Doorgaan naar hoofdcontent

Huidverzorging

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij de huidverzorging:
 • Antioxidanten zorgen voor een stevigere huid, maakt dunne huid terug dikker, vermindert  ruwheid en schilfering van de huid en remt huidveroudering.
 • Astaxanthine is één van de krachtigste carotenoïden dat het vermogen heeft om het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid te beschermen tegen invloeden van UV-straling. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
 • Carotenoïden remmen de huidveroudering, ultraviolette straling kan de plasma- en huidconcentraties van carotenoïden verlagen.
 • Castorolie heeft een reinigende en verzorgende werking heeft, wordt daarom vaak  gebruikt bij een droge huid. Het maakt de poriën vrij van bacteriën, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt de huid te herstellen. De moleculen van castorolie zijn kleine, hierdoor geeft het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid.
 • Duindoornolie beschermt de huid tegen DNA-schade, vetzuren voeden en verzachten de huid en de antioxidanten in duindoorn versterken deze eigenschap. Het werkt verzachtend en ontstekingsremmend. Duindoornolie is een goed hulpmiddel bij een doffe, geïrriteerde, ruwe, schrale huid en overbelaste minder vitale huid. Wordt preventie gebruikt om vroegtijdige veroudering van de huid tegen te gaan.
 • Bernagie (borage) bevat een essentieel vetzuur dat voorkomt in de celwanden van de huid, ondersteund de vochtbalans en de elasticiteit van de huid. GLA is van belang voor het behoud van een gezonde huid en de groei van huidcellen. GLA ondersteund de conditie, de vochtbalans van de huid en verzorgt de gevoelige, droge, ruwe en schrale huid.
 • L-carnosine kan gebruikt worden ter verzorging van de huid en voor het verminderen van rimpelvorming. L-carnosine remt en voorkomt crosslinking van collageen in de huid, wat kan leiden tot verlies van elasticiteit, rimpels en verlies van extracellulaire matrix. Een effect van l-carnosine bij deze toepassingen kan waarschijnlijk pas op de lange termijn worden gezien.
 • Vitamine B complex verbetert de conditie van huid en haren.
 • Vitamine C vertraagd veroudering van de huid. Te weinig vitamine C wordt in verband gebracht met een gerimpelde en droge huid. Vitamine C kan genen activeren die verantwoordelijk zijn voor het regenereren van de huid. Vitamine C is in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten (bindwefselcellen) welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreren.
 • Vitamine E verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt minder ruw en de lengte en diepte van rimpels vermindert. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
 • Zink het geven van zink-gluconaat aan zuigelingen lijkt de genezing van luieruitslag te versnellen. Het aanbrengen van zink-oxide-zalf lijkt ook de genezing van luieruitslag te verbeteren.

De huid is de spiegel van de leeftijd:
Als grootste orgaan van het lichaam is de huid rechtstreeks blootgesteld aan zowel interne als externe factoren. Voeding, alcohol, nicotine, schadelijke stoffen in onze omgeving en de zon hebben een sterke invloed op hoe oud we er uitzien. Huid verzorging (waar je op tijd mee moet beginnen is belangrijk om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan. Het verouderingsproces van de huid begint al op 25 jarige leeftijd. Met de jaren verliest de huid elasticiteit en het vermogen tot herstel. Teveel UV-stralen, gebrek aan essentiële voedingsstoffen en de schadelijke effecten van vrije radicalen zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook droge lucht is niet bevorderlijk voor de huid, het zorgt voor afnemende soepelheid en rimpelvorming. Het is van essentieel belang dat je de huid niet alleen vanbuiten uit verzorgt, maar vooral ook vanbinnen uit verzorgt.

Te veel zeep is niet goed:
De hoornlaag van de opperhuid bestaat uit een sterke laag hoorncellen (keratinocyten) die bij elkaar gehouden wordt door bepaalde verbindingsstrengen (desmosomen) die ingebed zijn in speciale huidvetten. Deze huidvetten maken een belangrijk deel uit van de beschermende barrièrefunctie van de huid. Behalve ongewenst vet haalt zeep ook een deel van deze essentiële beschermende huidvetten weg. Ook oppervlakkige hoorncellen van de hoornlaag kunnen door het verdwijnen van het vet loslaten waardoor de barrièrefunctie van de huid nog verder aangetast wordt.
        Huid- en haarverzorging
Zie ook:
Haar (slechte conditie)
Haaruitval
Nagelaandoeningen
Veroudering