Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht sint janskruid

Sint janskruid, Hypericum perforatum, hertshooi, jaagt-den-duivel, heksenkruid

Geneeskracht van Sint Janskruid

De bloeiende toppen van Sint Janskruid bevatten 2 belangrijkste inhoudsstoffen hypericine en hyperforine, andere inhoudsstoffen zijn rutine, quercetine en kaempferol.

Hypericine en hyperforine hebben een milde werking bij depressiviteit en antivirale eigenschappen. Aanvankelijk ging men er vanuit dat uitsluitend hypericine verantwoordelijk is voor de antidepressieve werking, maar het gehele complex van bestanddelen, zoals bij zoveel kruiden, is verantwoordelijk voor deze werking.

Het is wel belangrijk dat Sint Janskruidsupplementen gestandaardiseerd zijn op 0,3 hypercine of meer, om een werkzaam resultaat te kunnen bekomen. Net als bij antidepressiva heeft Sint Janskruid enkele weken nodig om werkzaam te zijn.

Thee zetten van sint-janskruid of de bloemen vers plukken kan therapeutisch werken maar er is geen garantie dat er voldoende hypercine aanwezig is, omdat werkzame bestanddelen van plant tot plant sterk kunnen variëren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Sint Janskruid

Sint Janskruid kan helpen bij het bestrijden van milde tot matige depressie en angst, met minder bijwerkingen dan antidepressiva, zoals verlies van zin in seks. Er zijn echter interacties met Sint Janskruid, dus het kruid mag alleen onder begeleiding van een deskundige worden ingenomen, vooral als men al medicijnen voor depressie gebruikt. Sint Janskruid zorgt ervoor dat er meer serotonine, dopamine en noradrenaline beschikbaar zijn in de hersenen. Deze neurotransmitters helpen om het humeur te verbeteren.

Sint Janskruidolie heeft een antibacteriële werking en kan hierdoor symptomen verlichten bij kleine wonden en huidirritaties zoals brandwonden, snijwonden en schaafwonden. Lokaal aangebracht vertoont het ontstekingsremmende eigenschappen.
Sint Janskruid wordt het meest gebruikt als een natuurlijke remedie tegen depressie en andere veelvoorkomende problemen zoals angst, vermoeidheid, verlies van eetlust en slaapproblemen. Voor een optimaal resultaat wordt bij een depressies geadviseerd om minimaal 2 tot 6 weken Sint Janskruid te gebruiken alvorens de werking te beoordelen.

Waarvoor kan Sint Janskruid gebruikt worden

Dosering van Sint Janskruid

  • 500 mg per dag, gestandaardiseerd op 0,3% hypericine
  • Het innemen van Sint Janskruid vlak voor of na het eten wordt aangeraden
  • Bij depressies is resultaat te zien na 2 tot 6 weken
Sint janskruid bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van Sint Janskruid

  • Sint Janskruid kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor licht
  • Soms worden maag- en darmklachten, hoofdpijn of allergische reacties waargenomen
  • Sint Janskruid niet samen innemen met antidepressiva
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit