Doorgaan naar hoofdcontent

Zenuwachtigheid natuurlijk behandelen

Nervositeit, spanningen, zenuwachtigheid

Blauw glidkruid

Glidkruid versterkt de zenuwen, herstelt weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress. Er is aangetoond dat glidkruid anxiolytische activiteiten (middel dat angsten vermindert) bezit. Bioactieve verbindingen in glidkruid kunnen vrije radicalen neutraliseren en zelfs elimineren, hierdoor wordt oxidatieve stress sterk vermindert.

B-vitamines

B-vitamines zijn erg belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en brengen vaak verlichting aan gestreste en vermoeide mensen.

Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een milde kalmerende werking, werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend, kan angst bestrijden, de concentratie verbeteren en kan helpen bij slaapproblemen en stress.

Damiana

Damiana helpt symptomen die verband houden met stress te verlichten en zorgt hierdoor dat men sneller inslaap kan vallen.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress en angst, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een overmacht van glutamaat en te weinig GABA in de hersenen. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Javaanse thee

Javaanse thee (koemis koetjing) kan kortademigheid en zenuwgerelateerde problemen verminderen.

Jujube

Jujube (jujuba) bessen en de zaden worden in de Chinese geneeskunde gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Jujube bessen en jujube zaden bevatten verbindingen zoals flavonoïden, saponinen en polysacchariden. Hoge saponinegehalte van jujube hebben het vermogen om te werken als een natuurlijk kalmerend middel op het hele zenuwstelsel.
 

Kamille

Kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie.

L-theanine

L-theanine vermindert angst en nervositeit bij alledaagse activiteiten. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel.

Passiebloem

Passiebloem (Passiflora incarnatam) bevat bepaalde verbindingen die een wisselwerking kunnen hebben met sommige receptoren in de hersenen, waardoor ontspanning wordt veroorzaakt. Omdat passiebloem GABA verhoogt, wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst, nervositeit en stress veroorzaken, verlaagd en voelt men zich meer ontspannen. Hierdoor kan de slaapkwaliteit ook verbeteren.

Valeriaan

Valeriaan kan via GABA-receptoren de hoeveelheid gamma-aminoboterzuur (GABA) verhogen. GABA helpt bij het reguleren van zenuwcellen en kalmeert angst. Hierdoor werkt valeriaan kalmerend, angstwerend en vermindert overdreven werking van het zenuwstelsel.

Wat is zenuwachtigheid
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit