tegen ultraviolette straling, is nodig om epitheelcellen van de opperhuid zowel inwendig als uitwendig te ondersteunen. Vitamine A is ook nodig om glycoproteïnen te vormen, een combinatie van suiker en proteïne, die cellen helpen om zich te binden tot zachte weefsels, belangrijk om wonden te genezen en de huid te herstellen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte teint, zelfs bij jongere mensen. Vitamine A kan acne bestrijden en de algehele gezondheid van de huid verbeteren.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren. Dat is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten, stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen en is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier). Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Maar met het vorderen der jaren neemt de collageenproductie af, waardoor de huid veroudert. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en gevoeliger voor invloeden van buiten. Vitamine C is in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten (bindweefselcellen) welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreren.

Vitamine E

Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E olie is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant in de huid, wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E (creme, olie of balsem) verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.
De natuurlijke collageenproductie in het lichaam vertraagt naarmate men ouder wordt, geleidelijk aan ontstaan er dan rimpels, slappe huid en gewrichtspijn. Collageen (collageen type 2) heeft duidelijk invloed op het uiterlijk, collageensupplementen kunnen het proces van huidverslapping vertragen.
Hoe ontstaan huidrimpels
Mogelijke oorzaken
Collageen type 2 bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit