Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht ginkgo biloba

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba, Japanse tempelboom, Japanse notenboom, venusboom, waaierboom

Geneeskracht van ginkgo biloba

De waaiervormige bladeren van ginkgo biloba bevatten de werkzame bestanddelen flavonglycosiden en terpeenlactonen. Gestandaardiseerd 0p 24 % flavonglycosiden en 6 % terpeenlactonen in een extract zijn ze het meest werkzaam. Ginkgoliden een andere bestanddeel van ginkgo biloba, zijn krachtige antioxidanten die de doorbloeding van kleine aderen stimuleren, vooral de hersenen profiteren van deze verbeterde doorbloeding.

De vruchten van ginkgo bevatten nootjes, geroosterd ginkgonootjes, waarvan de pulp is verwijderd, zijn een ware delicatesse in Japan en China. Ginkgoblad wordt gebruikt in de cosmetica, er zijn eindeloos veel schoonheidsproducten die ginkgo-extracten bevatten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteunt de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, het verbeteren van de concentratie, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.

Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie door verlaging van de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en remming van bloedklonters. Daardoor is ginkgo biloba inzetbaar bij doorbloedingsstoornissen ontstaan door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies, bloedvatvernauwing. Ginkgo biloba bevordert de doorbloeding binnen de microcirculatie, beschermt de vaatwanden tegen beschadiging, remt aderverkalking, werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend. Ginkgo biloba kent daarom mogelijke toepassingen bij winterhanden en wintervoeten, de ziekte van Raynaud, acrocyanose, spataders, etalagebenen, trombose in de hersenen (herseninfarct, beroerte), hart- en vaatziekten.

De eerste onopvallende symptomen van doorbloedingsstoornissen zijn aderverkalking dat gepaard gaat met vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Met gevolg van kriebeligheid, koudegevoel, zwaartegevoel en een gebrekkige erectie. Men brengt deze klachten (zeker als het alleen om concentratieverlies of vergeetachtigheid gaat) onder de noemer ouderdomsklachten en stelt dat men ermee moet leren leven omdat hier geen passende medicatie voor bestaat.

Ginkgo Biloba heeft ontstekingsremmende, immuunmodulerende en antioxiderende eigenschappen, waardoor het mogelijk de oxidatieve stressmechanismen van vitiligo beïnvloed.

Ginkgo biloba wordt gebruikt bij de behandeling van doorbloedingsstoornissen in de hersenen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen treden een verscheidenheid van klachten op, waaronder vermoeidheid.

Ginkgo biloba verkleint de kans op netvliesdegeneratie en cataract (troebel worden van de ooglens) en vermindert oorsuizen veroorzaakt door een slechte doorstroming van de bloedvaten en verergering door veroudering door het verbeteren van de hersendoorbloeding.

Ginkgo biloba kan ook bacteriën en schimmels die infecties in het lichaam veroorzaken bestrijden.
Ginkgo biloba is bijzonder rijk aan antioxidanten en kan daarom goed worden aangewend bij diverse ouderdomsverschijnselen en kan bijdragen tot een betere concentratie en geheugen. Ginkgo biloba, ook wel Japanse (Chinese) tempelboom genoemd, wordt in China en Japan omwille van haar heilzame uitwerking al meer dan duizend jaar gebruikt.

Waarvoor kan ginkgo biloba gebruikt worden

Dosering van ginkgo biloba

  • Aanbevolen dosis is tussen de 120 tot 240 mg gestandaardiseerd bladextract per dag, verdeelt in 2 tot 3 doses per dag. Deze aanbeveling waarborgt de effectiviteit en veiligheid. Een behandelduur van minimaal 8 tot 12 weken wordt geadviseerd ten einde de resultaten optimaal te kunnen beoordelen.
  • Bij matige tot ernstige doorbloedingsstoornissen is een langdurige behandelperiode (minimaal een half jaar en langer) veelal noodzakelijk.
Ginkgo biloba bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van ginkgo biloba

  • Niet gebruiken bij allergie voor ginkgo biloba.
  • Best niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, er zijn geen onderzoeken naar de veiligheid omtrent het gebruik tijdens zwangerschap.
  • Niet gebruiken bij amenorrhee (uitblijven van de menstruatie) en menorragie (overdreven menstrueel bloedverlies).
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit