Doorgaan naar hoofdcontent

Schizofrenie natuurlijk behandelen

Schizofrenie, aandoening met stemmen in het hoofd, gespletenheid

BCAA

Bij een overbelaste lever ziet men vaak een verschuiving van de aminozuren in het bloed ten voordele van tyrosine en tryptofaan en ten nadele van BCAA’s (Branched Chain Amino Acids). Met als mogelijk gevolg dat de hersenen te hoge hoeveelheden aromatische aminozuren kunnen gaan bevatten. Dit overschot kan worden omgezet in zogenaamde fake hormonen, stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige psychologische problematiek en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals zelfbeeldstoornissen en schizofrenie. Dit laatste ziektebeeld blijkt dan ook één van de ernstige gevolgen te zijn bij mensen die lijden aan levercirrose en hepato-encefalopathie (de lever is niet langer in staat gifstoffen uit het bloed te verwijderen met als gevolg dat deze gifstoffen de hersenen binnendringen. Dit wordt veelal veroorzaakt door een cirrose).

B-vitamines

B-vitamines zijn belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Vooral de eerste stadia van vitamine B3 tekort (pellagra), kan psychiatrische symptomen veroorzaken die niet te onderscheiden zijn van schizofrenie. Vitamine B12 en foliumzuur spelen een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Zowel een vitamine B12 tekort als een foliumzuurtekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteunt de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, concentratiestoornissen, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.

L-theanine

Chronische stress, een trauma en angsten kunnen aan de basis liggen van schizofrenie. L-theanine is een in wateroplosbaar aminozuur en één van de belangrijkste actieve ingrediënten in de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis). De structuur van L-theanine lijkt op glutamine, dit is een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. L-theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend gevoel, een vergelijkbaar effect verkregen door een massage of meditatie en zorgt voor ontspanning zonder dat er een slaperig gevoel ontstaat, dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen.

Vitamine D

Vitamine D is betrokken bij de productie en werking van serotonine in de hersenen wat gunstige effecten geeft bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Er worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen bij autisme, ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie, angsten en depressies.

Wat is schizofrenie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-theanine bij bol.com

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit