Doorgaan naar hoofdcontent

Concentratiestoornissen natuurlijk behandelen

Concentratiestoornis, aandachtsstoornis, ADHD, verminderde alertheid

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat anthocyanen met ontstekingsremmende eigenschappen die hersencellen en neuronen kunnen bechermen tegen beschadigingen. Hierdoor heeft acerola de potentie om geheugenverlies tegen te gaan, de congnitieve functies te ondersteunen en vermoeidheid en pijn te verminderen.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Bacopa

Bacopa (brahmi) stimuleert het geheugen, creativiteit, motivatie, verwerking van informatie in de hersenen en de gezondheid van de hersenen.

Choline

Choline tekort kan leiden tot een slechte concentratie, slecht geheugen, stemmingswisselingen en andere cognitieve stoornissen, vooral bij het ouder worden.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

EGCG

EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, doordat het de bloedcirculatie stimuleert. EGCG gaat de vorming van plaques in de bloedvaten tegen en verkleint hiermee mogelijk de kans op hoge bloeddruk, bloedstolling, hoog cholesterolgehalte in het bloed, hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine is essentieel voor het behoud van alle cellulaire activiteit, vooral in de hersenen en is goed voor het geheugen en concentratievermogen, kan helpen om beter te reageren bij spanning en inspanning, heeft een gunstige werking op oriëntatie en concentratie en kan de prikkeloverdracht tussen cellen bevorderen.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress en angst, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een overmacht van glutamaat en te weinig GABA in de hersenen. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteund de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, het verbeteren van de concentratie, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen.

Groene thee

Groene thee kan de negatieve effecten van westerse voeding op het geheugen verminderen. EGCG blijkt de door westerse voeding geïnduceerde neuroinflammatie en insulineresistentie tegen te gaan. Groene thee heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, ondersteunt het hart en bloedvaten, gunstig voor de bloeddruk en stimuleert de bloedcirculatie.

Guarana

Guarana verbetert mogelijk het verstandelijk vermogen. Guarana werkt als een stimulerend middel en beïnvloedt de activiteit van bepaalde neurotransmitters in de hersenen om het energieniveau te verhogen.

Huperzine A

Huperzine A speelt een essentiële rol bij mentale vaardigheden, verbetert het geheugen (tot zelfs 43 à 70 %), verbetert het leer- en concentratievermogen.

L-carnitine

Het effect van L-carnitine op mentale achteruitgang bij ouderen uit zich niet alleen bij dementie. Juist de vroege verschijnselen van de aandoening en de gewone mentale achteruitgang bij ouderen kunnen veel baat hebben bij carnitine. De aanmaak van carnitine daalt met het ouder worden, helpt de hersenen te beschermen tegen ouderdomsverschijnselen en daarbij ook het geheugen en concentratie verbeteren.

Lecithine

Lecithine is een goede bron van choline, een essentiële voedingsstof voor de hersenen, omdat het de voorloper is van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij concentratie en geheugen.

L-theanine

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), deze neurotransmitters worden in situaties van stress en overbelasting aanzienlijk aangetast. L-theanine zorgt voor een toename van mentale alertheid en concentratie, mentale moeheid zal minder snel optreden.

Mangaan

Mangaan is nauw verbonden met elektrofysiologische activiteiten van de neuronen in de hersenen die de cognitieve functies regelen. Mangaan komt vrij in de synaptische kloof van de hersenen en beïnvloedt de synaptische neurotransmissie, dus een mangaangebrek kan mogelijk psychische aandoeningen zoals concentratiestoornissen, geheugenproblemen, leerstoornissen en zelfs epilepsie veroorzaken.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) zijn belangrijk voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen en belangrijk voor de membranen van zenuwcellen die betrokken zijn bij groeiprocessen in de hersenen, bij leerfuncties en geheugenfuncties. Omega 3-vetzuren hebben positieve effecten bij ouderen met milde achteruitgang van het verstandelijk vermogen zoals concentratiestoornissen.

Perilla

Zwarte netel (perilla) verbetert de werking van de celmembramen (uiterst dunne vliesjes die zorgen voor een scheiding tussen de cellen en hun omgeving), een soepele celmembraan zorgt voor een effectievere communicatie tussen hersencellen. Hierdoor kan de prikkelgeleiding verbetert en het aantal synapsen (hierdoor kunnen 2 zenuwcellen communiceren) vermeerderd worden. Perilla olie heeft een antidepressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone) verbetert de doorbloeding van de hersenen, met een mogelijke beschermende werking tegen cognitieve achteruitgang en dementie.

Pycnogenol

Pycnogenol verbetert het verstandelijk vermogen, het positieve effect van pycnogenol is mogelijk te danken aan een betere doorbloeding in de hersenen, alsook de antioxidatieve capaciteit van het extract.

Vinpocetine

Vinpocetine gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid en verminderd denkvermogen.

Vitamine B's

B-vitamines zijn goed voor een geestelijke balans, voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen, geheugen en leervermogen. De B-vitamines werken samen en zijn voor hun individuele taken afhankelijk van elkaar. Daarom is het aan te bevelen de B-vitamines gecombineerd in te nemen.

Walnootolie

Walnoten (walnootolie) ondersteund het geheugen en gedachtenverwerking en vertraagd de cognitieve achteruitgang. Walnootolie verbetert de geleiding van de neurotransmitters, beschermd tegen schade en verbetert de zenuwen die het metabolisme regelen.

Oorzaken concentratiestoornissen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit