Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B12 (methylcobalamine en adenosylcobalamine)

Vitamine B12 is een essentiële vitamine. Dit betekent dat het lichaam vitamine B12 nodig heeft om goed te werken. Vitamine B12 is nodig voor de werking en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen, bloedcellen en vele andere delen van het lichaam. Veel neurologische klachten, van depressie, geheugenverlies, desoriëntatie, depressie, stemmingswisselingen en dementie, worden in verband gebracht met vitamine B12 tekort. Methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd) zijn biologisch actieve (co-enzymatische) vormen zoals B12 door het lichaam wordt gebruikt. Cyanocobalamine is een synthetische, niet lichaamseigen vorm dat in veel voedingssupplementen wordt gebruikt. Het voordeel van een voedingssupplement met de biologisch actieve (co-enzymatische) vormen is dat vitamine B12 (bio-actieve) dan direct beschikbaar is voor het lichaam.

Mogelijk helpt vitamine B12 bij:
 • Amyotropische laterale sclerose (ALS): lage B12-waarden komen voor bij beschadigde perifere zenuwen, wat kenmerkend is bij ALS -patiënten. Vitamine B12 voorkomt ook schade aan de oogzenuwen door de homocysteïne waarden te verlagen.
 • Anemie (bloedarmoede): gebrek aan vitamine B12 en foliumzuur kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal.
 • Beroerte: vitamines B's verkleinen de kans op een beroerte door een verlaging van de homocysteïnespiegel. Het effect is afhankelijk van diverse factoren waaronder de absorptie in het lichaam, de bloedconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur en de aanwezigheid van onder andere een chronische nieraandoening. Een klinische studie bij ouderen die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat inname van supplementen van vitamine B6 (25 mg), foliumzuur (2500 mcg) en vitamine B12 (400 mcg) bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. het risico hierop daalde met 21 %.
 • Botontkalking (osteoporose): vitamine B12 blijkt het aantal heupfracturen sterk te verminderen, doordat ze de homocysteïnespiegel doen dalen. Een verhoogde homocysteïnespiegel in het bloed is een risico voor osteoporose. 
 • Colitis ulcerosa: een tekort aan vitamine B12, komt veel vaker voor dan over het algemeen wordt aangenomen. Voor een tekort aan vitamine B12 bestaan er verschillende oorzaken: verminderde inname, verstoorde opname, aangeboren storingen in het vitamine B12-transport of metabolisme en verstoorde benutting. Aangezien vitamine B12-tekort zich langzaam en sluipend ontwikkelt, kan het jaren duren voordat symptomen zoals colitis ulcerosa zich ontwikkelen en ernstig worden. Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor bij Colitis ulcerosa door een verstoorde opname van de door de verteringsenzymen gesplitste voedingsbestanddelen door de darm.
 • Glutenintolerantie: gebrek aan vitamine B12 komt bij mensen met een glutenintolerantie relatief vaak voor, ongeveer 20 %. Bij een glutenintolerantie treedt bij een glutenvrij dieet binnen enkele maanden herstel op.Vitamine B12 (hoge doses) kunnen het herstel bespoedigen.
 • Haar (broos): vitamine B12 tekort kan leiden tot een slechte conditie van het haar en zelfs haaruitval.
 • Haaruitval: vitamine B12 tekort ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer men de symptomen ontwikkelt zoals haarverlies. Oudere mensen (individueel verschillend) hebben vitamine B12 nodig als supplement, ook mensen die uitsluitend vegetarisch eten. Het is beter een vitamine B-complex te nemen dan een afzonderlijke B-vitamine.
 • Hart- en vaatziekten: verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed verhoogt het risico op trombose, hart- en vaatziekten. Tekort aan vitamine B12 kan de homocysteïnegehaltes sterk verhogen.
 • Hartritmestoornissen: vitamine B12  tekort speelt mogelijk een rol bij het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS). POTS wordt gekenmerkt door een plotse stijging van de hartslagfrequentie die binnen 10 minuten optreedt na opstaan. De aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale activiteit van het autonome zenuwstelsel en treft vooral adolescenten. Mogelijk leidt een vitamine B12-tekort bij kinderen met POTS tot een dysfunctie van de baroreceptoren (receptoren in de bloedvaten) die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van veranderingen in de doorbloeding aan het autonome zenuwstelsel.
 • Hoofdpijn
 • Migraine: vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne. Kan helpen bij bepaalde vormen van migraine.
 • Nagels (zwakke, broze): een tekort aan vitamine B12 ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer me de symptomen ontwikkelt zoals zwakke nagels.
 • Neuralgie: een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor, klachten door een vitamine B12 tekort blijven vaak lang op zich wachten. De klachten zijn zeer gevarieerd en daardoor wordt veelal niet gedacht aan een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is van invloed op zeer veel processen in het lichaam, daardoor is een vitamine B12 tekort bij iedereen anders, één van de symptomen is zenuwpijn. 
 • Oedeem (vocht vasthouden): vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.
 • Oorsuizen: vitamine B12 helpt bij de productie van myeline, een vettige substantie die zenuwen in het binnenoor beschermt. Er is een verband tussen een vitamine B12 tekort en tinnitus. Vermoedelijk kan door een vitamine B12 tekort, de myelineschede (isolerende laag rondom zenuwuiteinden) worden aangetast en dit kan leiden tot oorsuizen.
 • Schizofrenie: vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Vitamine B12 tekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.
 • Vitiligo: vitamine B12 kan vitiligo remmen, een tekort aan vitamine B12 kan vitiligo veroorzaken.
 • Zwangerschap
Dosering:
 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 2,8 microgram per dag.
 • Mensen die risico lopen om een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen, zoals ouderen en vegetariërs, hebben baat bij een dagelijkse inname van 6 tot 30 mcg.
 • Sommige deskundigen pleiten bij ouderen (vijftigplussers) voor een dagelijkse dosis van 100 tot 400 mcg.
 • Therapeutische doses van methylcobalamine kunnen liggen tussen de 1500 en 6000 mcg per dag gedurende een korte periode.
Synergisme:
 • Vitamine B12 en foliumzuur zijn samen betrokken bij de vorming van hemoglobine. Ook bij de afbraak van homocysteïne doen ze hun werk samen beter.
 • Daarnaast kunnen choline en vitamine B6 het effect van vitamine B12 en foliumzuur op een te hoog homocysteïne in het bloed versterken.
Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken.

Waarschuwingen:
 • Er zijn geen contra-indicaties bekend van vitamine B12. Er zijn geen negatieve reacties bekend van vitamine B12. Zelfs bij doseringen van 1000 tot 3000 mcg per dag is vitamine B12 veilig gebleken, zoals is bevestigd door een overzichtsstudie van de Europese Commissie.
 • Een aantal geneesmiddelen verlaagt de opname van vitamine B12. Maagzuurremmers zoals omeprazol en zantac bijvoorbeeld. Vaak ontstaan pas symptomen van een tekort na enkele jaren medicijngebruik omdat het lichaam een reservecapaciteit aan vitamine B12 heeft. Daarom is het aan te raden om vitamine B12 altijd te suppleren bij het gebruik van maagzuurremmers.
 • Metformine wordt bij diabetes voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Echter, 10 tot 30 procent van de patiënten die metformine krijgen, krijgt problemen met de opname van vitamine B12. Het verdovingsmiddel lachgas zorgt voor een snelle daling van de hoeveelheid vitamine B12. Sommige deskundigen vinden dat vitamine B12-deficiëntie vóór het toepassen van lachgas zou moeten worden uitgesloten.
Het vitaminen- en mineralenboek - Van aardappel tot zeewier, welke vitaminen en mineralen zitten er in onze voeding? - Auteur de redactie van Gezondnu en Anouk Berends