Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht antioxidanten

Antioxidanten

Geneeskracht van antioxidanten

Bij voldoende inname geven antioxidanten herstellende eigenschappen die de gezondheid ondersteunen. Ons natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen vrije radicalen is ontoereikend zonder voeding met voldoende antioxidanten. De vorming van vrije radicalen is het onvermijdelijke gevolg van onze van zuurstof afhankelijke stofwisseling en wordt onder controle gehouden door een verdedigingssysteem van antioxidanten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade (oxidatieve stress) kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Waarvoor kunnen antioxidanten gebruikt worden

Antioxidantencomplex bij bol.com

Veroudering is een vorm van oxidatie van belangrijke moleculen zoals DNA, RNA, vetten, membranen, enzovoort. Toevoeging van antioxidanten kunnen oxidatie tegenhouden. Vrije radicalen worden ook gevormd als gevolg van blootstelling aan bijvoorbeeld roken, stress, straling, milieustoffen en andere chemische belastingen. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron tekort komen. Om stabiel te worden, gaat de vrije radicaal op zoek naar een partner. Het probeert bij elk molecuul dat het tegenkomt een elektron te stelen, met als gevolg dat het bestolen molecuul zelf een vrije radicaal wordt. Zo ontstaat een kettingreactie die pas tot stand wordt gebracht als de vrije radicaal wordt gevangen door een antioxidant (vrije radicalenvanger). Antioxidanten hebben veel elektronen en kunnen gemakkelijker een elektron afstaan zonder instabiel te worden.

Naar binnen kijken kan niet, maar we kunnen wel enigszins een indruk krijgen van wat antioxidanten in ons lichaam doen door te kijken naar wat er gebeurt met een banaan of appel. Ontdoe de vrucht van zijn schil en leg hem op een bord. Na een half uur zult u zien dat de appel of banaan bruin is verkleurd. Geen kind die het nog eten wil. In de tussentijd heeft het vruchtvlees immers gereageerd met de zuurstof in de lucht. Antioxidanten vangen de zuurstof weg, waardoor de gevoelige stoffen in het vruchtvlees worden beschermd. Herhaal de proef nu met een nieuwe appel of banaan. Besprenkel de vrucht deze keer met citroensap. U zult zien dat nu veel minder verkleuring optreedt doordat citroen veel vitamine C bevat (vitamine C is een antioxidant).

Antioxidanten zijn gevoelig voor hitte en zuurstof daarom is het van belang tijdens de bereiding van voedsel niet lang en hoog te verhitten. Antioxidanten geven de groente en het fruit vaak hun kleuren. Door verschillende kleuren voedsel te eten, kan men er zeker van zijn dat men een scala aan antioxidanten binnenkrijgt. Supplementen met hoog gedoseerde antioxidanten maken op de korte termijn betere prestaties mogelijk. Na intensieve inspanningen worden endogene antioxidanten in de spiercel actiever. Antioxidanten neutraliseren agressieve verbindingen (vrije radicalen). Het gaat bij sporters vooral om stoffen die vrijkomen bij de verbranding.

Krachtige antioxidanten vindt men in açai, granaatappel, bosbes, donkere zoete kers, aloë vera, druifzaad (OPC) en groene thee. De meeste effectieve en krachtigste antioxidant die we nu kennen zit in astaxanthine.

Reacties

    Powered By ConvertKit