Doorgaan naar hoofdcontent

Voedingsstoffen die de zwangerschap ondersteunen

Zwangerschap

Choline

Choline komt van nature voor in moedermelk en is in voldoende hoeveelheden nodig voor de vorming en rijping van hersenen en zenuwstelsel van het ongeboren kind. In de hersenen van foetussen en zuigelingen worden in een zeer snel tempo neuronsynapsen gevormd, hierbij speelt choline een belangrijke rol bij de opbouw van de hersenstructuur. Een choline-tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neuraalbuisdefecten, hazenlip en aangeboren hartafwijkingen. Choline fungeert als methyldonor, wat betekent dat wanneer er foliumzuur tekort is, choline de potentie heeft om te helpen bij lichaamsfuncties waar foliumzuur nodig is maar ontbreekt.

Foliumzuur

Foliumzuur (folaat) is betrokken bij de DNA-synthese en belangrijke enzymatische reacties. Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan foliumzuur toe om de groei en ontwikkeling van de foetus te ondersteunen en om geboorteafwijkingen te voorkomen. De meest bekende voordelen van foliumzuur is het vermogen om het risico op neuraalbuisafwijking die de hersenen, ruggengraat of ruggenmerg kunnen aantasten te verminderen, kan het risico op bloedarmoede , vroeggeboorte en zwangerschapscomplicaties verminderen.

IJzer

IJzer is nodig om hemoglobine te maken, een eiwit in de rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd. Wanneer er niet voldoende hemoglobine aanwezig is, krijgen de weefsels en spieren niet genoeg zuurstof, waardoor deze niet goed kunnen functioneren. Hierdoor kan ijzer de kans op een laag geboortegewicht verminderen.

Jodium

Jodium tekort tijdens de kindertijd en zwangerschap kan een gezonde ontwikkeling en groei van de hersenen verstoren. Baby's zijn vatbaarder voor sterfte en hebben een hoger risico op progressieve afname van zenuwcelstructuren of -functies, waaronder het afsterven van zenuwcellen als ze jodiumtekort hebben, zoals een mentale vorm van handicap die bekend staat als cretinisme (dwerggroei), motorische problemen, leerstoornissen en een lage groeisnelheid.

Magnesium

Magnesium vermindert de symptomen van stuipen of toevallen tijdens de zwangerschap, doordat magnesium direct en indirect vaatverwijding in onder andere de hersenen en baarmoeder veroorzaakt. Bovendien helpt magnesium premature weeën en vroeggeboorte te voorkomen. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met spierzwakte bij baby’s.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.

Vitamine B's

Vitamine B's zoals vitamine B6 en vitamine B12 verminderen de kans op zwangerschapsmisselijkheid en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten (open rug), is een ontwikkelingsstoornis van het embryo als de ruggenwervels zich niet volledig sluiten rondom het ruggenmerg.

Vitamine D

Vitamine D moet voldoende aanwezig zijn tijdens de zwangerschap, omdat het een positieve invloed heeft op de spierkracht en spierontwikkeling van het kind.

Vitaminen/mineralen

Vitaminen/mineralen ingenomen voor en tijdens de zwangerschap zou de kans op een kind met autisme met 7,2 keer lager liggen. Na de eerste zwangerschapsmaand had het gebruik van supplementen geen invloed meer op het risico op bijvoorbeeld autisme.

Zink

Bij de ziekte acrodermatitis enteropathica (syndroom van Danbolt) is de darmslijmvlies niet in staat zink op te nemen. De aandoening kan vanaf een paar maanden na de geboorte beginnen, maar soms ook als kinderen geen borstvoeding meer krijgen. Waarschijnlijk omdat er in moedermelk een eiwit aanwezig is dat de opname van zink bevordert. Er bestaat ook een verkregen variant, die bij ouderen kan voorkomen. De verworven vorm kan ontstaan door zinktekort, slechte absorptie van zink in de dunne darm, zinkverlies bij langdurig braken, diarree of zweten, anorexia nervosa, vegetarisme, alcoholisme, ziekte van Crohn en langdurige parenterale voeding (door inspuiting, direct in de bloedvaten).
Essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, jodium, foliumzuur, choline, vitamine C, vitamine K, koper en selenium zijn uitermate belangrijk tijdens de zwangerschap. Evenals eiwitten, omega 3-vetzuren, enzymen, gezonde vetten en complexe koolhydraten bevorderen de gezondheid van de moeder en de baby.
Zwangerschap en voedingsstoffen
Waarvoor oppassen tijdens de zwangerschap
Supplementen/plantenextracten bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit