Doorgaan naar hoofdcontent

Netvliesdegeneratie natuurlijk behandelen

Netvliesdegeneratie (maculadegeneratie)

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) komt van nature voor in het brein en retina (netvlies). DHA wordt in het lichaam gemetaboliseerd tot docosanoïden, deze docosanoïden behoren de stof neuroprotectine D1 (NPD1) waarvan is aangetoond dat deze cellen van het brein en de retina beschermt.

Luteïne

Luteïne wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak in combinatie met zeaxanthine ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauw- en UV-licht het netvlies beschadigen. Luteïne kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.

Lycopeen

Lycopeen beschermt de ogen tegen oxidatieve stress, lycopeen kan in de meeste gevallen cataract voorkomen of vertragen. Lycopeen heeft ook een groot effect op de chemische processen die leiden tot leeftijdsgebonden netvliesdegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen.

Ubiquinol

Co-enzym Q10 (ubiquinol) heeft positieve resultaten laten zien bij leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Samen met acetyl-L-carnitine en omega 3-vetzuren, lijkt het leeftijdsgebonden gezichtsverlies te kunnen afremmen en zelfs te verbeteren.

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) is belangrijk voor het gezichtsvermogen omdat het een rol speelt in de staafjes van het netvlies (lichtgevoelige cellen van het netvlies), dat zorgt voor een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van vitamine A hierbij een rol. Vitamine A is een cruciaal onderdeel van de aanmaak van het rhodopsine (rood pigment in de staafjes van het netvlies), een tekort aan rhodopsine kan nachtblindheid veroorzaken en bijdragen aan volledige blindheid. Een tekort aan vitamine A kan een oorzaak zijn voor het week worden van het hoornvlies van het oog (het hoornvlies wordt etterig en sterft af) en droogt uit waardoor het hoornvlies afsterft en ondoorzichtig wordt. Vitamine A tekort is de belangrijkste oorzaak van ouderdomsgerelateerde blindheid.

Vitamine D

Vitamine D kan schadelijke immuunreacties in de ogen onderdrukken, verouderingsprocessen in het oog vertragen en beschermd de ogen tegen droge ogen syndroom (syndroom van Sjögren) veroorzaakt door ontsteking van het oogoppervlakte en afname van de traanfilm, wat gepaard gaat met pijn, roodheid, vermoeidheid en een slechter gezichtsvermogen. Vitamine D tekort geeft een verhoogde kans op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.

Wat is netvliesdegeneratie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit