Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht saffraan

Saffraan, Crocus Sativus, saffraankrokus, saffron
Crocus Sativus, saffraankrokus, saffron

Geneeskracht van saffraan

De stampers (draadvormige delen) van de saffraankrokus bevatten de inhoudsstoffen crocine, safranal en picrocrocine, deze hebben een antioxidante werking.

Er zijn ongeveer 75.000 tot 125.000 saffraanbloemen nodig om 500 gram saffraanstampers te verkrijgen. Saffraan wordt grotendeels met de hand gekweekt en geoogst. Vanwege de hoeveelheid werk die het oogsten met zich meebrengt, wordt saffraan beschouwd als één van de duurste specerijen ter wereld.

In voedingsmiddelen wordt saffraan gebruikt als specerij, gele kleurstof en als smaakstof. Saffraanextracten worden gebruikt als geurstof en als kleurstof in parfums.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van saffraan

Saffraan heeft een positief effect op het leervermogen en geheugen. Dit heeft te maken met een betere membraanvloeibaarheid in de synaps als gevolg van toediening van safraan-extracten. De actieve bestanddelen van saffraan (crocetine en crocine) kunnen op het gebied van geheugenschade een bijdrage leveren.

Crocine een wateroplosbare carotenoïde uit saffraan doet de bloedtoevoer in zowel netvlies als vaatvlies toenemen en draagt bij aan functieherstel van het oog. Dit effect is te danken aan de vaatverwijdende eigenschappen van crocine, hetgeen er mogelijk voor zorgt dat weefsels in het oog meer zuurstof en nutriënten ontvangen. Maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en één van de belangrijkste oorzaken van blindheid, het netvlies veroudert en verliest langzaam zijn functie. Een belangrijke oorzaak van afname gezichtsscherpte is de vermindering van de bloedtoevoer naar het netvlies en het vaatvlies.

Crocine een inhoudsstof van saffraan heeft een angstremmende en antidepressieve werking, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.

Saffraan heeft de potentie om de celproliferatie (ontwikkeling van een cel) van kankercellen te blokkeren, terwijl de groei van normale longcellen niet word geblokkeerd. Het werkingsmechanisme berust waarschijnlijk op het feit dat saffraan de werking van een enzym blokkeert dat overactief is bij kanker. Het betreft het enzym lactaatdehydrogenase dat betrokken is bij de productie van lactaat (melkzuur). Lactaat wordt vervolgens als precursor gebruikt voor biomoleculen waaruit nieuwe tumorcellen voortkomen.

Crocine een inhoudsstof van saffraan werkt als een afrodisiacum, het verbetert significant de zwelling en stijfheid van de penis en kan helpen bij erectiestoornissen, heeft een positief effect op het seksueel functioneren en werkt mogelijk tegen impotentie.
Saffraan werkt in op het biochemisch proces van serotonine. Hierdoor kan saffraan zorgen voor een betere gemoedstoestand.

Waarvoor kan saffraan gebruikt worden

Dosering van saffraan

  • Onderzoek bij depressie en andere stemmingsstoornissen is gedaan met doseringen die overeenkomen met 0,3 mg saffranal (circa 90 mg Satiereal saffraanextract) per dag.
Saffraan bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van saffraan

  • De veiligheid bij zwangerschap en tijdens de lactatieperiode is niet onderzocht. Traditioneel werden extreem hoge doseringen saffraan aangewend om abortus op te wekken. Of saffraan in normale doseringen een samentrekkend effect heeft op de baarmoeder is onbekend. Vermijd gebruik bij overgevoeligheid voor saffraan of één van de inhoudsstoffen. Vergeleken met andere kruiden zijn allergische reacties naar aanleiding van saffraangebruik zeer zeldzaam.
  • Extreem hoge doseringen saffraan kunnen toxisch zijn, maar dit is nooit gevonden voor doseringen beneden 1500 mg per dag.
  • Saffraanextract kan de werkzaamheid van andere medicatie beïnvloeden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit