Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-carnitine

Acetyl-L-carnitine acetylcarnitine carnitine L-carnitine ALC NAC

Geneeskracht van carnitine

L-carnitine is een aminozuur dat in de lever en nieren gemaakt wordt uit L-lysine en L-methionine. De naam L-carnitine is afgeleid van het Latijnse woord carne, dat vlees betekent, de meeste L-carnitine die we binnenkrijgen via de voeding is door het eten van vlees. Mensen die een vegetarische levensstijl hebben en oudere mensen lopen een hoger risico op een tekort aan L-carnitine en zijn meestal aangewezen op supplementen.

L-carnitine speelt een belangrijke rol in de hersenstofwisseling en beschermt tegen veroudering door de sterke antioxidante werking in de zenuwweefsels, helpt het lichaam energie te produceren, is belangrijk voor hart- en hersenfuncties, spierbewegingen en vele andere lichaamsprocessen.

Acetyl-L-carnitine (ALC) heeft als voordeel boven L-carnitine dat het zeer gemakkelijk de bloed-hersenbarrière kan passeren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van carnitine

L-carnitine zorgt ervoor dat vetten in de mitochondriën (verantwoordelijk voor de energievoorziening) opgenomen kunnen worden, zodat er energie beschikbaar kan komen. Door de vetverbrandende eigenschappen van L-carnitine kan het metabolisme versnellen en daarmee gewichtsvermindering teweegbrengen. L-carnitine is de enige stof die lange keten vetzuren over de binnenste mitochondrionmembraan de mitochondria binnen kan brengen, waar ze verbrand worden (bèta-oxidatie ondergaan). Dit is met name van belang in organen zoals bijvoorbeeld het hart, die voor hun energievoorziening sterk afhankelijk zijn van beta-oxidatie en vetverbranding. Kan helpen bij obesitas.

L-carnitine ondersteunt de vruchtbaarheid van de man. L-carnitine is van groot belang voor de kwaliteit van het sperma (sperma is grotendeels van de vetverbranding afhankelijk).

L-carnitine verbetert de energieniveaus van de hersencellen, verhoogt het niveau van de stof acetylcholine, deze is belangrijk voor een goede stemming, geheugenfunctie en een gunstig effect op de structuur en functie van de celmembraan. Verstoringen van de membraanfunctie spelen een rol bij depressies. L-carnitine doet de cortisolgehaltes dalen en depressie bij ouderen verbeteren in veel gevallen spectaculair. Een tekort aan acetylcholine kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid, hypoglykemie, onvruchtbaarheid en ziekte van Alzheimer.

Schildklierhormonen spelen een essentiële rol bij het L-carnitine afhankelijke transport van vrije vetzuren in de mitochondriën. L-arnitine kan vermoeidheid verminderen bij personen met een traag werkende schildklier.

L-carnitine blijkt het risico van overlijden na een hartinfarct te verlagen. Vooral de kans op hartritmestoornissen vermindert sterk. Van L-carnitine zijn positieve effecten aangetoond bij de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen waaronder hartfalen. Maar ook na een reeds doorgemaakte hartinfarct heeft L-carnitine gunstige effecten op de mortaliteit en morbiditeit.

L-carnitine blijkt de groei en reparatie van zenuwcellen te stimuleren, gecombineerd met alfaliponzuur is de werking nog sterker. Ook de afbraak van de bewegingszenuwen wordt door carnitine vermindert.

Tekort aan L-carnitine in de hersenen kan wel eens een oorzaak zijn van autisme. Zo blijkt dat een defect van het TMLHE-gen ertoe leidt dat het lichaam niet in staat is carnitine te produceren. Dit gendefect wordt meer bij mannen aangetroffen en kan verklaren waarom jongens een grotere kans hebben op autisme dan meisjes. De hypothese moet nog uitvoerig onderzocht worden, maar mogelijk kan verrijking van babyvoeding met L-carnitine de kans op een bepaalde vorm van autisme verkleinen.

L-carnitine kan in oud hersenweefsel de vorming van een belangrijke groeifactor van zenuwen weer herstellen en op termijn ook de groei en ontwikkeling van nieuwe zenuwweefsels stimuleren. Verschillende onderzoeken hebben de werkzaamheid van L-carnitine aangetoond bij het verbeteren van het leervermogen.

L-carnitine herstelt spieren en bouwt spieren sneller op, gaat spiervermoeidheid tegen, ondersteunt de zuurstofopname bij zware lichamelijke arbeid en sport. Het remt de vorming en bevordert de verwijdering van melkzuur en heeft een anti-vermoeidheids effect in geval van zuurstofgebrek in de weefsels door bijvoorbeeld langdurige spierarbeid. L-carnitine vult aan wanneer door zware inspanning meer carnitine wordt afgebroken en verdwijnt via zweet en urine.

L-carnitine stimuleert het herstel van perifere zenuwen (zenuwen die naar de ledematen verlopen) en vermindert perifere zenuwpijn als gevolg van suikerziekte, HIV-infectie of chemotherapie.

Het effect van L-carnitine op mentale achteruitgang bij ouderen uit zich niet alleen bij dementie. Juist de vroege verschijnselen van de aandoening en de gewone mentale achteruitgang bij ouderen kunnen veel baat hebben bij L-carnitine. De aanmaak van L-carnitine daalt met het ouder worden, helpt de hersenen te beschermen tegen ouderdomsverschijnselen en daarbij ook het geheugen en concentratie verbeteren.

Acetyl-L-carnitine (ALC) kan de bloed-hersenbarrière passeren en is vooral werkzaam in de hersenen. L-carnitine is essentieel voor de aanmaak van energie in de cellen, heeft een uitgesproken beschermend effect op het zenuwstelsel en heeft een vaatverwijdende werking. Acetyl-L-carnitine is verwant aan het aminozuur L-carnitine, maar met een hogere biologische beschikbaarheid.

Waarvoor kan carnitine gebruikt worden

Dosering van carnitine

  • Voor de meeste aandoeningen liggen de doseringen van 1 tot 3 gram per dag, verdeeld over meerdere doses per dag, bij de maaltijd in te nemen.
  • Bij verbetering van mentale energie, verlichting van depressie en immuunversterking zijn doses van 500 mg tot 2 gram per dag toereikend.
  • Voor toepassing bij de ziekte van Alzheimer en bij herstel van beschadigd zenuwweefsel zijn hogere doses (1,5-3 gram) nodig.
  • Het kan meer dan een maand duren voor het eerste herstel zich openbaart.
  • Het effect op de mentale energie en focus daarentegen kan al snel, soms al na 20 minuten, optreden.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van carnitine

  • Alfaliponzuur
  • Vitamine B-complex
  • Lecithine
  • Omega-3

Bijwerkingen en waarschuwingen van carnitine

  • In de aanbevolen doseringen zijn van carnitine geen contra-indicaties bekend.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit