Doorgaan naar hoofdcontent

Burn out natuurlijk behandelen

Burn out, overspannen

Ashwagandha

Ashwagandha verlaagt de cortisolspiegel en vermindert hierdoor de symptomen van stress en maakt ons weerbaarder tegen de dagelijks stress dat we ervaren. Chronische stress zorgt ervoor dat de waarden van de cortisol te hoog blijven, ook 's nachts. Cortisol zorgt dan voor slaapproblemen wat nog meer stress veroorzaakt.

Blauw glidkruid

Glidkruid versterkt de zenuwen, herstelt weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress. Er is aangetoond dat glidkruid anxiolytische activiteiten (middel dat angsten vermindert) bezit. Bioactieve verbindingen in glidkruid kunnen vrije radicalen neutraliseren en zelfs elimineren, hierdoor wordt oxidatieve stress sterk vermindert.

Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een milde kalmerende werking, werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend, kan angst bestrijden, de concentratie verbeteren en kan helpen bij slaapproblemen en stress.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress en angst, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een overmacht van glutamaat en te weinig GABA in de hersenen. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Kamille

Kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Kamille extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.

L-theanine

L-theanine vermindert angst en nervositeit bij alledaagse activiteiten. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel.

L-tyrosine

L-tyrosine heeft een anti-depressieve werking en kan met name van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Omgevingsstress gaat gepaard met verlaagde niveau van noradrenaline. L-tyrosine voorkomt een lage noradrenaline-niveau.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor de GABA-functie, een remmende neurotransmitter die gelukshormonen zoals serotonine produceert. Bepaalde door magnesium gereguleerde hormonen zijn cruciaal voor het kalmeren van de hersenen en het bevorderen van de ontspanning, wat één van de redenen is waarom een magnesiumtekort kan leiden tot stress en slapeloosheid. Magnesiumtekort veroorzaakt een toename van de productie van cortisolhormonen in de hersenen met name door het activeren van de paraventriculaire hypothalamuskern, een deel van de hersenen dat de reacties op stress en angst controleert.

Passiebloem

Passiebloem (Passiflora incarnatam) bevat bepaalde verbindingen die een wisselwerking kunnen hebben met sommige receptoren in de hersenen, waardoor ontspanning wordt veroorzaakt. Omdat passiebloem GABA verhoogt, wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst, nervositeit en stress veroorzaken, verlaagd en voelt men zich meer ontspannen. Hierdoor kan de slaapkwaliteit ook verbeteren.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti)stresshormonen. Rhodiola is een adaptogeen dat in staat is de hormonale reacties op stress te reguleren, waardoor niet alleen lichamelijke vermoeidheid aangepakt kan worden maar ook mentale vermoeidheid en de symptomen zoals hersenmist of gebrek aan concentratie.

Ubiquinol

Ubiquinol (co-enzym Q10) werkt samen met L-carnitine en D-ribose, ze vullen elkaar aan en vormen samen het energietrio, hun werkingsgebied zijn de mitochondriën. Ribose is het belangrijkste grondbestanddeel van ATP (Adenosinetrifosfaat), een stof waarin een energierijke verbinding zit waardoor energie in de cel (bij alle organismen) wordt opgeslagen. L-carnitine en co-enzym Q10 werken beide in het binnenmembraan van de mitochondriën. Co-enzym Q10 draagt bij aan de energievoorziening en is bovendien een krachtige antioxidant, kan de symptomen verlichten van vermoeidheid, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), depressie, slaapproblemen (minder frequent wakker gedurende de nacht) en verbetert de hartslagfrequentie, vermindert oxidatieve stress, verbetert uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.

Valeriaan

Door angst te verminderen en de lengte en kwaliteit van slaap te verbeteren, kan valeriaan aanzienlijk helpen bij stress. Chronische stress kan je angstig maken, maar angst kan je ook meer gestrest maken. Valeriaan onderdrukt zowel fysische als psychische stress door het serotoninegehalte op peil te houden. Serotonine is een neurotransmitter die de stemming helpt reguleren.

5-HTP

Daglicht stimuleert 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) in het lichaam om te zetten tot serotonine. Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen.

Vitamine B's

Stress, koffie, roken en alcohol en onze moderne voeding zorgen dat we een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen B's. Deze vitaminen hebben betrekking op de omzetting van voedsel in energie. Vitamine B's geven lichamelijke en geestelijke energie bij vermoeidheid en bij lusteloosheid. De vitaminen werken opbeurend bij sombere gevoelens en depressie.

Vitamine C

Omdat we steeds meer blootgesteld worden aan fysieke en mentale stress, hebben we een verhoogde behoefte aan vitamine C. Stress vreet namelijk vitamine C en andere vitamines.

Zink

Zink draagt bij aan de normale weerstand tegen stress en houdt de geest helder. Ook is het mineraal goed voor de concentratie, het geheugen en draagt bij aan een normaal leervermogen.
L-theanine is een wateroplosbaar aminozuur en wordt in de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis) gevonden. De structuur van theanine lijkt op glutamine. Dit is een belangrijke boodschapperstof in onze hersenen. Theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend gevoel, verglijkbaar effect door een massage of meditatie. Theanine zorgt voor ontspanning, zonder dat er een slaperig gevoel ontstaat, dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen. Theanine heeft neuroprotectieve eigenschappen en remt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Voor het slapen ingenomen kan theanine de slaapkwaliteit verbeteren.
Wat is een burn out
Mogelijke symptomen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit