Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan)

5-HTP, 5-Hydroxytryptofaan

Geneeskracht van 5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een bijproduct van de eiwitbouwsteen L-tryptofaan. 5-HTP werkt veel effectiever en in een veel lagere dosis dan L-tryptofaan (ongeveer 10 x lager). Het wordt commercieel geproduceerd uit de zaden van een Afrikaanse plant die bekend staat als Griffonia simplicifolia.

5-HTP werkt in de hersenen en het centrale zenuwstelsel door het bevorderen van de serotonine- en melatoninesynthese en andere neurotransmittersystemen en (signaal)moleculen (zoals dopamine, noradrenaline, adrenaline, BDNF (brain-derived neurotrophic factor) en bèta-endorfine).

Daglicht stimuleert 5-HTP in het lichaam om te zetten in serotonine, schemering en de nacht stimuleert serotonine dan weer om naar melatonine om te zetten . Onrechtstreeks bevordert 5-HTP de slaap en in de dag verbetert 5-HTP de stemming.

Onrechtstreeks heeft 5-HTP ook invloed op ons eetgedrag, door het verhogen van de serotoninespiegel is men sneller verzadigd na een maaltijd. Lage serotoninespiegels worden in verband gebracht met overeten en dus meer overgewicht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van 5-HTP

5-HTP verbetert de symptomen van depressie en kan voor sommige mensen net zo nuttig zijn als conventionele antidepressiva en heeft een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap. Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, nodig voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten).

Lage serotoninespiegels zijn kenmerkend bij fibromyalgie, bij lage serotoninespiegels kunnen normale hoeveelheden substance P al pijn veroorzaken. Substance P is een neuropeptide dat betrokken is bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. 5-HTP is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.

Daglicht stimuleert 5-HTP in het lichaam om te zetten tot serotonine dat een rol speelt bij de afgifte van spijsverteringssappen, de darmperistaltiek en gevoelswaarneming. Een serotoninetekort is in verband gebracht met diverse klachten zoals (eet)verslavingen.
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een voorloper van serotonine en wordt gebruikt om overdag de serotoninespiegel te herstellen. ‘s Nachts wordt serotonine omgezet in melatonine, hierdoor zorgt 5-HTP voor een goede nachtrust. Serotonine heeft een positieve invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme, eetlust en speelt een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Waarvoor kan 5-HTP gebruikt worden

Dosering van 5-HTP

  • Algemene adviesdosering: 50-800 mg.
  • Depressie: 150-400 mg/dag.
  • Dysthymie (stemmingsstoornis): vanaf 50 mg/dag.
  • Fibromyalgie: 300 mg/dag.
  • Chronische (spannings)hoofdpijn, migraine: 300 mg/dag.
  • Obsessief-compulsieve stoornis: 200 mg/dag.
  • Obstructieve slaapapneu: 250 mg/dag.
  • Bouw de dosis 5-HTP geleidelijk op en neem het supplement bij voorkeur verdeeld over de dag in bij de maaltijden.
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van 5-HTP

  • 5-HTP is veilig in de geadviseerde doseringen, hogere doseringen bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit