Doorgaan naar hoofdcontent

Botbreuken natuurlijk behandelen

Beenbreuk, botbreuk, fractuur
Preventief gebruik van voedingsstoffen om beenbreuken te voorkomen en voor een sneller herstel van een breuk.

Calcium

Calcium is samen met andere essentiële mineralen zoals vitamine K en vitamine D, nodig om de botdichtheid te behouden en om zwakke, broze botten en botbreuken te voorkomen. Tevens helpen ze samen om hydroxyapatiet (mineralencomplex) aan te maken, waaruit het botweefsel en tanden voor een groot deel uit bestaan, ze hard maken en de botdichtheid in stand houden.

Chinese rabarber

Chinese rabarber (Rheum palmatum) bevat een goede bron van vitamine K, dat een rol speelt in het botmetabolisme en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen osteoporose. Dit komt omdat vitamine K nodig is voor de carboxylering van osteocalcine, een belangrijk eiwithormoon dat betrokken is bij de botvorming en botombouw.

L-glycine

Ongeveer 1/3 van het collageen bestaat uit glycine en collageen is cruciaal voor het vormen van bindweefsel dat de gewrichten flexibel houden en schokken kan weerstaan en opvangen. Naarmate mensen ouder worden, is het vooral belangrijk om voldoende eiwitten (aminozuren) te consumeren om beschadigde weefsels in gewrichten te herstellen die beschadigd worden door vrije radicalen. L-glycine is essentieel is voor de vorming van flexibel kraakbeen, helpt bij het genezen van beschadigde gewrichten en kan verlies van mobiliteit en functionaliteit bij oudere volwassenen voorkomen

L-proline

L-proline is nodig om collageen te vormen, wat nodig is om nieuw kraakbeen aan te maken en het verbeteren van de botdichtheid. Proline kan het kraakbeen versterken door chondrocyten (kraakbeencellen) te stimuleren.

Magnesium

Magnesium is nodig voor een goede botvorming en beïnvloedt de activiteiten van osteoblasten (cellen die botweefsel opbouwen) en osteoclasten (witte bloedcellen die bot kan afbreken en opruimen) die een gezonde botdichtheid opbouwen. Magnesium speelt ook een rol bij het in evenwicht brengen van de bloedconcentraties van vitamine D, dat een belangrijke regulator is voor de homeostase (op peil houden van voeding- en afvalstoffen) van de botten. Een hogere magnesiumopname correleert met een verhoogde botdichtheid bij zowel mannen als vrouwen.

Rode Alg

Lithothamnium (rode alg) stimuleert de botgroei, verbetert de mineraaldichtheid van de botten en voorkomt verlies van calcium. Hierdoor kan lithothamnium toegepast worden ter preventie tegen osteoporose, botbreuken en andere degeneratieve botaandoeningen.

Silicium

Kiezelzuur (silicium) is een bio-actief spoorelement dat een gunstige invloed heeft op het botweefsel. Silicium heeft het vermogen om de de mineraalvoorziening in de botten te reguleren, wat heel gunstig is voor het versterken van botweefsel.

Vitamine B's

B-vitamines zoals foliumzuur en vitamine B12 blijken het aantal heupfracturen sterk te verminderen, doordat ze de homocysteïnespiegel doen dalen. Een verhoogde homocysteïnespiegel in het bloed is een risico voor osteoporose. Te kort aan B-vitamines verhogen de homocysteïnegehalte, dit kan leiden tot verlies van botmassa, verminderde botsterkte en een verhoogd risico van botbreuken.

Vitamine D

Vitamine D bevordert de botvorming en de mineralisatie, is essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden, vermindert botbreuken. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in botten en tanden. Tanden en botten zijn veruit de hardste bestanddelen van ons lichaam, deze verdienste is grotendeels te danken aan calcium, het meest voorkomende mineraal in deze lichaamsstructuren.

Vitamine E

Vitamine E tekort verhoogt het risico op botbreuken, vitamine E heeft een positief effect op de botdichtheid en de spiermassa van ouderen, mogelijk door de antioxidatieve eigenschappen van vitamine E.

Vitamine k

Vitamine K doet de genexpressie van de matrix Gla proteïne (MGP) toenemen. Dit is een eiwit, met een sterke affiniteit voor calciumionen en verhoogt de concentratie van actief osteocalcine, een boteiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vorming en instandhouding van gezond en goed gemineraliseerd botweefsel. Bij gebrek aan vitamine K blijft osteocalcine inactief.

Waterkers

Waterkers is een goede bron van calcium, magnesium en vitamine K, die kunnen helpen om sterke, gezonde botten te behouden. Calcium kan helpen bij het voorkomen van osteoporose, een ziekte die wordt veroorzaakt door een geleidelijk verlies van botdichtheid. Ondertussen kan vitamine K helpen de calciumvoorraden in het bot te behouden om de botsterkte te behouden en magnesium heeft invloed op de vorming van botcellen.
Ouder wordende mannen en vooral ouder wordende vrouwen kampen met een afnemende botdichtheid. Het is van belang om een goed functionerend beenderenstelsel te hebben. De problemen die zich voordoen zijn niet alleen te wijten aan een verstoorde hormoonafgifte, maar zijn ook vaak het gevolg van een tekort aan essentiële voedingsstoffen, daarom is een goed opneembare botformule belangrijk voor de botten.
Wat is een botbreuk
Mogelijke oorzaken
Botformule bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit