Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht DL-fenylalanine (DLPA)

DL-Fenylalanine (DLPA)

Geneeskracht van DL-fenylalanine

Fenylalanine komt in 3 verschillende vormen voor

  • L-fenylalanine een essentieel aminozuur
  • D-fenylalanine geen essentieel aminozuur
  • Deze 2 vormen hebben hun eigen unieke kwaliteiten, maar samen werken ze synergetisch. DL-fenylalanine (DLPA) heeft de voordelen van beide vormen
DL-Fenylalanine (DLPA) speelt een belangrijke rol in de productie van L-tyrosine, dat een belangrijke component is voor de synthese van neurotransmitters, waaronder dopamine, noradrenaline en adrenaline.

DL-fenylalanine kan de dopamine productie verhogen en zo lage adrenaline en noradrenaline niveaus normaliseren. Hierdoor kan DL-fenylalanine helpen bij een betere gemoedstoestand, meer energie en motivatie. DL-fenylalanine kan leiden tot een verhoogd gevoel van eigenwaarde en een positievere kijk op het leven. Een lage fenylalaninegehalte kan het humeur beïnvloeden.

DL-fenylalanine kan helpen om hersennevel (hersenmist) te verminderen. DL-fenylalanine kan zich binden aan glutamaat AMPA-receptoren in de hersenen, waardoor de communicatie tussen de synapsen van de hersenen verbeteren en resulteren in een beter geheugen, een scherpere geest en verhoogde concentratie.

DL-fenylalanine is in staat om het enkefalinase (celmembraan peptidase enzym) te blokkeren, dit kan leiden tot een verlichting van bepaalde soorten pijn. Enkefalinase draagt bij tot de afbraak van endogene peptiden zoals enkefalines (een heel belangrijk enzym van het endorfinesysteem). Enkefalines kalmeren het zenuwstelsel, verbeteren de slaap, regelen de psychomotoriek, onstspannen de slokdarmklep en regelen de motoriek.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van DL-fenylalanine

DL-fenylalanine stimuleert endorfine, enkefaline en dynorfine, stoffen van het endorfinesysteem die zorgen dat het lichaam minder gevoelig is voor pijn. Het endorfinesysteem is een zelfherstellend systeem van het lichaam dat stress, ziekten, trauma’s en andere vormen van belasting kan verminderen en herstellen. Maar endorfine, enkefaline en dynorfine, de stofjes van het endorfinesysteem zijn zeer gevoelig voor overstimulatie. De werking van het endorfinesysteem neemt af indien het langdurig wordt overgestimuleerd, door exorfinen (in gluten, zuivel, soja en spinazie), suiker, glutamaat (E621), geneesmiddelen (zoals paracetamol), drugs, gedragsverslavingen (porno, workaholisme, gaming, gokken, ...), langdurige belastende stress en trauma’s, ...

DL-fenylalanine is een mengsel van zowel de rechtsdraaiende D-vorm van het ringvormige aminozuur fenylalanine als de (natuurlijke) linksdraaiende L-vorm. L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en kan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen.

DL-fenylalanine kan worden omgezet in fenylethylamine (een krachtige stemmingsverbeteraar), dat zorgt voor vermindering van de pijnbeleving zoals bij lage rugpijn, menstruatiepijn, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn en zorgt voor verlichting bij een depressie.
DL-fenylalanine (DLPA) is een essentieel aminozuur, het wordt als bouwsteen gebouwd om proteïnen (eiwitten) te vormen. DL-fenylalanine draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en ondersteunt het lichaamseigen pijnbestrijdingssysteem doordat DL-fenylalanine een sterk afremmend effect heeft op enzymen die endogene opiaten (endorfinen, enkephalinen) afbreken, waardoor deze stoffen hun werking langer kunnen blijven doen en de natuurlijke pijntolerantie stijgt.

Waarvoor kan DL-fenylalanine gebruikt worden

Dosering van DL-fenylalanine

  • Dagelijks 400-800 mg DL-fenylalanine een half uur voor de maaltijd met water innemen.
  • Mensen met hypertensie kunnen het beter een half uur na de maaltijd innemen.
  • Wanneer geen effect optreedt, is het beter de dosis te verdubbelen of verdrievoudigen totdat een effect intreedt. Daarna kan weer afgebouwd worden tot de onderhoudsdosering waarbij het effect nog blijft bestaan. DL-fenylalanine werkt ongeveer bij 60% van de mensen die het proberen. 
  • Als na 3 weken het effect nog niet wordt opgemerkt, is de persoon waarschijnlijk niet gevoelig voor DL-fenylalanine en moet de behandeling worden gestaakt.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van DL-fenylalanine

  • Pijnstillers als paracetamol en aspirine hebben een heel ander werkingsmechanisme dan DL-fenylalanine en kunnen het pijnstillend effect vergroten.
  • Om de omzetting van DL-fenylalanine in de diverse hormonen te vergemakkelijken zijn een aantal cofactoren nodig, waaronder vooral vitamine B6 en vitamine C.
  • Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij een basissuppletie van een goede multivitaminen en vitamine C aan.
DL-fenylalanine (DLPA) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van DL-fenylalanine

  • Van doseringen van 1500 mg DL-fenylalanine of minder zijn geen bijwerkingen vastgesteld, afgezien van een zeldzaam geval van misselijkheid of hoofdpijn.
  • DL-fenylalanine bevat fenylalanine en mag daarom niet worden gebruikt door mensen met fenylketonurie. Bij sommige mensen heeft DL-fenylalanine een bloeddrukverhogend effect.
  • Bij patiënten met (aanleg voor) hypertensie is het verstandig de dosering langzaam op te bouwen en de bloeddruk in de gaten te blijven houden.
  • DL-fenylalanine mag niet worden gebruikt in combinatie met bloeddrukverhogende medicijnen (bv. MAO-remmers).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit