Doorgaan naar hoofdcontent

Een beroerte voorkomen

Beroerte, herseninfarct, transiënte schemisch attack (TIA), hersenbloeding

Alfa liponzuur

R-alfa-liponzuur kan de LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) sterk verminderen. Daarnaast is alfaliponzuur in gereduceerde vorm (DHLA) in staat om de reperfusieschade zoals in de hersenen optreedt na een beroerte of in hartweefsel na een hartaanval te beperken.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Blauw glidkruid

Glidkruid verwijdt de hersenbloedvaten, bevordert de hersenbloedsomloop en is inzetbaar bij aderverkalking in de hersenen, voorkomen van een beroerte, afsluiten van een slagader in de hersenen en verstopping van een bloedvat in de hersenen.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 (ubiquinol) verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de LP(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert stroperigheid van het bloed en verbetert de endotheelfunctie (bedekkend laagje aan de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten). Co-enzym Q10 (ubiquinol) wordt aanbevolen bij hypertensie, kransvatziekte, angina pectoris (pijnlijk gevoel op de borst), hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, cardiomyopathie en hartritmestoornissen.

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) werkt ontstekingsremmend en is gunstig voor het verlagen van de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en het verhogen van de HDL-cholesterolspiegel, houdt de cholesterolvorming onder controle en vermindert de afzetting ervan in het lichaam. Omega 3-vetzuren verbeteren de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remmen atherosclerose, verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), verminderen stijfheid in de slagaders en hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaan trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlagen de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten. Een hoge bloedconcentratie van omega 3-vetzuren (in het bijzonder van DHA) beschermt tegen het risico van boezemfibrilleren (prikkels die de hartslag regelt verstoren). Bij ouderen kan een hoge omega 3-vetzuurspiegel beschermen tegen het risico van atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen.

Foliumzuur

Foliumzuur (folaat) tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte en is daarom essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Homocysteïne ontstaat in het lichaam bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (beroerte, trombose en hartinfarct).

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie door verlaging van de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en remming van bloedklonters. Daardoor is ginkgo biloba inzetbaar bij doorbloedingsstoornissen ontstaan door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies, bloedvatvernauwing. Ginkgo biloba bevordert de doorbloeding binnen de microcirculatie, beschermt de vaatwanden tegen beschadiging, remt aderverkalking, werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend. Ginkgo biloba kent daarom mogelijke toepassingen bij winterhanden en wintervoeten, de ziekte van Raynaud, acrocyanose, spataders, etalagebenen, trombose in de hersenen (herseninfarct, beroerte), hart- en vaatziekten.

Kalium

Kalium is een belangrijke electrolyt, belangrijk voor de waterbalans en het reguleren van de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels, tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium speelt een centrale rol bij het reguleren van de hartslag, zodat het hart zo efficiënt mogelijk kan functioneren. Een kaliumtekort kan aan de basis liggen bij spierzwakte en hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk. Kalium verlaagt de kans op een beroerte en het beschermend effect is het grootst bij een ischemische beroerte (herseninfarct).

Knoflook

Knoflook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.

L-arginine

L-arginine vermindert ontstekingen en verbetert de algehele gezondheid van het hart en bloedvaten. Doordat arginine de bloedcirculatie verbetert, kan een hartaanval en een beroerte voorkomen worden Verder verlaagt arginine het cholesterolgehalte en triglyceridengehalte, gaat vernauwing tegen van de beenslagader en vermindert de symptomen van etalagebenen. L-arginine vermindert de symptomen van angina pectoris omdat arginine zorgt voor meer stikstofmonoxide waardoor de bloedvaten zich kunnen verwijden en er minder kans is op bloedstolsels.

Magnesium

Magnesium is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart, de grootste hoeveelheid magnesium in het hele lichaam bevindt zich in het hart. Magnesium werkt met calcium om de juiste bloeddruk te ondersteunen en hoge bloeddruk te voorkomen. Magnesiumtekort zorgt voor meer samentrekken van de slagaders, versnelde hartslag en onregelmatige hartkloppingen. Hart- en vaatziekten (door onvoldoende bloedtoevoer) is omgekeerd evenredig aan de magnesiumgehalte in het water dan wel in de grond. Prikkelbaarheid, zenuwaandoeningen, hoge bloeddruk, vaatvernauwing en vaatverwijding zijn allen gerelateerd aan de magnesiumspiegel. Magnesiumtekort blijkt tevens het ontstaan van aderverkalking, verhoogt vetgehalte in het bloed, hartritmestoornissen, schade aan de hartspier en een verminderde bloedtoevoer naar het hart in de hand te werken.

Nootmuskaat

Nootmuskaat kan verschillende aspecten van het hart verbeteren, omdat nootmuskaat het cholesterolgehalte en triglyceridenspiegels kan verlagen en kan opeenhoping van bloedstolsels verminderen, belangrijk bij het voorkomen van een beroerte.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloedvaten en lymfevaten), hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en verminderen stijfheid in de slagaders. Omega 3-vetzuren verbeteren het metabolisme van het vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. Omega 3-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en vorming van bloedstolsels in de aders tegen (trombose), hebben een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), houden de cholesterolvorming onder controle, verminderen de afzetting ervan in het lichaam en remmen slagaderverkalking.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone kan ondersteunend helpen om de cholesterolgehalte te verlagen en het risico op een hartaanval en een beroerte te verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van het hart te optimaliseren.

Vinpocetine

Vinpocetine kan preventief ingezet worden om de kans op ischemische beroerte (herseninfarct) te verkleinen, dit is het type beroerte dat ontstaat wanneer de bloedtoevoer in de hersenen wordt onderbroken, waardoor hersencellen (neuronen) afsterven omdat ze geen zuurstof krijgen. Vinpocetine gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid en verminderd denkvermogen. Vinpocetine kan helpen bij de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen die te maken hebben met het geheugen en de vaardigheden op het gebied van informatieverwerking naarmate mensen ouder worden.

Vitamine B12

Tekort aan vitamine B12 kan de homocysteïnegehaltes sterk verhogen. Vitamine B12 biedt bescherming tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. Verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed verhoogt het risico op trombose, hart- en vaatziekten.

Vitamine E

Vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van het hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten aanpast en stabiliseert, gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat vitamine E een bloedverdunnende werking heeft (vitamine E is een anti-stollingsfactor), verbetert de bloedcirculatie, versterkt de wanden van de haarvaten en remt de vorming van plaques (cholesterol) in de aders (aderverkalking). Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloedlichaampjes tegen toxinen in het bloed.

Zwarte bes

Ribes nigrum (zwarte bes) doet c-reactief proteïne (CRP) met 11 % en fibrinogeen met 3 % dalen. Een verhoogd gehalte aan CRP en fibrinogeen is geassocieerd met een verhoogd risico op hartinfarct, vernauwingen in de slagaders, beroertes en ernstige problemen met hart en bloedvaten.
Een gezond voedingspatroon heeft een positief effect bij het verminderen op de kans van bloedklonters. Voedingsvezels helpen de slagaders en hart te beschermen, consumeer daarom voldoende vezels. Glucomannan (konjac) is zeer rijk aan voedingsvezels en kan hulp bieden als u niet genoeg vezels binnenkrijgt.
Wat is een beroerte
Mogelijke oorzaken
Glucomannan (konjac) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit