Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht lijnzaad

Lijnzaadolie, Linum usitatissimum, vlas lijnplant lijnwade flaxseed
Linum usitatissimum, gekweekt vlas, lijnplant, lijnwade, flaxseed

Geneeskracht van lijnzaad

Lijnzaad is één van de rijkste bronnen van omega-3-vetzuren in planten, bevat verder alfa-linoleenzuur en is een belangrijke bron van lignanen (fyto-oestrogenen). De hoogste concentratie lignanen is aanwezig in lijnzaad(vlies). Lignanen hebben een gunstige invloed op de hormoonhuishouding en hebben bovendien een krachtige antioxidanten werking. Lijnzaad bevat ook voedingsvezels, mangaan, thiamine, magnesium en eiwitten.

Lijnzaad wordt niet verteerd in het lichaam, wat betekent dat er niet veel gezondheidsvoordelen zijn bij het consumeren van lijnzaad(meel). Lijnzaadolie daarentegen wordt wel die gemakkelijk opgenomen in het lichaam.

Culinaire wordt lijnzaadolie gebruikt in salade, dressings en margarines. Lijnolie is gekookte olie en kent toepassingen in verf, vernis, linoleum, zeep en als waterafstotend middel. Gekookte lijnolie mag nooit ingenomen worden!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lijnzaadolie

Lijnzaadolie werkt bloedverdunnend, verlaagt de triglyceridenspiegel en cholesterolspiegel, bevordert de zuurstofopname en koolzuurgasafgifte ter hoogte van de hartspieren, verbetert de elektrische geleiding ter hoogte van het hart, verlaagt de bloeddruk. Lijnzaadolie kan hartziekten en vaatziekten in het algemeen voorkomen zoals aderverkalking (atherosclerose) in de kransslagaders en gevolgen als trombose.

lijnzaadolie bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en netvlies, verbetert de kwaliteit van de celmembraan van zenuwcellen, waardoor depressies kunnen verminderen.
Lijnzaadolie dient van koude persing te komen en moet koel en donker bewaard worden. Lijnzaadolie verbetert de spijsvertering, huid, cardiovasculaire gezondheid, normaliseert de cholesterolspiegel en het hormoonbalans.

Waarvoor kan lijnzaadolie gebruikt worden

Dosering van lijnzaadolie

  • De juiste dosis voor lijnzaadolie is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor lijnzaadolie vast te stellen.
Lijnzaadolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van lijnzaadolie

  • Best niet geven in het begin van de zwangerschap (mogelijk baarmoederstimulerend door de lignanen)
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen voor een chirurgische of een tandheelkundige ingreep; Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit