Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-tyrosine

L-tyrosine (aminozuur)

Geneeskracht van L-tyrosine

L-tyrosine is een aminozuur dat het lichaam zelf kan aanmaken, uit het aminozuur fenylalanine.

L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen voor de neurotransmitters dopamine, adrenaline, noradrenaline en het schildklierhormoon thyroxine. Deze neurotransmitters verminderen de stressgevoeligheid en zorgen voor meer energie. De energie wordt nog eens extra versterkt doordat L-tyrosine betrokken is bij de vorming van co-enzym Q10, dat als antioxidant werkt en helpt bij het vrijmaken van energie in de cellen.

L-tyrosine wordt minder goed geabsorbeerd dan zijn precursor L-fenylalanine. L-tyrosine wordt beter opgenomen als L-fenylalanine als drager samen wordt ingenomen. Het lichaam heeft voldoende selenium nodig om uit tyrosine de actieve schildklierhormonen te produceren.

Er is aangetoond dat L-tyrosine helpt bij de aanmaak van melanine. Melanine is een pigmentstof die zorgt voor de donkere kleur van de huid bij blootstelling aan zonlicht. Mensen met een allergie voor fenylalanine kunnen baat hebben bij extra tyrosine.

L-tyrosine wordt toegepast om fenylketonurie (PKU) erfelijke aandoening te behandelen die een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte wordt genoemd. Mensen die dit probleem hebben kunnen fenylalanine niet goed verwerken, waardoor ze geen tyrosine kunnen maken. Om aan de behoeften van hun lichaam te voldoen, wordt aanvullende tyrosine gegeven.

L-tyrosine wordt toegepast bij depressie, ADD/ADHD, ADHD, narcolepsie(een chronische, neurologische aandoening die zich kenmerkt door oncontroleerbare slaapaanvallen overdag), het verbeteren van de alertheid na slaaptekort, stress, premenstrueel syndroom (PMS), ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), hart- en vaatziekten, beroerte, erectiestoornissen, verlies van interesse in seks, schizofrenie en wordt soms als eetlustremmer toegepast.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-tyrosine

L-tyrosine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, dat wil zeggen: het wordt in het lichaam gemakkelijk gevormd uit fenylalanine, maar in bepaalde omstandigheden kan er ook gemakkelijk een tekort aan L-tyrosine ontstaan. L-Tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel. Waarbij dopamine en noradrenaline, de 2 belangrijkste neurotransmitters zijn, die een rol spelen bij ADHD.

Symptomen die ontstaan door een tekort van L-tyrosine, lijken op de symptomen van lage bloeddruk.

L-tyrosine verkleint de kans op babyblues. Babyblues is een depressieve toestand waarin veel moeders verkeren rond de vijfde dag na de bevalling. Babyblues vergroot bovendien de kans op een postnatale depressie waarmee 13% van de kersverse moeders te kampen krijgt. Tijdens een babyblues wordt een toename van 40% gezien van monoamine-oxidase-A (MAO-A) dat verantwoordelijk is voor de depressieve stemming.

L-tyrosine vermindert een aantal symptomen van het premenstrueel syndroom. Magnesium, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en de spoorelementen ijzer en koper werken ondersteunend voor l-tyrosine. Een goede multi-vitamine helpt en ondersteund l-tyrosine.

L-tyrosine kan ondersteunend werken bij verlies van libido door depressie, stress en/of vermoeidheid.

L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen voor het schildklierhormoon thyroxine, ondersteunt de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remt stoffen die neuronen beschadigen.

L-tyrosine heeft een anti-depressieve werking en kan met name van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Omgevingsstress gaat gepaard met verlaagde niveau van noradrenaline. L-tyrosine voorkomt een lage noradrenalinespiegel.

L-tyrosine biedt verlichting bij onthoudingsverschijnselen, door een verlaagde dopaminespiegel bij een verslaving te verhogen.
L-Tyrosine is een semi-essentieel aminozuur dat een rol speelt in de productie van de neurotransmitters. De omzetting van L-tyrosine in dopamine wordt beïnvloed door lichamelijke activiteiten. Hoe hoger de lichamelijke activiteit, hoe meer dopamine geproduceerd wordt in de hersenen, hierdoor is L-tyrosine toepasbaar ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid en cognitieve prestaties. L-Tyrosine is noodzakelijk voor de synthese van de schildklierhormonen (thyroxine (T4), tri-joodthyronine (T3) en calcitonineen. L-Tyrosine wordt gebruikt om noradrenaline en dopamine te produceren, het lijkt stress te verminderen tijdens blootstelling aan acute stressoren (die de neiging hebben noradrenaline uit te putten) en kan helpen door stress veroorzaakte geheugenstoornissen te voorkomen.

Waarvoor kan L-tyrosine gebruikt worden

Dosering van L-tyrosine

  • Een gebruikelijke dosering L-tyrosine is 400 tot 1600 mg per dag. De behoefte kan nog verder oplopen tot enkele grammen per dag. L-tyrosine dient gescheiden van de maaltijden ingenomen te worden (tenminste een half uur tot 1 uur na en voor de maaltijd).

Welke voedingsstoffen versterken de werking van L-tyrosine

  • Om de omzetting van L-Tyrosine naar belangrijke neurotransmitters te ondersteunen zijn enkele cofactoren nodig, waarin het best kan worden voorzien door het innemen van een goede multi-vitamine bij de maaltijd.
  • Tyrosine is instabiel en heeft het moeilijk om de bloed-hersenbarrière te doorbreken. Acetyl is een co-enzym en een perfecte drager (transporter) voor tyrosine. De dosis van acetyl tyrosine hoeft niet zo hoog te zijn, is effectiever en in vergelijking is de kostprijs minder dan alleen tyrosine.
L-tyrosine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwing van L-tyrosine

  • In de aangegeven dosering zijn van L-tyrosine geen contra-indicaties bekend.
  • Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) of Graves-ziekte: het lichaam maakt gebruik van tyrosine om thyroxine (schildklierhormoon) te maken. Het gebruik van extra tyrosine kan de hoeveelheid thyroxine te hoog maken, waardoor hyperthyreoïdie en de ziekte van Graves erger worden. Als u een van deze aandoeningen heeft, neem dan geen tyrosinesupplementen.
  • Er is niet genoeg informatie beschikbaar om te bepalen of tyrosine veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit