Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht basilicum

Ocimum basilicum, tulsi, heilige basilicum, bazielkruid, vleeskruid, koningskruid
Ocimum basilicum, tulsi, heilige basilicum, bazielkruid, vleeskruid, koningskruid

Geneeskracht van basilicum

Vooral de bovengrondse gedeelte van basilicum (tulsi) bevat veel vitamine A en vitamine K, kalium, mangaan, koper, magnesium, ijzer, polyfenolen (orientine en vicenine), antioxidanten (kryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine).

Wist u dat er 35 verschillende soorten basilicum bestaan? Basilicumplanten zijn er in verschillende soorten en maten, maar Ocimum basilicum is tot nu toe de meest onderzochte basilicumsoort. Ocimum basilicum staat het meest bekend om zijn krachtige genezende eigenschappen. Ocimum basilicum heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en immuniteitsbevorderende eigenschappen en is een krachtige adaptogeen (bevordert de mentale en lichamelijke weerbaarheid bij kortdurende momenten van stress).

Basilicum is een aromatische kruid in de muntfamilie en wordt in talloze gerechten gebruikt als smaakmaker.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van basilicum

Basilicum bevat krachtige etherische oliën, waaronder eugenol, citronellol en linalool. Dit zijn enzymremmende oliën die helpen bij het verminderen van ontstekingen, die aan de basis liggen van de meeste ziekten zoals hartziekten, reumatoïde artritis en darmontsteking.

Basilicum fungeert als een adaptogeen, zodat het ingezet kan worden om de schadelijke gevolgen van stress op het lichaamsproces te normaliseren.

Basilicum wordt beschouwd als een antidepressivum omdat het de hersenfunctie binnen de bijnierschors positief kan beïnvloeden en helpt bij het stimuleren van neurotransmitters die de hormonen reguleren die verantwoordelijk zijn voor een positieve stemming en vitaliteit. Basilicum kent toepassing bij psychische stoornissen of stemmingsgerelateerde aandoeningen, waaronder depressie en angst.

Basilicum heeft een antimicrobiële werking tegen een groot aantal bacteriën, gisten, schimmels en virussen en kan hierdoor ingezet worden bij een candida-infectie en verschillende vormen van huidirritatie.

Basilicum kan de spieren die de werking van de bloedvaten regelen helpen samentrekken en ontspannen, wat een gezonde bloeddruk bevordert. De voordelen van basilicum zijn onder andere de mogelijkheid om gevaarlijke bloedplaatjesaggregatie te helpen voorkomen, het samenklonteren van bloedplaatjes die een stolsel in de slagaders kunnen vormen en een hartstilstand kunnen veroorzaken.

Basilicum helpt het zuur in het lichaam in evenwicht te brengen en de juiste pH-waarde van het lichaam te herstellen. Dit kan de spijsvertering en de immuniteit verbeteren door een gezonde darmflora te bevorderen, terwijl ook de schadelijke bacteriën die ziekte kunnen veroorzaken worden verminderd.
Een belangrijk voordeel van heilige basilicum (tulsi) is de mogelijkheid om te helpen bij de bestrijding van schade door vrije radicalen. Basilicum bevat 2 belangrijke in water oplosbare flavonoïde antioxidanten: orientine en viceninare, die helpen bij de bescherming van de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor de immuunfunctie, evenals de celstructuren waar het DNA is opgeslagen. Antioxidanten in basilicum zorgen ervoor dat de chromosomen niet veranderen en dat er geen celmutaties en kankercellen ontstaan en oxidatie stress te bestrijden en de effecten van veroudering te vertragen als gevolg van giftige stoffen in de voeding, milieuvervuiling en straling.

Waarvoor kan basilicum gebruikt worden

Dosering van basilicum

  • De juiste dosis voor basilicum is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor basilicum vast te stellen.
Basilicum bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van basilicum

Het kruid

  • Best geen basilicumpreparaten geven tijdens de zwangerschap (baarmoederstimulerend, estragol is potentieel mutageen); gebruik als keukenkruid mag wel. Best geen basilicumpreparaten innemen tijdens het zogen (estragol potentieel mutageen). Gebruik bij zuigelingen en kleuters vermijden (estragol potentieel mutageen).

Etherische olie

  • Niet innemen tijdens de zwangerschap (tenzij tijdens de bevalling). Niet innemen tijdens het zogen. Niet geven bij nieraandoenigen of ernstige leveraandoeningen. Niet op een gevoelige huid aanbrengen: ze kan irritatie veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit