Doorgaan naar hoofdcontent

Depressie natuurlijk behandelen

Depressie

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden. Adaptogenen kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Basilicum

Basilicum (tulsi) wordt beschouwd als een antidepressivum omdat het de hersenfunctie binnen de bijnierschors positief kan beïnvloeden en helpt bij het stimuleren van neurotransmitters die de hormonen reguleren die verantwoordelijk zijn voor een positieve stemming en vitaliteit. Basilicum kent toepassing bij psychische stoornissen of stemmingsgerelateerde aandoeningen, waaronder depressie en angst.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

DL-fenylalanine

DL-Fenylalanine (DLPA) kan worden omgezet in fenylethylamine (een krachtige stemmingsverbeteraar), dat zorgt voor vermindering van de pijnbeleving zoals bij lage rugpijn, menstruatiepijn, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn en zorgt voor verlichting bij een depressie.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress en angst, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een overmacht van glutamaat en te weinig GABA in de hersenen. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteunt de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, het verbeteren van de concentratie, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.

Griffonia

Griffonia simplicifolia verbetert de symptomen van depressie en kan in bepaalde gevallen nuttig zijn, als conventionele antidepressiva. Griffonia heeft verder een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine beïnvloedt de niveaus van neurotransmitters in de hersenen die verband houden met stemming, en onderzoek heeft aangetoond dat het de ernst van depressie kan verminderen.

L-carnitine

Acetyl-L-carnitine (ALC) verbetert de energieniveaus van de hersencellen, verhoogt het niveau van de stof acetylcholine, deze is belangrijk voor een goede stemming, geheugenfunctie en een gunstig effect op de structuur en functie van de celmembraan. Verstoringen van de membraanfunctie spelen een rol bij depressies.

Lijnzaad

Lijnzaadolie bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en netvlies, verbetert de kwaliteit van de celmembraan van zenuwcellen, waardoor depressies kunnen verminderen.

L-fenylalanine

L-fenylalanine (L-phenylalanine) heeft het vermogen om de gemoedstoestand te verbeteren en te beschermen tegen depressie. Hoewel meer onderzoek nodig is, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het krachtige stemmingsverhogende eigenschappen kan hebben.

L-tryptofaan

L-tryptofaan is van belang voor een goede gemoedstoestand. Het beschermt het zenuwweefsel en verbetert de stress-tolerantie. Daarnaast ondersteunt tryptofaan de darmwerking, vermindert het hongergevoel, vermindert stressgevoeligheid, helpt bij geestelijke druk en angst en speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen en depressies.

L-tyrosine

L-tyrosine heeft een anti-depressieve werking en kan met name van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Omgevingsstress gaat gepaard met verlaagde niveau van noradrenaline. L-tyrosine voorkomt een lage noradrenaline-niveau.

Omega 3-vetzuren

Een tekort aan Omega 3-vetzuren (algenolie) in de eerste levensjaren geeft op latere leeftijd de kans op ADHD en andere psychische problemen. Serotonine speelt een voorname rol bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Bij autisme, ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie, depressies en angststoornis worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen. Een adequate inname van zowel vitamine D als omega 3-vetzuren zou leiden tot een optimale productie en werking van serotonine in de hersenen wat de gunstige effecten van deze voedingsstoffen bij psychische aandoeningen kan verklaren.

Perilla

Alfa-linoleenzuur in zwarte netel (perilla) verbetert de werking van de celmembramen (zijn uiterst dunne vliesjes die zorgen voor een scheiding tussen de cellen en hun omgeving), een soepele celmembraan zorgt voor een effectievere communicatie tussen hersencellen. Hierdoor kan de prikkelgeleiding verbeterd en het aantal synapsen (hierdoor kunnen 2 zenuwcellen communiceren) vermeerderd worden. Perilla olie heeft een antidepressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel.

Probiotica

Probiotica zorgt voor een betere darmflora, een chronisch tekort aan gezonde darmbacteriën en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot aandoeningen zoals ADHD, autisme, depressie, angststoornissen.

Saffraan

Crocine een inhoudsstof van saffraan heeft een angstremmende en antidepressieve werking, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en noradrenalinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.

Sint janskruid

Sint Janskruid kan helpen bij het bestrijden van milde tot matige depressie en angst, met minder bijwerkingen dan antidepressiva, zoals verlies van zin in seks. Er zijn echter interacties met Sint Janskruid, dus het kruid mag alleen onder begeleiding van een deskundige worden ingenomen, vooral als men al medicijnen voor depressie gebruikt. Sint Janskruid zorgt ervoor dat er meer serotonine, dopamine en noradrenaline beschikbaar zijn in de hersenen. Deze neurotransmitters helpen om het humeur te verbeteren.

Ubiquinol

Ubiquinol draagt bij aan de energievoorziening en is bovendien een krachtige antioxidant, kan de symptomen verlichten van vermoeidheid, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), depressie en slaapproblemen.

5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) verbetert de symptomen van depressie en kan voor sommige mensen net zo nuttig zijn als conventionele antidepressiva en heeft een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap. Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, nodig voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten).

Vitamines B's

B-vitamines zijn zeer belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en brengen verlichting bij gespannen mensen, gestreste en vermoeide mensen zodat men gemakkelijker de slaap kan vatten. Vitamine B3 is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. De psychiatrische symptomen van de eerste stadia van vitamine B3 tekort (pellagra) zijn vrijwel niet te onderscheiden van schizofrenie. Vitamine B12 en foliumzuur spelen een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Zowel een vitamine B12 tekort als een foliumzuurtekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de productie van hormonen zoals serotonine en noradrenaline, die factoren als stemming, energie en concentratie helpen controleren. Vitamine B6 heeft invloed op productie van zowel serotonine als GABA, belangrijke stoffen die de stemming controleren en belangrijk om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen.

Vitamine D

Vitamine D is betrokken bij de productie en werking van serotonine in de hersenen wat gunstige effecten geeft bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Er worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen bij depressies.

Walnootolie

Walnootolie bevat veel omega 3-vetzuren die helpen bij het vormen van de zachte, vloeibare buitenlaag van cellen, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Dit is cruciaal om de beweging van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, in en uit de cellen te laten stromen. Zonder voldoende van de juiste soorten vetten in het dieet, is de geleiding van de neurotransmitters onvoldoende, waardoor men gevoelens en gedachten kan ontwikkelen van toenemende angst, chronische stress, onbedwingbare honger, vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressies.

Zink

Een tekort aan zink komt veel voor bij mensen met een depressie. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van zink samen met antidepressiva de depressie verbetert bij mensen met ernstige depressies.
SAMe (s-adenosylmethionine) werkt bijzonder goed bij emotionele problemen, zoals een matige vorm van neerslachtigheid. SAMe zorgt voor een toename in de aanmaak van neurotransmitters dat het geestelijke vermogen beïnvloedt: verhoogt dopamine en adrenaline met een stimulerend effect en verhoogt serotonine en melatonine met een kalmerend effect.
Wat is een depressie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
SAMe (s-adenosylmethionine) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit