Geneeskracht van foliumzuur
Foliumzuur (folaat) is een in water oplosbaar vitamine uit het vitamine B-complex, dat helpt bij de celdeling, is betrokken bij het aanmaken van nieuwe cellen en helpt het lichaam om vitamine B12 en bepaalde aminozuren optimaal te gebruiken.Foliumzuur wordt preventief toegepast om een miskraam, neurale buis-defect en geboorteafwijkingen te voorkomen. De neurale buis is een structuur in het embryo, waaruit al heel vroeg in de zwangerschap het ruggenmerg en de hersentjes worden gevormd, bij een defect van de neurale buis is de wervelkolom of het schedeldak niet goed aangelegd, zo ontstaat een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuur wordt ook toegepast, voor en tijdens de zwangerschap om andere complicaties zoals een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap te voorkomen en om de groei en ontwikkeling van het kind te verbeteren.
Foliumzuur verbetert het verstandelijk vermogen, beschermt tegen depressie en de ziekte van Alzheimer, helpt bij het ondersteunen van sterke botten, vermindert symptomen van het rustelozebenensyndroom en het bevordert een gezond zenuwstelsel.
Verschil tussen folaat en foliumzuur
Folaat en foliumzuur worden vaak door elkaar gebruikt. Foliumzuur is de synthetische verbinding die wordt gebruikt terwijl folaat verwijst naar de diverse tetrahydrofolaat afgeleiden die van nature in voedsel voorkomen. Quatrefolic is de 4de generatie foliumzuur met 3 belangrijke voordelen:- Biologische beschikbaarheid
- Veiligheid
- Stabiliteit
Foliumzuur wordt vaak gebruikt in combinatie met andere B-vitamines, vanwege de synergetische werking ervan.
Waar zit foliumzuur in
- Asperges
- Avocado
- Bladgroenten: spinazie, broccoli, witloof, molsla, veldsla
- Bonen
- Champignons
- Gist
- Fruit (zoals bananen, meloenen en citroenen)
- Kastanje
- kikkererwten
- Meloen
- Noten
- Okra (Langwerpige rode of groene vrucht van een tropische plant uit de kaasjeskruidfamilie)
- Vlees (zoals runderlever en -nier), sinaasappelsap en tomatensap
- Waterkers
Mogelijke symptomen van foliumzuurtekort
- Aften in de mond en een zachte, gezwollen tong
- Bleke huid
- Bloedarmoede
- Ontwikkelingsproblemen tijdens zwangerschap en kindertijd, inclusief groeiachterstand
- Slechte spijsvertering, problemen zoals obstipatie, opgeblazen gevoel en prikkelbare darmsyndroom
- Veranderingen in de stemming, prikkelbaar
- Voortijdig grijs worden van het haar
- Weinig energie, constant moe voelen (inclusief chronisch vermoeidheidssyndroom)
- Zwak immuunsysteem, vaak ziek worden
Wanneer heeft men de meeste kans op foliumzuurtekort
- Alcoholisten
- Iedereen met een leverziekte
- Iedereen die nierdialyse ondergaat
- Iedereen die medicijnen gebruikt voor diabetes
- Ongezond eten
- Sommige geneesmiddelen
- Tijdens de borstvoeding
- Tijdens de zwangerschap of wie zwanger wil worden
- Wie laxeermiddelen gebruikt
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van foliumzuur
Gebrek aan foliumzuur en vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B2 en vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). Ze zijn betrokken bij de vorming van hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof via bloedcellen naar heel het lichaam transporteerd en om ijzer te mobiliseren. De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex, omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).Foliumzuur is betrokken bij de DNA-synthese en belangrijke enzymatische reacties. Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan foliumzuur toe om de groei en ontwikkeling van de foetus te ondersteunen en om geboorteafwijkingen te voorkomen. De meest bekende voordelen van foliumzuur is het vermogen om het risico op neuraalbuisafwijking die de hersenen, ruggengraat of ruggenmerg kunnen aantasten te verminderen, kan het risico op bloedarmoede, vroeggeboorte en zwangerschapscomplicaties verminderen.
Mensen met vitiligo hebben vaak lage concentraties aan foliumzuur, vitamine B12 en vitamine C, vitamines die betrokken zijn bij de synthese van het huidpigment melanine.
Foliumzuur blijkt het aantal heupfracturen sterk te verminderen, doordat ze de homocysteïnespiegel doen dalen. Een verhoogde homocysteïnespiegel in het bloed is een risico voor osteoporose.
Foliumzuur beschermt tegen het risico van een bepaalde vorm van glaucoom (pseudo-exfoliatie glaucoom). Bij deze vorm van glaucoom raakt het afvoersysteem van het kamerwater verstopt door wit schilferig materiaal dat afkomstig is van de ooglens. Een hoge inname van foliumzuur beschermt tegen het risico van pseudo-exfoliatie glaucoom. Mogelijk wordt dit bewerkstelligt door een verlaging van de homocysteïnespiegel.
Foliumzuur tekort kan als mogelijk symptoom hoofdpijn veroorzaken. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne en kan hierdoor helpen bij bepaalde vormen van migraine.
Foliumzuur met een hoog biologische beschikbaarheid, kan zenuwschade voorkomen.
Foliumzuur tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte en is daarom essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Homocysteïne ontstaat in het lichaam bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (beroerte, trombose en hartinfarct). Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Foliumzuurtekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.
Foliumzuur (folaat) is een essentiële B-vitamine die het meest bekend staat om zijn rol bij het voorkomen van neurale buisdefecten bij zuigelingen en bij het ondersteunen van de algemene gezondheid. Evenals vitamine B12 is foliumzuur essentieel voor de synthese van DNA en RNA en het goed verlopen van de celdeling.
Waarvoor kan foliumzuur gebruikt worden
- Beroerte
- Bevalling (geboorte van uw kindje)
- Bloedarmoede (anemie)
- Glaucoom
- Hartaanval
- Hart en vaatziekten
- Hartzwakte
- Hoofdpijn
- Migraine
- Neuralgie
- Oedeem
- Schizofrenie
- Vitiligo
- Zwangerschap en voedingsstoffen
Dosering van foliumzuur
- Bij foliumtekort is het nemen van 250 mcg (microgram) tot 1 mg (milligram) per dag voldoende, afhankelijk van de ernst van de aandoening kan men een hogere dosis innemen.
- Als je probeert om zwanger te worden: 400 mcg
- De eerste 3 maanden van de zwangerschap: 400 mcg
- Vanaf de 4de maand tot het einde van de zwangerschap: 600 mcg
- Tijdens het geven van borstvoeding: 500 mcg
Welke voedingsstoffen versterken de werking van foliumzuur
- Foliumzuur is vooral effectief wanneer de andere B-vitaminen en dan vooral vitamine B12 en vitamine B6 aanwezig zijn
- Vitamine C werkt synergetisch met foliumzuur
- Het gebruik van een vitamine B complex en vitamine C naast foliumzuur wordt daarom aanbevolen
Bijwerkingen en waarschuwingen van foliumzuur
- Een groot aantal medicijnen blijkt negatief in te werken op foliumzuur.
- Hoge doseringen (5-10 mg) foliumzuur kunnen bij mensen met epilepsie soms toevallen uitlokken.
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties