Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht co-enzym Q10 (ubiquinol)

Co-enzym Q10, ubiquinol

Geneeskracht van Co-enzym Q10 (ubiquinol)

Ubiquinol is de gereduceerde vorm van co-enzym Q10 en wordt door zijn biologische beschikbaarheid, beter opgenomen, verteerd en is beter bestand tegen oxidatie.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) is een belangrijke voedingsstof voor het goed functioneren van de hartspier en het hersenweefsel, beschermt de rode bloedlichaampjes, beschermt het zenuwstelsel en ondersteunt de energiestofwisseling in de mitochondriën doordat het helpt bij het omzetten van vetten en suikers in ATP (Adenosinetrifosfaat). Deze stof is de belangrijkste energieleverancier van ons lichaam.

Co-enzym Q10 wordt geproduceerd door het fermenteren van bieten en suikerriet met speciale giststammen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Co-enzym Q10 (ubiquinol)

De aanwezige co-enzym Q10 (ubiquinol) bij amyotropische laterale sclerose (ALS) patiënten zijn veelal geoxideerd. Een supplement co-enzym Q10 (ubiquinol) blijkt de symptomen te kunnen verzachten.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de LP(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert stroperigheid van het bloed en verbetert de endotheelfunctie (bedekkend laagje aan de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten). Co-enzym Q10 (ubiquinol) wordt aanbevolen bij hypertensie, kransvatziekte, angina pectoris (pijnlijk gevoel op de borst), hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, cardiomyopathie en hartritmestoornissen.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) zorgt voor afname van vermoeidheid, daling van oxidatieve stress en verbetering van de mitochondriale energieproductie, verbetert het uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) werkt in het binnenmembraan van de mitochondriën, kan hierdoor bijdragen aan de energievoorziening en is bovendien een krachtige antioxidant. Co-enzym Q10 (ubiquinol) kan de symptomen verlichten van vermoeidheid, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), depressie, slaapproblemen (minder frequent wakker gedurende de nacht) en verbetert de hartslagfrequentie, vermindert oxidatieve stress, verbetert uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.

Vooral organen met hoge energiebehoefte zoals hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren verbruiken veel co-enzym Q10. Het niveau van co-enzym Q10 in het lichaam neemt af met het ouder worden of het lichaam maakt co-enzym Q10 te weinig aan, daardoor is de kans groter om een hartspierziekte en spierziekten (zoals fibromyalgie) te ontwikkelen.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) heeft dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschap een gunstig effect bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Co-enzym Q10 zorgt voor een hogere concentraties adiponectine (is een ontstekingsremmend eiwit). Bij personen met overgewicht en insulineresistentie is de concentratie van dit eiwit verlaagt. Co-enzym Q10 zorgt voor de normalisering van de lever-enzymwaardes.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) heeft een positieve invloed op insuline-resistentie bij personen met overgewicht en diabetes type 2.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) heeft positieve resultaten laten zien bij leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Samen met acetyl-L-carnitine en omega 3-vetzuren, lijkt het leeftijdsgebonden gezichtsverlies te kunnen afremmen en zelfs te verbeteren.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) kan zenuwbeschadiging en zenuwpijn verminderen bij mensen met zenuwbeschadiging veroorzaakt door diabetes.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) verbetert de spermakwaliteit van onvruchtbare mannen en verhoogt de kans op een zwangerschap.

Co-enzym Q10 (ubiquinol) kan chronisch oorsuizen verminderen bij mensen met een lage plasma co-enzym Q10 spiegel.

Bij ouderen helpt co-enzym Q10 (ubiquinol) om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven en degeneratieve (ziekte)processen te voorkomen en/of te vertragen. Co-enzym Q10 (ubiquinol) voorziet huidcellen van energie, waardoor deze collageen en elastine kunnen aanmaken. Daarnaast is Co-enzym Q10 (ubiquinol) een sterke antioxidant die de huid bescherming biedt tegen vrije radicalenschade.
Het vermogen om Co-enzym Q10 te produceren neemt af met het ouder worden, omdat het lichaam steeds minder goed in staat is om co-enzym Q10 om te zetten in ubiquinol (de geoxideerde vorm van co-enzym Q10), ubiquinol hoeft niet meer in het lichaam te worden omgezet, het nemen van ubiquinol wordt geadviseerd boven co-enzym Q10, vooral bij ouderen. Ubiquinol is een molecuul dat voorkomt in mitochondriën die een cruciale rol spelen bij het produceren van energie voor het lichaam. Ubiquinol kan het gehalte aan antioxiderende enzymen verhogen.

Waarvoor kan co-enzym Q10 (ubiquinol) gebruikt worden

Dosering van co-enzym Q10 (ubiquinol)

Ubiquinol

  • De adviesdosering varieert van 50-300 mg per dag, afhankelijk van de indicatie. Het beste wordt ubiquinol verdeeld over de dag ingenomen.

Co-enzym Q10

  • Adviesdosering varieert van 60 tot 90 mg per dag. In wetenschappelijk onderzoek wordt meestal 100 mg als dosering aangehouden, maar bij ernstige hartaandoeningen kan het nodig zijn de dosis tot 300 à 400 mg per dag op te voeren. Co-enzym Q10 is vetoplosbaar en voor de biologische beschikbaarheid is het dan ook het beste wanneer co-enzym Q10 in een oliebasis (bijvoorbeeld een softgel) wordt ingenomen. Poedervormige co-enzym Q10 wordt veel minder goed opgenomen en moet dan ook hoger worden gedoseerd. Het duurt meestal even voordat de klinische effecten van co-enzym Q10 zichtbaar worden. Aangeraden wordt daarom om een kuur minimaal 2 maanden vol te houden.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van co-enzym Q10 (ubiquinol)

Bij problemen met hart en bloedvaten kunnen naast ubiquinol onder meer worden ingezet
  • Vitamine E
  • Vitamine C
  • Alfaliponzuur
  • L-arginine
  • L-carnitine
  • Pycnogenol
  • Omega-3 vetzuren
  • Niacine
  • Vitamine B6
  • Foliumzuur
  • Magnesium
  • Knoflook
Ubiquinol bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van co-enzym Q10 (ubiquinol)

  • Ubiquinol is een zeer veilig supplement en heeft in de aangegeven doseringen geen bijwerkingen, ook niet bij langdurig gebruik.
  • Statines verlagen de biosynthese van co-enzym Q10, aanvullende suppletie met ubiquinol is aan te bevelen.
  • Ubiquinol beschermt tegen schadelijke effecten van cyclosporine (nieren) en paracetamol (lever).
  • Ubiquinol versterkt de bloeddrukverlagende werking van enalapril.
  • Meer interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit