Doorgaan naar hoofdcontent

Bloedarmoede (anemie) natuurlijk behandelen

Anemie, bloedarmoede, bloedeloosheid

B vitamines

Gebrek aan foliumzuur en vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B2 en vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). Ze zijn betrokken bij de vorming van hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof via bloedcellen naar heel het lichaam transporteerd en om ijzer te mobiliseren. De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).

IJzer

IJzer is nodig om hemoglobine te maken, een eiwit in de rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd. Wanneer er niet voldoende hemoglobine aanwezig is, krijgen de weefsels en spieren niet genoeg zuurstof, waardoor deze niet goed kunnen functioneren. Hierdoor kan ijzer de kans op een laag geboortegewicht verminderen.

Mangaan

IJzer en mangaan werken nauw samen, er is een sterk omgekeerd verband gevonden tussen een tekort aan ijzer en een hoog mangaangehalte. Hoewel een te hoog mangaangehalte kan bijdragen aan bloedarmoede, helpt mangaan het lichaam ook tot op zekere hoogte ijzer te gebruiken en op te slaan, wat bloedarmoede (laag ijzergehalte) kan helpen voorkomen.

Spirulina

Spirulina bevordert de bloedvorming en helpt bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.

Vitamine C

Vitamine C (ester-C) zorgt onder meer voor de ijzerresorptie, ijzertransport en vorming van hemoglobine, een gebrek aan vitamine C kan ijzergebreksanemie veroorzaken.

Wat is bloedarmoede (anemie)
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
IJzer supplementen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit