Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-tryptofaan

L-tryptofaan (aminozuur)

Geneeskracht van L-tryptofaan

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. L-tryptofaan ligt aan de basis van serotonine. Serotonine is een boodschapperstof die onder meer betrokken is bij de regulatie van de slaap, maar ook de gevoeligheid voor pijn kan verminderen en de stemming kan verbeteren.

L-tryptofaan heeft concurrentie van andere aminozuren en het blijf altijd onzeker of L-tryptofaan de bloedhersenbarrière kan overbruggen. Bovendien wordt meer dan 95% van het ingenomen L-tryptofaan gebruikt voor de synthese van eiwitten, niacine (vitamine B3) en andere moleculen en komt niet ten goede aan de serotonine- en melatonineproductie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-tryptofaan

L-tryptofaan is van belang voor een goede gemoedstoestand. Het beschermt het zenuwweefsel en verbetert de stress-tolerantie. Daarnaast ondersteunt tryptofaan de darmwerking, vermindert het hongergevoel, vermindert stressgevoeligheid, helpt bij geestelijke druk en angst en speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen en depressies.
L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het vermogen heeft om de serotoninespiegel te verhogen. 5-HTP is nauw verwant aan L-tryptofaan. 5-HTP (5-hydroxytryptofaan) werkt veel effectiever dan L-tryptofaan om de serotoninespiegel te verhogen, omdat 5-HTP niet eerst omgezet hoeft te worden door het enzym tryptofaanhydroxylase, een snelheidsbeperkend proces in de serotoninesynthese. L-tryptofaan moet in het lichaam eerst nog worden omgezet naar 5-HTP. Mocht er toch voorkeur zijn voor L-tryptofaan, dan is er een 10 x hogere dosis nodig dan 5-HTP.

Waarvoor kan L-tryptofaan gebruikt worden

Dosering van L-tryptofaan

  • Een gebruikelijke dosering L-tryptofaan is 250 tot 1500 mg per dag. De behoefte kan nog verder oplopen tot enkele grammen per dag. Tryptofaansuppletie dient gescheiden van de maaltijd plaats te vinden (tenminste een half uur vóór of 2 uur na de maaltijd).
L-tryptofaan bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-tryptofaan

  • Voorzichtigheid is geboden bij astma bronchiale en lupus erythematodes. L-Tryptofaan kan bij deze aandoeningen een verergeringsreactie veroorzaken. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. L-Tryptofaan niet gebruiken in combinatie met MAO-remmers.
  • Voor zover bekend veroorzaakt L-tryptofaan in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
  • In combinatie met antidepressiva dient de dosering antidepressiva gereduceerd te worden. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit