Doorgaan naar hoofdcontent

Oedeem natuurlijk behandelen

Vocht vasthouden, oedeem

Berkenblad

Berkenbladeren bevorderen het afdrijven van urinezuur en overtollig vocht wat kan helpen bij het ontgiften, oedeem, urineweginfecties, leverproblemen, nierproblemen en bij reumatische klachten.

Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje werkt zuiverend en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden voor elke huidaandoening (psoriasis, acne), maar ook voor auto-immuunziekten en oedeem.

Foliumzuur

Foliumzuur (folaat) tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte en is daarom essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Homocysteïne ontstaat in het lichaam bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (beroerte, trombose en hartinfarct). Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.

Guldenroede

Guldenroede vermindert de doordringbaarheid en verhoogt de weerstand van de bloedvatwanden waardoor minder vocht kan doorsijpelen.

Honingklaver

Honingklaver wordt toegepast bij spataderen en oppervlakkige trombose, werkt ontstekingsremmend en verbetert de doorstroming van de aders. Kan ondersteunend werken om zware en pijnlijke benen te verlichten, nachtelijke krampen te verminderen en het vasthouden van vocht (oedeem) te verminderen.

Javaanse thee

Javaanse thee (koemis koetjing) bevordert de bloedstroom door de wanden van de bloedvaten te ontspannen.

Jeneverbes

Jeneverbessen werken ondersteunend bij (spat)aderen en voeren vocht af bij oedeem. De olie werkt verlichtend bij jichtpijn en reuma.

Kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine) wordt gebruikt om oedeem te verlichten en om de urinevorming tijdens blaasontstekingen te bevorderen.

Mierikswortel

Sinigrine een inhoudsstof uit mierikswortel, voorkomt vochtretentie (oedeem) en werkt als een natuurlijk vochtafdrijvend middel, dat kan helpen bij het voorkomen van nier- en urineweginfecties.

Muisdoorn

Muisdoorn is een circulatiebooster, versterkt de aderwanden, beschermt en stabiliseert de haarvaten, vermindert oedeem, vermindert de vorming van bloedstolsels en werkt bloedverdunnend. Muisdoorn heeft de potentie om aderverkalking (verharding van de slagaders), spataders, zwellingen en aambeien te voorkomen. Dit is mogelijk te wijten aan de ontstekingsremmende werking van muisdoorn, ontstekingen die in de bloedvaten worden aangetroffen en leiden tot aderverkalking.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) worden preventie gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten. OPC's beschermen het hartweefsel tegen een gebrekkige doorbloeding, ze reguleren onder andere de doorstroming van de onderste ledematen (benen). OPC's gaan bloedklonters tegen en remmen de enzymatische afbraak van collageenrijke en elastische bindweefselstructuren die zorgen voor soepele en sterke aders. OPC's hebben een positieve invloed op de kransslagaders, normaliseren de bloeddruk en verlagen de cholesterol.

Paardenkastanje

Paardenkastanje stabiliseert de haarvatwand, vermindert de doorlaatbaarheid van haarvaten, bevordert de bloedsomloop, versterkt de samentrekking van de aders, vermindert zwelling en ontsteking van de aderen, vermindert ophoping van vocht in ledematen en van bekkenorganen. Paardenkastanje vermindert vorming van oedeem bij overdruk in de aderen en zorgt daarnaast voor vermindering van pijn, zwaarte gevoel en kramp of jeuk in de benen. Paardenkastanje werkt tegen nachtelijke spierkrampen zoals kuitkrampen.

Pycnogenol

Pycnogenol werkt ondersteunend bij veneuze insufficiëntie (onvoldoende afvoer van vocht en afvalstoffen) het zijn met name oudere vrouwen die te maken krijgen met dit probleem. Wanneer het niet behandeld wordt, kan het leiden tot zweervorming en necrose. Pycnogenol vermindert niet alleen het oedeem, maar helpt ook tegen de pijn en andere voorkomende symptomen bij aderproblemen.

Vitamine B's

B-vitamines en voornamelijk vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.

Vitamine B6

Verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed zijn in verband gebracht met ontstekingen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en problemen met de bloedvaten, die kunnen bijdragen tot een hartaanval. Naarmate we ouder worden, verliezen de slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Te veel homocysteïne in het bloed kan de bloedvatwand beschadigen en aanleiding geven tot plaquevorming, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en bevordert het samenklonteren van bloedplaatjes. Tekort aan vitamine B6 kan de homocysteïnegehaltes sterk verhogen. Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.

Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B12 kan ook een belangrijke oorzaak zijn bij een verhoogde homocysteïnespiegel, vitamine B12 is essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren. Dat is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten, stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen en is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier).
Paardekastanje helpt ondersteunend bij chronische veneuze insufficiëntie (onvoldoende afvoer van vocht en afvalstoffen), waardoor de interne druk in de aderen toeneemt. Paardekastanje kan de overdruk in de aderen verminderen en versterkt de samentrekking van de aders.
Wat is oedeem
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Paardenkastanje bijbol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit