Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht DHA (docosahexaeenzuur)

DHA (docosahexaeenzuur)

Geneeskracht van DHA

Veel algensoorten bevatten hoogwaardige oliën, die deels bestaan uit omega 3-vetzuren, waarvan DHA (docosahexaeenzuur) deel van uitmaakt. Vissen bevatten ook omega 3-vetzuren door algen die ze eten, maar produceren niet zelf omega 3.

DHA is een essentiële voedingsstof, de grootste concentratie DHA in het lichaam bevindt zich in de hersenen, zenuwstelsel en netvlies.

DHA speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van oog- en zenuwweefsels, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, vermindert ontstekingen en verlaagt de triglyceridenspiegels.Voldoende inname van DHA is cruciaal voor een goede opbouw en werking van het (centrale) zenuwstelsel.

Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op stoornissen op het gebied van denken, gedrag en stemming. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (Eicosapentaeenzuur) komen samen voor in visoliepreparaten (omega 3-vetzuren). Verwar DHA niet met vetzuren zoals EPA en zeker niet met ALA (alfalinoleenzuur), plantaardige bronnen van vetzuren dat men vindt in bijvoorbeeld walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepolie. ALA kan in het lichaam omgezet worden in DHA en EPA, maar deze omzetting is niet erg efficiënt en neemt verder af naarmate we ouder worden, dus het toevoegen van EPA en DHA aan onze voeding wordt als voordeliger gezien dan het toevoegen van ALA.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van DHA

Stille ontstekingen vernauwen de slagaders waardoor cholesterol zich kan ophopen, zonder deze ontstekingen die onder andere veroorzaakt worden door overconsumptie van enkelvoudig bewerkte koolhydraten (suikers, bloem en alle producten die daarvan gemaakt zijn) en overconsumptie van omega-6 vetzuren (sojabonen, maïs, zonnebloemolie). DHA (docosahexaeenzuur) werkt ontstekingsremmend en is gunstig voor het verlagen van de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en het verhogen van de HDL-cholesterolspiegel, houdt de cholesterolvorming onder controle en vermindert de afzetting ervan in het lichaam. DHA verbetert de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remt atherosclerose, verbetert de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaat trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlagen de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten. Een hoge bloedconcentratie van omega 3-vetzuren (in het bijzonder van DHA) beschermt tegen het risico van boezemfibrilleren (prikkels die de hartslag regelt verstoren). Bij ouderen kan een hoge omega 3-vetzuurspiegel beschermen tegen het risico van atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen.

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

DHA (docosahexaeenzuur) voorkomt progressie van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH, leverontsteking), een ontsteking van de lever als gevolg van een progressieve vorm van leververvetting. DHA kan de nadelige effecten van Westerse voeding (rijk aan verzadigde vetten en suikers) op de lever tegengaan. Echter, voor het vermindering van de ziekteverschijnselen van NASH is een gezond voedingspatroon noodzakelijk en volstaat suppletie met alleen DHA niet.

DHA (docosahexaeenzuur) komt van nature voor in het brein en retina (netvlies). DHA wordt in het lichaam gemetaboliseerd tot docosanoïden, deze docosanoïden behoren de stof neuroprotectine D1 (NPD1) waarvan is aangetoond dat deze cellen van het brein en de retina beschermt.

DHA (docosahexaeenzuur) helpt bij de afname van ontstekingen, vetten in het bloed en laaggradige ontstekingsreacties. DHA leidt tot afname van de ontstekingsbevorderende cytokine interleukine-18 (IL-18).

Omega 3-vetzuren verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
DHA (docosahexaeenzuur) levert belangrijke bouwstenen voor de hersenen en draagt bij aan het behoud van een scherp zicht. Een gezond zenuwstelsel, gezond haar en huid, gezond hart- en bloedvaten en een sterk immuunsysteem zijn enkele van de vele voordelen van DHA. De lichaamsvoorraad van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn beperkt, daarom is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding en/of supplementen.

Waarvoor kan DHA gebruikt worden

Dosering van DHA

  • Voor een dagelijkse onderhoudsdosis kan worden uitgegaan van circa 500-1000 mg EPA+DHA per dag.
  • De optimale therapeutische dosering omega-3 vetzuren varieert per aandoening en kan oplopen tot 5 à 10 gram per dag.
  • Visolie kan desgewenst worden verwerkt in onder meer salades, yoghurt of vruchtensappen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van DHA

  • Vitamine E-supplement (complex van tocoferolen) met circa 400 IE per dag, om oxidatie van omega-3 vetzuren in het lichaam tegen te gaan.
  • Flavonoïden verhogen de opname van EPA en DHA.
DHA (docosahexaeenzuur) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van DHA

  • In de aangegeven dosering zijn van DHA geen contra-indicaties bekend.
  • Bij gebruik van hoge doses visolie (meer dan 5 gram EPA + DHA per dag) bestaat het risico op diarree.
  • Omdat omega-3 vetzuren de eigenschap hebben bloedklontering tegen te gaan, kunnen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, een tekort aan vitamine K vertonen of andere medicijnen gebruiken die de bloedstolling remmen (aspirine), interne bloedingen ontstaan bij gebruik van hoge doses omega-3 vetzuren (meer dan 5 gram EPA + DHA). In die gevallen wordt aangeraden de dosering aan te passen. Het effect op de bloedstolling door omega-3 vetzuren is na 6 weken behandeling maximaal.
  • Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit