Doorgaan naar hoofdcontent

Ziekte van Parkinson preventief voorkomen

Ziekte van Parkinson

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur beschermt het hersenweefsel: weefsel van het centrale zenuwstelsel is zeer gevoelig voor oxidatieve beschadiging vanwege de hoge zuurstofconsumptie en hoge dichtheid van mitochondriën. Een tekortschietende antioxidantdefensie door glutathion tekort, blijkt een belangrijke rol te spelen in de ziekte van Parkinson evenals een aantal andere belangrijke neurodegeneratieve aandoeningen (zoals de ziekte van Alzheimer). De ernst van de ziekte blijkt in sterke mate samen te hangen met de mate van glutathion tekort.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Creatine

Creatine werkt spierversterkend bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en amyotropische laterale sclerose (ALS), door onder andere de celmembranen te versterken. Het vermindert ook de giftige werking van glutamaat in de hersenen, waardoor de overlevingstijd wordt verlengd.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine heeft de potentie om de hersenfuncties te verbeteren, de ziekte van Parkinson gaat zeer vaak gepaard met een laag fosfatidylserinegehalte en fosfatidylserine kan helpen bij het verminderen van de symptomen, zoals slecht slapen.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteund de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, het verbeteren van de concentratie, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.

Kaneel

De hoge concentratie antioxidanten in kaneel kunnen de hersenfunctie versterken en helpen om de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer af te remmen. In vitro is aangetoont dat kaneel de opbouw van een specifiek eiwit in de hersenen helpt blokkeren en zo het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Kaneel vermindert het risico op ontsteking en celbeschadiging door neuronen tegen oxidatieve stress te beschermen, wat kan helpen tegen cognitieve achteruitgang.

L-glutathion

L-glutathion is een lichaamseigen antioxidant, waarvan het grootste deel gebruikt wordt om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen. Hogere glutathionwaarden beschermen de zenuwcellen en helpt beschadiging van de cellen door vrije radicalen te voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress en een tekortschietend glutathionsysteem speelt een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, zoals bij de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en amyotropische laterale sclerose (ALS).

L-methionine

L-methionine kan tremoren (ritmische, bevende, onwillekeurige bewegingen die ontstaat wanneer spieren zich herhaaldelijk samentrekken en weer verslappen). L-methionine speelt een cruciale rol bij het voorkomen van veroudering als gevolg van oxidatieve schade en verlies van dopamine.

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens remt mogelijk de ziekte van Parkinson, versterkt de opname en werking van synthetische L-dopa (waardoor de dosis verlaagd kan worden) en beschermt het zenuwweefsel tegen toxische effecten van (synthetische) L-dopa (neuroprotectie).

Nootmuskaat

Nootmuskaat bezit neuroprotectieve eigenschappen (beschermt hersencellen tegen schade) dat kan helpen om de hersenfuncties te optimaliseren en te beschermen tegen ziekten. Nootmuskaat kan de balans van specifieke neurotransmitters in de hippocampus veranderen, het gebied van de hersenen dat primair met het geheugen wordt geassocieerd. Dit kan preventief helpen bij de behandeling van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) werken ondersteunend bij aandoeningen van het zenuwweefsel: multiple sclerose, ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer. Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen en belangrijk voor de membranen van zenuwcellen die betrokken zijn bij groeiprocessen in de hersenen, bij leerfuncties en geheugenfuncties.

Vitamine K

Vitamine K speelt een rol in de energieproductie van mitochondriën. Bij de ziekte van Parkinson is het transport van elektronen verstoord. Mitochondriën zijn hierdoor onvoldoende in staat energie te genereren voor de cellen met als gevolg dat cellen in bepaalde hersengebieden afsterven en communicatie tussen neuronen wordt verstoord. Dit komt tot uiting in tremoren, stijfheid en akinesie (bewegingsarmoede).

Vitamine B's

B-vitamines zijn nodig voor de aanmaak van dopamine en ondersteunen de aanmaak van dopamine, remmen de verschijnselen van Parkinson. Vooral vitamine B6 kan mogelijk bescherming bieden tegen de ziekte van Parkinson.

Wat is de ziekte van Parkinson
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-glutathion bij bol.com

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit