Doorgaan naar hoofdcontent

Cataract natuurlijk behandelen

Grijze staar, cataract

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Astaxanthine

Astaxanthine verbetert de doorbloeding in de ogen, vermindert vermoeide ogen en zorgt ervoor dat we onze ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. Astaxanthine heeft een beschermend effect op het ontstaan van zenuwschade aan het oog en vermindert oxidatie van eiwitten in de retina en een duidelijke afname van doden cellen. Astaxanthine speelt een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatieve schade bij verhoogde oogboldruk.

Blauwe bosbes

Luteïne in blauwe bosbessen verbetert de doorbloeding in de ogen. Blauwe bosbes blijkt de luteïnespiegel in het netvlies te verhogen. Op deze manier gaat de gezondheid van het oog er waarschijnlijk flink op vooruit. Luteïne werkt in het netvlies als antioxidant en absorbeert de schadelijke blauwe stralen uit het zonlicht.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba verkleint de kans op netvliesdegeneratie en cataract (troebel worden van de ooglens) en vermindert oorsuizen veroorzaakt door een slechte doorstroming van de bloedvaten en verergering door veroudering door het verbeteren van de hersendoorbloeding.

L-carnosine

L-carosine blijkt zeer krachtig te werken bij oogproblemen. Bij cataract zijn de carosinespiegels in de lens erg laag, hoe lager de carosinespiegel, des te erger is de cataract.

Luteïne

Luteïne wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak in combinatie met zeaxanthine ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauw- en UV-licht het netvlies beschadigen. Luteïne kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.

Lycopeen

Lycopeen beschermt de ogen tegen oxidatieve stress, lycopeen kan in de meeste gevallen cataract voorkomen of vertragen. Lycopeen heeft ook een groot effect op de chemische processen die leiden tot leeftijdsgebonden netvliesdegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen.

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) is belangrijk voor het gezichtsvermogen omdat het een rol speelt in de staafjes van het netvlies (lichtgevoelige cellen van het netvlies), dat zorgt voor een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van vitamine A hierbij een rol. Vitamine A is een cruciaal onderdeel van de aanmaak van het rhodopsine (rood pigment in de staafjes van het netvlies), een tekort aan rhodopsine kan nachtblindheid veroorzaken en bijdragen aan volledige blindheid. Een tekort aan vitamine A kan een oorzaak zijn voor het week worden van het hoornvlies van het oog (het hoornvlies wordt etterig en sterft af) en droogt uit waardoor het hoornvlies afsterft en ondoorzichtig wordt. Vitamine A tekort is de belangrijkste oorzaak van ouderdomsgerelateerde blindheid.

Vitamine B2

Een tekort aan vitamine B2 (riboflavine) kan het risico op bepaalde oogproblemen, waaronder glaucoom, staar en keratoconus verhogen.

Vitamine K

Vitamine K beschermt bij hoge inname tegen staar, mogelijk komt dit doordat vitamine K ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen heeft.
Luteïne is een krachtige antioxidant, dat voorkomt in de gele vlek van het netvlies, daarmee zien we de wereld scherp. De gele vlek krijgt te maken met een geconcentreerde hoeveelheid zonlicht, wat hoge eisen stelt aan de antioxidantcapaciteit in dit gebied. Luteïne filtert schadelijke blauw licht en helpt bij de bescherming en het behoud van gezonde oogcellen. Luteïne kan uitkomst bieden bij oogproblemen zoals cataract en degeneratie van het netvlies. Het lichaam is niet in staat om zelf luteïne aan te maken en is daarom afhankelijk van voldoende inname via de voeding.
Wat is cataract
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit