Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht B-vitamines

B-vitaminen, B-vitamines, Vitamine B complex

Geneeskracht van B-vitaminen

B-vitamines zijn belangrijk voor de stofwisseling. Ze spelen een rol als co-enzym bij de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder de B-vitamines zijn bepaalde chemische reacties niet mogelijk, waardoor de energiehuishouding en de vorming van lichaamseiwitten verstoord raken en er ontstaan neurologische stoornissen door ophoping van ongewenste tussenproducten.

Alle B-vitamines zijn wateroplosbaar, een teveel aan vitamine B verlaat het lichaam via het urineren. B-vitamines werken onderling samen, de werking van al deze vitamines samen is sterker dan als een bepaalde B-vitamine afzonderlijk wordt ingenomen. Neem je voor langere tijd 1 vitamine B in als supplement (bijvoorbeeld vitamine B6), kan dit een tekort veroorzaken aan andere vitamine B's. Daarom is het verstandiger om een vitamine B-complex in te nemen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van B-vitaminen

Tekorten van vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 kunnen huidkwalen veroorzaken zoals acne, pukkels en puisten.

Wie regelmatig alcohol drinkt, heeft een hogere behoeften aan vitaminen, alcohol breekt namelijk vitaminen af, vooral de B-vitaminen, vitamine A en vitamine C.

Gebrek aan foliumzuur en vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B2 en vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). Ze zijn betrokken bij de vorming van hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof via bloedcellen naar heel het lichaam transporteerd en om ijzer te mobiliseren. De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex, omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).

B-vitaminen verkleinen de kans op een beroerte door een verlaging van de homocysteïnespiegel. Het effect is afhankelijk van diverse factoren waaronder de absorptie in het lichaam, de bloedconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur en de aanwezigheid van onder andere een chronische nieraandoening. Een klinische studie bij ouderen die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat inname van supplementen van vitamine B6 (25 mg), foliumzuur (2500 mcg) en vitamine B12 (400 mcg) bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. het risico hierop daalde met 21 %.

B-vitaminen wordt ingezet ter preventie van veneuze trombose. B-vitaminen laten wisselende resultaten zien ten aanzien van de preventie van trombose. Toch kan suppletie met B-vitaminen zinvol zijn ter preventie van veneuze trombose.

B-vitamines zoals foliumzuur en vitamine B12 blijken het aantal heupfracturen sterk te verminderen, doordat ze de homocysteïnespiegel doen dalen. Een verhoogde homocysteïnespiegel in het bloed is een risico voor osteoporose. Te kort aan B-vitamines verhogen de homocysteïnegehalte, dit kan leiden tot verlies van botmassa, verminderde botsterkte en een verhoogd risico van botbreuken.

Supplementen met vitamine B6 (bijvoorkeur in combinatie met vitamine B2) kan klachten van carpaal-tunnelsyndroom verlichten, ook als er geen vitamine B6 tekort is. Een vitamine B-complex is hierbij het aangewezen middel.

B-vitaminen hebben een belangrijke functie in de energiestofwisseling, met name de omzetting van voedsel in energie. De samenwerking van de B-vitamines is zeer belangrijk omdat de individuele taken sterk van elkaar afhankelijk zijn. Ze hebben samen een versterkende (synergetische) werking.

B-vitaminen zijn goed voor een geestelijke balans, voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen, geheugen en leervermogen. De B-vitamines werken samen en zijn voor hun individuele taken afhankelijk van elkaar. Daarom is het aan te bevelen de B-vitamines gecombineerd in te nemen.

Stress, koffie, roken en alcohol en onze moderne voeding zorgen dat we een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen B's. Deze vitaminen hebben betrekking op de omzetting van voedsel in energie. Vitamine B's geven lichamelijke en geestelijke energie bij vermoeidheid en bij lusteloosheid. De vitaminen werken opbeurend bij sombere gevoelens en depressie.

B-vitaminen verbeteren de conditie van de huid, haren en nagels.

Vrouwen van middelbare leeftijd die voldoende vitamine B1 en vitamine B6 innemen hebben mogelijk minder kans op borstkanker. Bij vrouwen die geen of nauwelijks alcohol dronken bleken ook andere B-vitamines (vitamine B2, B3, B5, foliumzuur en B12) te beschermen tegen borstkanker. Een hoge alcoholconsumptie is in verband gebracht met een verhoogde kans op borstkanker, maar blijkt bovendien het beschermend effect van de B-vitamines teniet te doen.

Eén van de mogelijke symptomen van een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur is hoofdpijn. Deze vitamines spelen een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne, hierdoor kunnen deze vitamine B's bepaalde vormen van migraine verminderen en zelfs voorkomen.

Een tekort aan vitamine B12 ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer me de symptomen ontwikkelt zoals zwakke nagels. Mensen die een bepaalde leeftijd hebben (individueel verschillend) hebben vitamine B12 nodig als supplement, ook mensen die uitsluitend vegetarisch eten en bij oudere mensen kunnen een te kort hebben aan vitamine B12.

B-vitaminen zijn erg belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en brengen vaak verlichting aan gestreste en vermoeide mensen.

Vitamine B6 is nodig voor het goed functioneren van het hormoonstelsel en zenuwstelsel. Vitamine B6, vitamine B1 en vitamine B2 verminderen het risico op PMS klachten. Vitamine B's zijn van belang voor de synthese van neurotransmitters die betrokken zijn bij PMS.

Vitamine B3 is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. De psychiatrische symptomen van de eerste stadia van vitamine B3 tekort (pellagra) zijn vrijwel niet te onderscheiden van schizofrenie. Vitamine B12 en foliumzuur spelen een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Zowel een vitamine B12 tekort als een foliumzuurtekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.

De gemeenschappelijke functies van de B-vitaminen zijn zeer belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en brengen verlichting bij gespannen mensen, gestreste en vermoeide mensen zodat men gemakkelijker de slaap kan vatten.

Vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.

B-vitaminen ondersteunen de bijnieren, vooral vitamine B3, vitamine B5 en vitamine B6 zijn van belang voor de bijnieren, ze verbeteren de bijnierfunctie en voorkomen beschadiging aan de bijnieren.

B-vitaminen helpt de homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen. Homocysteïne is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling, dat normaal afgebroken wordt met behulp van vitamine B's. Als dit proces gestoord is door een verkeerde leefgewoonte of algehele veroudering kan homocysteïne zich ophopen en aanleiding geven tot een verhoogd risico voor tal van ziekten. Ook de kans op de ziekte van Alzheimer is verhoogd bij een verhoogde homocysteïnespiegel.

B-vitaminen zijn nodig voor de aanmaak van dopamine en ondersteunen de aanmaak van dopamine, remmen de verschijnselen van Parkinson. Vooral vitamine B6 kanmogelijk bescherming bieden tegen de ziekte van Parkinson.

Vitamine B6 en vitamine B12 verminderen de kans op zwangerschapsmisselijkheid en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten (open rug), is een ontwikkelingsstoornis van het embryo als de ruggenwervels zich niet volledig sluiten rondom het ruggenmerg.

Er zijn 8 afzonderlijke vitamine B's

  1. B1 (thiamine)
  2. B2 (riboflavine)
  3. B3 (niacine)
  4. B5 (pantotheenzuur)
  5. B6 (pyridoxine)
  6. B8 (biotine)
  7. B11 (foliumzuur)
  8. B12 (cobalamine)
De wateroplosbare vitamine B's worden in beperkte mate opgeslagen in het lichaam, dagelijkse inname van voldoende hoeveelheden is belangrijk en het best altijd samen met de ander vitamine B's (vitamine B-complex), aangezien B-vitamines in sterke mate samenwerken. Inactieve B-vitaminen moeten eerst in het lichaam worden omgezet naar de biologische actieve vorm, dat kan problemen geven in de omzetting. Dit is te vermijden door vitamine B-complex (actieve vorm) te gebruiken, zo ontstaat er een hogere biologische beschikbaarheid en een betere absorptie door de lichaamscellen. B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. Dit komt doordat B-vitamines belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Waarvoor kunnen B-vitamines gebruikt worden

Dosering van vitamine B's

  • Dagelijkse hoeveelheid is nog niet bepaald.
  • De gemeenschappelijke functies van de B-vitaminen werken synergitisch (meer dan de optelsom van afzonderlijke B-vitaminen. B-vitamines werken vaak samen in een complex en zijn voor hun individuele taken sterk van elkaar afhankelijk. Daarom is het belangrijk dat B-vitamines in een complex en in voldoende hoge dosering worden ingenomen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van de B-vitaminen

  • B-vitamines hebben bij uitstek een synergistische werking op elkaar. Wanneer individuele B-vitamines worden ingenomen is het altijd zinvol daarnaast (of soms zelfs in plaats daarvan) een vitamine B complex te nemen. Daarbij is het belangrijk dat de B-vitamines in significante hoeveelheden aanwezig zijn.

Bijwerkingen en waarschuwingen van B-vitaminen

  • Van B-vitamines zijn in de doses die in voedingssupplementen gebruikelijk zijn, geen contra-indicaties bekend.
  • Vitamine B-complex formules kunnen een onplezierige, sterke geur veroorzaken, en kunnen misselijkheid veroorzaken als ze op een lege maag worden ingenomen. Deze bijverschijnselen verminderen of blijven uit wanneer het B-complex tijdens de maaltijd wordt ingenomen. Daarnaast kan de urine helder- tot donkergeel kleuren na gebruik van vitamine B-complex formules. Dit is een onschuldig verschijnsel en is het gevolg van het uitscheiden van een eventuele overmaat aan riboflavine.
  • Pyridoxine kan de afbraak van het Parkinsonmedicijn Levodopa versnellen, waardoor de effectiviteit van dit medicijn minder wordt. Sommige antibiotica kunnen de hoeveelheden van vitamine B6 en foliumzuur in het lichaam verminderen. Omgekeerd remt foliumzuur de effectiviteit van het anti-epilepticum fenytoïne en fenobarbital. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit