Doorgaan naar hoofdcontent

Huidverzorging

Huidverzorging van binnenuit

De huid wordt geteisterd

Als grootste orgaan van het lichaam is de huid rechtstreeks blootgesteld aan zowel interne als externe factoren, die een sterke invloed hebben op de huid:
  • Schadelijke stoffen in onze omgeving
  • Stress
  • Voeding
  • Zon (UV-straling)
Huidverzorging (waar je op tijd mee moet beginnen) is belangrijk om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan. Het verouderingsproces van de huid begint al op 25 jarige leeftijd. Met de jaren verliest de huid elasticiteit en het vermogen tot herstel. Teveel UV-stralen, gebrek aan essentiële voedingsstoffen en de schadelijke effecten van vrije radicalen zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook droge lucht is niet bevorderlijk voor de huid, het zorgt voor afnemende soepelheid en rimpelvorming. Het is van essentieel belang dat de huid niet alleen vanbuiten uit wordt verzorgt, maar vooral ook vanbinnen uit wordt verzorgt.
Collageen is een lijmvormend eiwit en vormt een heel belangrijk onderdeel van het bindweefsel. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt. Bij het ouder worden neemt de productie van collageen af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid.

Te veel is niet goed voor de huid

Te veel zeep

Geen zeep is het beste!
  • De hoornlaag van de opperhuid bestaat uit een sterke laag hoorncellen (keratinocyten) die bij elkaar gehouden wordt door bepaalde verbindingsstrengen (desmosomen) die ingebed zijn in speciale huidvetten. Deze huidvetten maken een belangrijk deel uit van de beschermende barrièrefunctie van de huid en zorgen ervoor dat het huid vocht kan vasthouden. Behalve ongewenst vet haalt zeep ook een deel van deze essentiële beschermende huidvetten weg. Ook oppervlakkige hoorncellen van de hoornlaag kunnen door het verdwijnen van het vet loslaten waardoor de barrièrefunctie van de huid nog verder aangetast wordt.

Te veel wassen

  • Zeep in combinatie met te veel wassen, droogt de huid uit, herstelling van een geïrriteerde huid duurt minimaal 5 dagen, in die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Om de huid te reinigen kan men het beste een (douche) olie gebruiken. Olie gaat het uitdrogende effect van water enigszins tegen, werkt verzachtend en helpt ook tegen jeuk.
Collageen type 2 bij bol.com

De huid natuurlijk verzorgen

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat een hoge vitamine C gehalte, hierdoor kan het collageen van de huid helpen op te bouwen en wonden genezen.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Astaxanthine

Astaxanthine verbetert en beschermt het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid tegen negatieve invloeden van de zon en beschermt de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasmaconcentraties en huidconcentraties van carotenoïden verlagen. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. Astaxanthine heeft een positief effect op het uiterlijk, het vermindert fijne rimpels, zwellingen onder de ogen, vlekken en sproeten en verbetert het vochtgehalte, huidtonus, elasticiteit, gladheid en geeft een beter huidgevoel.

Borage

Borage (bernagie) olie bevat GLA dat in de celwanden van de huid aanwezig is en ondersteunt de vochtbalans en de elasticiteit ervan. GLA is van belang voor het behoud van een gezonde huid en de groei van huidcellen, ondersteunt de conditie en de vochtbalans van de huid, verzorgt de gevoelige, droge, ruwe en schrale huid en bevordert de nagel- en haarstructuur.

Carotenoïden

Carotenoïden (tetraterpenoïden) remmen de huidveroudering en beschermen de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasma- en huidconcentraties van carotenoïden verlagen.

Castor

Castorolie (wonderolie of ricinusolie) heeft een reinigende en verzorgende werking en wordt daarom vaak gebruikt om een droge of geïrriteerde huid te hydrateren. Castorolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen en is effectief tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. De moleculen van castorolie zijn klein, hierdoor kan het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid. Als het diep in de huid dringt, bestrijdt het bacteriën die de poriën kunnen verstoppen, terwijl het tegelijkertijd de geïrriteerde huid verzacht en hydrateert. Er is aangetoond dat castorolie Staphylococcus aureus bestrijdt, een bacterie dat in verband wordt gebracht bij de ontwikkeling van acne.

Duindoorn

Duindoornolie beschermt de huid tegen DNA-schade, vetzuren voeden en verzachten de huid en de antioxidanten in duindoorn versterken deze eigenschap. Het werkt verzachtend en ontstekingsremmend. Duindoornolie is een goed hulpmiddel bij een doffe, geïrriteerde, ruwe, schrale huid en overbelaste minder vitale huid. Wordt preventie gebruikt om vroegtijdige veroudering van de huid tegen te gaan. Duindoorn beschermt de huid tegen UV stralen en ioniserende stralen, beschermt tegen blootstelling aan de zon.

Heermoes

Heermoes is een rijke bron van een organische silicium, een mineraal dat is gekoppeld aan haargroei, een gezondere huid en nagels. Silicium geeft het haar glans en de huid zachtheid. Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt de huid, haar en nagels en kan afbrekende en scheurende nagels, splitsende haren, dun haar en haarverlies verminderen.

Kaneel

Kaneel olie kan specifieke bacteriën bestrijden waarvan bekend is dat ze acne veroorzaken en zou de productie van collageen stimuleren. Kaneel kan de huid beschermen tegen irritatie, huiduitslag, allergische reacties en infectie. Het aanbrengen van kaneel olie rechtstreeks op de huid kan nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen, zwellingen, pijn en roodheid.

L-carnosine

L-carnosine kan gebruikt worden ter verzorging van de huid en voor het verminderen van rimpelvorming. L-carnosine remt en voorkomt crosslinking van collageen in de huid, wat kan leiden tot verlies van elasticiteit, rimpels en verlies van extracellulaire matrix (biedt stevigheid en structuur aan weefsels). Een effect van carnosine bij deze toepassingen kan waarschijnlijk pas op de lange termijn worden gezien. Carnosine ondersteund bij een snellere wondgenezing, heeft een verjongend effect op bindweefselcellen en draagt zo bij aan wondgenezingsprocessen.

Lecithine

Lecithine is effectief bij het verlichten van geïrriteerde en droge huid. Het heeft ook verzachtende eigenschappen die de huid zacht kunnen houden.

L-proline

L-proline is een belangrijk bestanddeel van collageen en helpt de opbouw van beenderen, huid en bloedvaten gezond te houden. L-proline helpt schade te herstellen aan de huid, zoals wonden en brandwonden, omdat het de celmigratie stimuleert en bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuw weefsel. In de vroege fase van wondgenezing is de prolinespiegel in het wondvocht ten minste 50 % hoger dan de plasmaspiegel, wat erop wijst dat proline actief in de wond wordt geïmporteerd. L-proline ondersteunt de collageensynthese, collageen is een essentieel onderdeel van wondgenezing omdat het de huid structuur geeft. Het lichaam maakt minder collageen aan naarmate men ouder wordt, waarbij L-proline effectief de veroudering van de huid kan vertragen.

Sarsaparilla

Sarsaparilla kan helpen om zwellingen, jeuk, roodheid en de vorming van vlekken te verminderen bij huidproblemen. Astilbine-flavonoïde-isolaten uit sarsaparilla, zijn actieve verbindingen die verantwoordelijk zijn voor immunosuppressieve activiteiten en remming van geactiveerde T-lymfocyten die huidontsteking veroorzaken. Sarsaparilla is effectief voor het bestrijden van symptomen van dermatofyten infecties (parasitaire infecties veroorzaakt op de huid, haar of nagels).

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) remt huidveroudering, beschermt de huid tegen ultraviolette straling, is nodig om epitheelcellen van de opperhuid zowel inwendig als uitwendig te ondersteunen. Vitamine A is ook nodig om glycoproteïnen te vormen, een combinatie van suiker en proteïne, die cellen helpen om zich te binden tot zachte weefsels, belangrijk om wonden te genezen en de huid te herstellen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte teint, zelfs bij jongere mensen. Vitamine A kan acne bestrijden en de algehele gezondheid van de huid verbeteren.

Vitamine B's

B-vitamines verbeteren de conditie van de huid, haren en nagels.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren. Dat is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten, stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen en is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier). Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Maar met het vorderen der jaren neemt de collageenproductie af, waardoor de huid veroudert. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en gevoeliger voor invloeden van buiten. Vitamine C is in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten (bindweefselcellen) welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreren.

Vitamine E

Vitamine E olie uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing, door vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek, vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof, doordat vitamine E de genezing optimaler laat verlopen is er minder littekenvorming. Vitamine E, vitamine C en zink werken als antioxidanten en blijken het genezingsproces van brandwonden te versneller. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant in de huid, wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E (creme, olie of balsem) verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.

Waterkers

Waterkers is goed voor het haar, huid en nagels, omdat waterkers vol zitten met voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en kalium, die allemaal cruciaal zijn voor de gezondheid van het haar, huid en nagels.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit