Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht niacine (vitamine B3)

Niacine, (vitamine B3)

Geneeskracht van niacine

Niacine (vitamine B3) is een in wateroplosbare vitamine en maakt deel uit van het vitamine B-complex. Niacine wordt indien voldoende aanwezig in het lichaam omgezet in niacinamide. Niacine werkt beter wanneer alle vitamines uit het B-complex worden toegediend.

Niacine komt in 2 vormen

  1. Niacine (nicotinezuur)
  2. Niacinamide (nicotinamide)
Niacine is nodig voor een goede werking van vetten en suikers in het lichaam en voor het behoud van gezonde cellen. Niacine werkt krachtig als ontstekingsremmer, werkt gunstig op de bloedsomloop, het behoud van een gezond hart en metabolisme en helpt bij het in evenwicht houden van het cholesterolgehalte. Daarnaast helpt het bij de hersenfunctie, bij een gezonde huid en bij het voorkomen of behandelen van diabetes.
Niacine-flush komt doordat kleine haarvaatjes open gaan staan, dit kan blozen, roodheid, gepaard gaande met warmte en jeuk veroorzaken op delen van de huid. Deze flush is ongevaarlijk, maar wel hinderlijk, om deze reden is er flush-vrije niacine.
Goede bronnen van niacine zijn vlees, vis, melk, eieren, gist, peulvruchten, groene groenten en granen. Tijdens het koken verliest men gemakkelijk niacine aan het kookwater, daarom komt een niacine tekort veel voor.

Mogelijke symptomen van niacine tekort

  • Angst
  • Chronische ontsteking van het maagslijmvlies (maagontsteking)
  • Dementie
  • Depressie
  • Diarree
  • Hoge speekselaanmaak
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Ontstoken rode en gezwollen tong
  • Opgezwolle slijmvliezen
  • Pellagra: is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan niacine
  • Spijsverteringsproblemen: komt meestal voor bij ondervoede mensen of bij alcoholisme
  • Vermoeidheid

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van niacine

Niacine is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel, wordt ingezet bij psychische aandoeningen waaronder seniliteit, alcoholisme en drugsverslaving.

Niacine in de vorm van nicotinamide, resulteert in aanmerkelijk verlies van de levensvatbaarheid van candida albicans.

Tussen de 1 à 3 gram per dag verhoogt niacine de HDL-cholesterolspiegel en de LDL cholesterolspiegel worden verlaagd.

Niacine is een onderdeel van de Glucose Tolerantie Factor (GTF), de factor die de werking van het hormoon insuline verbetert.

Niacine stimuleert de bloedcirculatie en is daarom in te zetten bij etalagebenen.

Niacine preventief gebruikt kan glaucoom en het verergeren van de ziekte tegen gaan. Hoge dosis vitamine B3 voorkwam in 93% van de gevallen het ontstaan van deze oogaandoening. Nicotinamide is een precursor van NAD+ (Nicotinamide Adenine Dinucleotide). NAD+ is een belangrijk molecuul in de energieproductie. Met het ouder worden neemt de concentratie van NAD+ in het netvlies af. Toediening van nicotinamide als precursor van NAD+ kan de energieproductie van de retinale ganglioncellen verbeteren.

Niacine draagt bij aan een normale cholesterolgehalte. Helpt bij circulatiestoornissen, bevordert de bloedsomloop, ook in de haarvaten.

Niacine stimuleert de bloedcirculatie en is om deze reden waarschijnlijk ook inzetbaar bij de behandeling van circulatiestoornissen in de bloedvaten. Niacine kan ook de bloeddruk verlagen.

Niacine kan de leptine spiegel verhogen.

Niacine werkt snel in op het hart en bloedvaten, het stimuleert de bloedcirculatie. Niacine is daarom inzetbaar bij de behandeling van aandoeningen die zich voordoen bij aders en slagaders en circulatiestoornissen zoals etalagebenen, ziekte van Raynaud, migraine en ziekte van Menière.

Niacine verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en oren.

Niacine is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. De psychiatrische symptomen van de eerste stadia van vitamine B3 tekort (pellagra) zijn vrijwel niet te onderscheiden van schizofrenie.
Vitamine B3 (niacine) is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten, hormonen, neurotransmitters, enzymen en de energieproductie in de cellen. Niacine is goed voor de bloedcirculatie en bevordert een gezond metabolisme, normaliseert de cholesterol- en triglyceridenspiegel, bevordert een gezonde huid en stimuleert de hersenfuncties.

Waarvoor kan niacine gebruikt worden

Dosering van niacine

  • Dagelijks 500 mg niacine bij de maaltijd in te nemen. Het gebruik van hoge doseringen niacine (enkele grammen) moet altijd geleidelijk, over een periode van enkele weken, worden opgebouwd, startend met een lage dosering (bijvoorbeeld 500 mg).

Welke voedingsstoffen versterken de werking van niacine

  • Niacine werkt in de energiestofwisseling nauw samen met andere B-vitaminen in de energiestofwisseling. Om een optimale werking van niacine te waarborgen, is het daarom raadzaam om ook in die andere B-vitamines te voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van een vitamine B-50 complex. Als basissuppletie raden wij een goede multi en vitamine C aan.
Niacine (vitamine B3) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van niacine

  • Terughoudendheid in het gebruik van hoge doses (gewone) niacine moet worden betracht bij patiënten met een verminderde leverfunctie, een maagzweer, diabetes, galblaasstoornissen, arrythmiën en prikkelbare darmsyndroom. Bij deze patiënten wordt de flush-free vorm van niacine aangeraden, waarbij nauwelijks of geen bijwerkingen zijn waargenomen. Niettemin moet men ook bij deze vorm waakzaam zijn op het optreden van bijwerkingen. Gebruik van vitamine B3 in hoge doseringen tijdens zwangerschap of borstvoering dient te worden vermeden.
  • De meest gebruikelijke bijwerking van gewone niacine (maar niet van nicotinamide), in doseringen van meer dan 50-200 mg, is de zogenaamde "flush". Dit is een warm gevoel in de huid, dat meestal na zo'n twintig minuten optreedt en gepaard gaat met een rode verkleuring en soms jeuk. Deze reactie is onschadelijk, maar veel mensen vinden de flush niettemin onplezierig. Voor deze mensen is vitamine B3 in de vorm van nicotinamide of flush-vrije niacine een goed alternatief. Het nemen van niacine aan het eind van een maaltijd op een volle maag kan eveneens helpen om de flush te voorkomen.
  • Bij doseringen van meer dan 500 mg niacine zijn bij sommige patiënten leverstoornissen geconstateerd, vooral bij de timed-relaese vorm van niacine (niet hetzelfde als niacine flush-free). Niettemin is het raadzaam om ook bij gewone niacine en niacine flush-free regelmatig de leverfunctie te controleren. Andere mogelijke bijwerkingen zijn activatie van maagzweren, jicht en het verslechteren van de glucosetolerantie bij diabetici. Deze bijverschijnselen bleken volledig reversibel na het stoppen van de behandeling.
  • Vanwege de mogelijke bijwerkingen bij hogere doseringen wordt aangeraden niacine alleen bij goede medische begeleiding toe te passen, of te kiezen voor de flush-free variant, die nauwelijks of geen bijwerkingen kent.
  • Antibioticagebruik kan tot gevolg hebben dat de niacineflushes heftiger worden. Er zijn een aantal medicijnen met een antagonistische werking op vitamine B3, waaronder Levodopa (Parkinsonmiddel) en het tuberculosemiddel isoniazide. Bij gebruik van dergelijke geneesmiddelen kan het nodig zijn de dosering niacine te verhogen. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit