Doorgaan naar hoofdcontent

Metabool syndroom natuurlijk behandelen

Metabool syndroom, insulineresistentie syndroom

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur is in staat de suikerverbrandingscapaciteit van insuline te verhogen en insulineresistentie te verminderen. Ook bij type-I diabetes blijkt alfaliponzuur een belangrijke rol te spelen.

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Berberine

Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening waarbij niet 1, maar een combinatie van 3 of meer van de volgende gezondheidsproblemen betrokken zijn: overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge triglyceridenniveaus, hoge bloeddruk of lage HDL (goede) cholesterol. Oxidatieve stress is in wezen een onbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun schadelijke effecten tegen te gaan of te ontgiften door middel van neutralisatie door antioxidanten. Berberine kan oxidatieve belasting verminderen, wat een belangrijke manier is om het metabool syndroom en alle mogelijke complicaties ervan te bestrijden.
 

Biotine

Biotine ondersteunt de stofwisseling door voedsel om te zetten in bruikbare energie: biotine zet glucose uit koolhydraten en suikerbronnen om in bruikbare brandstof, biotine helpt het lichaam aminozuren uit eiwitten te gebruiken om meerdere lichaamsfuncties uit te voeren en biotine activeert vetzuren uit vethoudende voedingsmiddelen zoals oliën of dierlijke vetten. Zonder voldoende biotine kunnen symptomen van een trage stofwisseling ontstaan zoals een laag energieniveau, vermoeidheid, gewichtstoename, spijsverteringsproblemen, mogelijke ontwikkeling van diabetes, verandering van eetlust en neerslachtigheid. Biotine kan de glucose-intolerantie verbeteren en helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Vooral in combinatie met chroom helpt biotine bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Biotine vermindert sterk wisselende bloedsuikerspiegels door te zorgen voor een betere insulinerespons.

Chroom

Chroom is het belangrijkste mineraal in het voorkomen en behandelen van metabool syndroom. Chroom helpt insuline om zijn werk efficiënter te doen en helpt zodoende de bloedsuiker te stabiliseren. Hierdoor verminderd de trek in zoetigheid en wordt ook het hongergevoel verminderd. Daarnaast helpt chroom ook de vetstofwisseling en uit onderzoek is gebleken dat chroom een gunstig effect heeft op zowel de triglyceridenwaardes als op de cholesterolwaardes. Chroom maakt de cellen gevoeliger voor insuline. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en daarom kan chroom ondersteunend werken bij diabetes. Chroom is nodig voor een normaal vetmetabolisme en cholesterolgehalte. Chroom kan vetten en het LDL-cholesterol helpen afbreken.

EGCG

EGCG (EpigalloCathechineGallaat) helpt bij gewichtsbeheersing, optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding. EGCG verlaagt de bloeddruk, verbetert de vetzuursamenstelling en vermindert de insulineresistentie. Daarom is EGCG uiterst geschikt voor personen met het metabool syndroom.

Groene thee

Groene thee optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding. Groene thee helpt bij gewichtsbeheersing en beschermt de lever tegen een groot aantal gifstoffen, stimuleert het ontgiftingsmechanismen en remtde lipide-peroxidatie die door gifstoffen in de lever op gang gebracht worden.

Inuline

Inuline absorbeert gifstoffen en cholesteroldeeltjes, dit is waarom een vezelrijk dieet gekoppeld wordt aan een gezond hart. Oplosbare vezels zoals inuline, kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op slagaderverkalking, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom verminderen.

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof uit kurkuma heeft gunstige effecten bij mensen met het metabool syndroom en verhoogt de adiponectineconcentratie en de leptineconcentratie. De beschermende werking van adiponectine is vermoedelijk te danken aan zijn gunstige effect op het vet- en glucose-metabolisme. Bovendien heeft het hormoon een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.

L-glutathion

Bij het metabool syndroom is er sprake van veel vrije radicalen schade. De belangrijkste antioxidant die in ons lichaam wordt geproduceerd uit 3 aminozuren is L-glutathion. Bij het metaboolsyndroom is de glutathionlevel in het bloed over het algemeen bijzonder laag omdat het lichaam niet meer voldoende in staat blijkt te zijn om dit op voldoende niveau te houden. Orale inname van gewone L-glutathion heeft weinig nut omdat L-glutathion niet stabiel blijft in het maag-darmkanaal. Het innemen van de nieuwe S-Acetyl-L-Glutathion, welke wel stabiel blijft, is bijzonder waardevol om de oxidatie schade bij het metabool syndroom te verminderen.

Magnesium

Tekort aan magnesium zorgt voor een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van insulineresistentie of zelfs diabetes type 2. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de productie en het vrijmaken van insuline, is van belang bij het omlaag brengen van de bloeddruk, een ander symptoom van metabool syndroom.

Mariadistel

Mariadistel helpt ondersteunend bij het voorkomen van leverschade door toxische inwerking, acute en chronische leveraandoeningen, stimuleert de groei van nieuwe en gezonde levercellen, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het glucosegehalte, blokkeert de giftige effecten van glucose op de nieren, verbetert de insulineresistentie en speelt een belangrijke rol bij de controle van glucose in de lever. Mariadistel helpt ondersteunend bij virale leverontsteking, geelzucht, chronische alcoholische hepatitis, ontoereikende functie van de lever, levercirrose veroorzaakt door alcohol, levercirrose bij diabetische patiënten, leververvetting, leverzwelling, galblaasontsteking, galkolieken en voedselvergiftiging.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) met een DHA-concentratie van 2% of meer, gaan gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid van de lever, afname van het triglyceridengehalte en vermindering van het vetgehalte van de lever met gemiddeld 26%. Bovendien voorkwam suppletie met omega 3-vetzuren opnieuw vetvorming in de lever.

Ubiquinol

Ubiquinol heeft dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschap een gunstig effect bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Ubiquinol zorgt voor een hogere concentraties adiponectine (is een ontstekingsremmend eiwit). Bij personen met overgewicht en insulineresistentie is de concentratie van dit eiwit verlaagd. Ubiquinol zorgt voor de normalisering van de lever-enzymwaardes.

Vitamine C

Vitamine C vermindert de schadelijke effecten van een verhoogd glucose en insuline gehalte. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant. Daarnaast normaliseert vitamine C de reactie van insuline. Hierdoor ontstaat een meer normale en minder ontketende reactie op glucose. Vitamine C speelt ook nog een rol in de vermindering van de glycosylering van eiwitten die AGE’s bevorderen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een betere cellulaire opname van glucose en samen met omega 3 zorgt vitamine D voor een verbetering van de insuline-gevoeligheid. Vitamine D tekort kan leiden tot een verlaagde insulinesecretie van de alvleesklier. Dit kan bijdragen tot de ontwikkeling en verergering van glucose-intolerantie en leiden tot metabool syndroom.

Vitamine E

Vitamine E spiegels zijn lager bij personen met het metabool syndroom. Mogelijk komt dit doordat ontstekingen en oxidatieve stress de opname van de vitamine E in de darm en/of de verwerking van de vitamine E in de lever verstoort.

Zink

Zink verlaagt en stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Zink is een onderdeel van insuline en is nodig voor de aanmaak, transport en opslag van dit hormoon. Daarnaast is zink nodig om de alvleesklier goed te laten functioneren. Een zinktekort kan leiden tot een verminderde werking van de alvleesklier met als gevolg dat er minder insuline aangemaakt wordt. Ook kan een tekort aan zink leiden tot een tekort aan bouwstenen voor insuline.

Wat is het metabool syndroom
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Omega 3 (algenolie) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit