Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapproblemen natuurlijk behandelen

Slaapproblemen, slaapstoornissen, slapeloosheid

Blauw glidkruid

Glidkruid versterkt de zenuwen, herstelt weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress.

Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een milde kalmerende werking, werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend, kan angst bestrijden, de concentratie verbeteren en kan helpen bij slaapproblemen en stress.

Damiana

Damiana helpt symptomen die verband houden met stress te verlichten en zorgt hierdoor dat men sneller inslaap kan vallen.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) remt de activiteit van glutamaat, waardoor neurologische en psychiatrische aandoeningen worden afgevlakt doordat de prikkelgevoeligheid afneemt. GABA kalmeert het zenuwstelsel en glutamaat werkt stimulerend op het zenuwstelsel. Een te lage GABA-concentratie kan zich uiten in verschillende neuropsychiatrische klachten en aandoeningen zoals angststoornissen, stress, epilepsie en slaapstoornissen.

Griffonia

Griffonia verbetert de symptomen van depressie en kan in bepaalde gevallen nuttig zijn, als conventionele antidepressiva. Griffonia heeft verder een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap.

Hop

Hopbellen (Humulus lupulus) helpen om sneller in slaap te vallen en verbeteren de slaapkwaliteit.

Jujube

Jujube (jujuba) bessen en de zaden worden in de Chinese geneeskunde gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Jujube bessen en jujube zaden bevatten verbindingen zoals flavonoïden, saponinen en polysacchariden. Hoge saponinegehalte van jujube hebben het vermogen om te werken als een natuurlijk kalmerend middel op het hele zenuwstelsel.

Kamille

Kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Kamille extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.

Klaproos

Klaproos heeft het een rustgevende en slaapverwekkende werking.

Lavendel

Lavendelolie heeft milde kalmerende effecten die helpen bij het verlichten van stress en die zorgen voor ontspanning en slaap.

L-theanine

L-theanine vermindert angst en nervositeit bij alledaagse activiteiten. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor de GABA-functie, een remmende neurotransmitter die gelukshormonen zoals serotonine produceert. Bepaalde door magnesium gereguleerde hormonen zijn cruciaal voor het kalmeren van de hersenen en het bevorderen van de ontspanning, wat één van de redenen is waarom een magnesiumtekort kan leiden tot stress en slapeloosheid. Magnesiumtekort veroorzaakt een toename van de productie van cortisolhormonen in de hersenen met name door het activeren van de paraventriculaire hypothalamuskern, een deel van de hersenen dat de reacties op stress en angst controleert.

Melatonine

Melatonine (N-acetyl-5-methoxytryptamine) regelt het dag-nachtritme en maakt de mens slaperig, melatonine helpt om sneller in slaap te vallen en is uitermate geschikt bij inslaapproblemen. Om gedurende de nacht door te slapen is melatonine Time Released (vertraagde melatonine afgifte gedurende de nacht) de ideale oplossing. De melatonine-productie door de pijnappelklier wordt direct gekoppeld aan de blootstelling van licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Door de aanwezigheid van blauwlicht (zoals zonlicht, kunstlicht, televisie, laptops, tablets, smartphones,...) wordt de productie van melatonine geremd. Slaapstoornissen zijn direct gekoppeld aan onze leefwijze, waar blauw licht overvloedig aanwezig is en waardoor de melatonine productie veel te laag is.

Nootmuskaat

Nootmuskaat kan slapeloosheid verminderen en tegelijkertijd de stemming verbeteren.

Passiebloem

Passiebloem (Passiflora incarnatam) bevat bepaalde verbindingen die een wisselwerking kunnen hebben met sommige receptoren in de hersenen, waardoor ontspanning wordt veroorzaakt. Omdat passiebloem GABA verhoogt, wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst, nervositeit en stress veroorzaken, verlaagd en voelt men zich meer ontspannen. Hierdoor kan de slaapkwaliteit ook verbeteren.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone) verbetert de slaapkwaliteit en kan helpen om sneller in slaap te vallen.

Vitamine B6

Vitamine B6 helpt het lichaam melatonine aan te maken, een belangrijk hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen. Melatonine is verantwoordelijk voor het reguleren van de interne klok, waardoor het lichaam weet wanneer het tijd is om wakker te worden en ook wanneer het tijd is om in slaap te vallen. Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) is de biologisch actieve vorm van vitamine B6.

5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) verbetert de symptomen van depressie en kan voor sommige mensen net zo nuttig zijn als conventionele antidepressiva en heeft een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap. Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, nodig voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten).

Valeriaan

Valeriaanwortel kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten en de slaapkwaliteit verbeteren. Valeriaan heeft weinig bijwerkingen en zal niet zo snel leiden tot slaperigheid in de ochtend. Valeriaan helpt bij milde tot matige slapeloosheid, vooral bij problemen met het inslapen, door bijvoorbeeld intellectuele overspanning of overactieve geest (blokperiode, langdurig computerwerk), door angsten of door nerveuze overspanning (voorbeeld: hectische dag op het werk). Frequent nachtelijk ontwaken (doorslaapproblemen). Slechte slapers (het effect is beter als valeriaan een tijd wordt gebruikt).

Vitamine D3

Vitamine D speelt een rol bij overmatige slaperigheid gedurende de dag. Vitamine D-receptoren in het hersengebied zijn betrokken bij het in slaap vallen en bij het slapen in het algemeen. Vitamine D helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme.

Wat zijn slaapproblemen
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit