Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine B6

Vitamine B6 pyridoxine Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P)

Geneeskracht van vitamine B6

Vitamine B6 behoord tot de B-vitamines en werkt samen met een reeks andere vitaminen en mineralen om bijna elk aspect van de gezondheid te optimaliseren. Vitamine B6 ondersteunt de lever, de bloedcellen, de huid, de ogen en het zenuwstelsel. Vitamine B6 wordt elke dag door ons lichaam gebruikt en speelt het een belangrijke rol in alles, van beweging tot geheugen, energiegebruik en bloedstroom.

Vitamine B6 helpt bij de vorming van hemoglobine, dat zorgt voor het transport van zuurstof in de rode bloedcellen, helpt voeding omzetten naar energie, helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren, werkt als een natuurlijke pijnstiller, verbetert de stemming en verhoogt de immuniteit door de synthese van antilichamen die gebruikt worden om ons lichaam te beschermen.

Vitamine B6 verlaagt het aminozuur homocysteïne, door het om te zetten naar cysteïne. Een te hoog gehalte aan homocysteïne in het bloed wordt gelinkt aan hartaanvallen en andere cardiovasculaire aandoeningen. Vitamine B6 kan de symptomen van reumatoïde artritis verminderen en nierstenen helpen voorkomen.

Vitamine B6 is betrokken bij de vorming van vitamine B3 en helpt bij de productie van serotonine, is betrokken bij verschillende enzymatische processen in het lichaam en ondersteunt daarmee de spijsvertering en kan verlichting bieden bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap.

Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) is de actieve vorm van vitamine B6. Vitamine B6 in de vorm van P5P heeft als voordeel dat de vitamine niet meer door het lichaam omgezet hoeft te worden in zijn biologisch actieve vorm, een proces dat niet bij iedereen even efficiënt verloopt. Daarnaast kan er vanwege de betere werkzaamheid volstaan worden met een lagere dosering.

Mogelijke symptomen van vitamine B6 tekort

  • Aandoeningen van de zenuwen
  • Bloedarmoede
  • Cognitieve achteruitgang
  • Eczeem
  • Migraine
  • Ontstoken tong
  • Stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, angst en depressie
  • Scheurtjes in lippen en mondhoeken
  • Spierpijn
  • Verhoogde homocysteïnespiegel
  • Vermoeidheid
  • Verergering van PMS-symptomen
  • Zwak immuunsysteem

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B6

Gebrek aan foliumzuur en vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B2 en vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). Ze zijn betrokken bij de vorming van hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof via bloedcellen naar heel het lichaam transporteerd en om ijzer te mobiliseren. De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex, omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).

Verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed zijn in verband gebracht met ontstekingen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en problemen met de bloedvaten, die kunnen bijdragen tot een hartaanval. Naarmate we ouder worden, verliezen de slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Te veel homocysteïne in het bloed kan de bloedvatwand beschadigen en aanleiding geven tot plaquevorming, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en bevordert het samenklonteren van bloedplaatjes. Tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur kunnen de homocysteïnegehaltes sterk verhogen. Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.

Vitamine B6 kan samen met andere vitaminen, waaronder foliumzuur en vitamine B12 oogaandoeningen helpen voorkomen en kan het ontstaan van bepaalde oogziekten vertragen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie (of maculaire degeneratie is een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt), één van de meest voorkomende oorzaken van gezichtsverlies.

Klachten bij het carpaal-tunnel syndroom is groter bij een lage vitamine B6-spiegel. Vitamine B6 (bijvoorkeur in combinatie met vitamine B2) kan klachten van carpaal-tunnelsyndroom verlichten, ook als er geen vitamine B6 tekort is.

Homocysteïne is een aminozuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt kan worden uit methionine. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne. Als dit proces niet goed verloopt dan kan homocysteïne in het bloed blijven circuleren. Een verhoogd homocysteïne-gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur, vitamine B6, vitamine B2 en vitamine B12. Migraine en hoofdpijn kunnen mogelijk het gevolg zijn van een te hoge homocysteïnespiegel.

Vitamine B6 samen met andere mineralen, waaronder magnesium kan de kans op oxaalzuur nierstenen verminderen.

Vitamine B6 is nodig voor het goed functioneren van het hormoonstelsel en zenuwstelsel. Vitamine B6 helpt bij PMS vanwege de positieve effecten op specifieke neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de pijnbestrijding in de hersenen en het vermogen om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren en hormonen te beheren. Vitamine B6 vermindert premenstrueel syndroom (PMS)-klachten, vooral in combinatie met magnesium zoals borstpijn, misselijkheid, krampen, vermoeidheid en hoofdpijn. Bovendien kunnen de potentiële voordelen van vitamine B6 voor de huid zelfs helpen bij het verminderen van acne die optreedt voordat de menstruatiecyclus begint. Het wordt aanbevolen voor vrouwen die veel last hebben van PMS-symptomen om regelmatig vitaminen B's te nemen, vooral in de 10 dagen voor de menstruatie.

Vitamine B's ondersteunen de bijnieren, vooral vitamine B3, vitamine B5 en vitamine B6 zijn van belang voor de bijnieren, ze verbeteren de bijnierfunctie en voorkomen beschadiging aan de bijnieren.

Vitamine B6 en vitamine B12 verminderen de kans op zwangerschapsmisselijkheid en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten.

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de productie van hormonen zoals serotonine en noradrenaline, die factoren als stemming, energie en concentratie helpen controleren. Vitamine B6 heeft invloed op productie van zowel serotonine als GABA, belangrijke stoffen die de stemming controleren en belangrijk om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen. Vitamine B6-tekort kan het geheugen negatief beïnvloeden en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie op latere leeftijd.

Vitamine B6 helpt het lichaam melatonine aan te maken, een belangrijk hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen. Melatonine is verantwoordelijk voor het reguleren van de interne klok, waardoor het lichaam weet wanneer het tijd is om wakker te worden en ook wanneer het tijd is om in slaap te vallen.
Een tekort aan vitamine B6 in de voeding komt zeer frequent voor, doordat vitamine B6 in voedingsmiddelen verloren gaat door het kookproces. Pyridoxal-5-fosfaat (P5P) is de biologisch actieve vorm van vitamine B6. P5P is als cofactor betrokken bij meer dan 140 enzymreacties in het lichaam en heeft dan ook uiteenlopende fysiologische functies. Zo hebben bijna alle aminozuren voor hun metabolisme 1 of meer enzymen nodig die afhankelijk zijn van P5P. Vitamine B6 ondersteund de hersenfuncties, beïnvloedt de gemoedstoestand, reguleert de slaapcyclus, vermindert de symptomen van artritis, is nodig om infecties te bestrijden, zet voedsel om in energie en helpt om zuurstof in het bloed te transporteren.

Waarvoor kan vitamine B6 gebruikt worden

Dosering van vitamine B6

  • De ADH voor vitamine B6 bedraagt 1,5 mg per dag (voor mannen boven 51 jaar 1,8 mg/dag). Amerikaans onderzoek suggereert echter dat veel mensen meer vitamine B6 nodig hebben (minimaal 3-5 mg/dag) voor het bereiken van een optimale P5P-spiegel (30 nmol/l). In Europa (European Food Safety Authority) geldt een veilige bovengrens van inname (tolerable upper intake level) van 25 mg vitamine B6 per dag. De Verenigde Staten (Institute of Medicine) hanteren een veilige boven¬grens van 100 mg per dag.
  • Voor therapeutische doeleinden zijn doseringen tussen 25 en 200 mg vitamine B6 per dag gebruikelijk en veilig: bij doseringen tot 200 mg per dag zijn geen afwijkingen waargenomen.
  • Bij tardieve dyskinesie zijn doseringen tot 400 mg per dag voorgeschreven; het is belangrijk dat dit onder medische supervisie plaatsvindt. P5P is waarschijnlijk veiliger in hoge doseringen dan pyridoxine en heeft de voorkeur als pyridoxine in de lever niet goed wordt omgezet in P5P.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van vitamine B6

  • Alle vitamine B's, kalium, vitamine C, magnesium en selenium verbeteren de vitamine B6-status. Vitamine B2, zink en vitamine B3 zijn nodig voor de omzetting van pyridoxine in P5P in de lever.
  • Bij voorkeur een goede vitamine B-complex (co enzym) nemen omdat alle B-vitamines synergetisch samenwerkingen (elkaars werking versterken).
Vitamine B6 (P5P) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine B6

  • Wees terughoudend met hoge doseringen vitamine B6 tijdens zwangerschap en lactatie.
  • In te hoge dosering kan vitamine B6 perifere sensorische neuropathie en zenuwdegeneratie veroorzaken; deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen zes maanden na het staken van vitamine B6-suppletie. Meestal gaat het om dagdoseringen van 600 mg of hoger; in enkele gevallen treden neuropathische klachten op bij een (veel) lagere dosering vitamine B6. Ook is de kans op perifere neuropathie groter na langdurige vitamine B6-suppletie.
  • Diverse medicijnen (waaronder isoniazide, penicillamine, hydralazine, levodopa, procarbazine, cycloserine, theofylline, MAO-remmers, ethionamide, valproïnezuur, tetracyclines en corticosteroïden), de anticonceptiepil en hormonale suppletietherapie kunnen de vitamine B6-status verlagen.
  • Roken en een hoge alcoholinname verhogen de vitamine B6-behoefte.
  • Vitamine B6 verlaagt de effectiviteit van levodopa, fenobarbital en feny¬toïne, maar verbetert mogelijk de werking van nortryptiline.
  • Meer interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit