Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht kurkuma

Kurkuma, Curcuma longa, geelwortel, curcuma, temoe lawak, koenjit, kunyit, Indiase geelwortel
Kurkuma, Curcuma longa, geelwortel, curcuma, temoe lawak, koenjit, kunyit, Indiase geelwortel, koenier, tarmeriek, turmeric, curcumin, curcumine, safran des Indes

Geneeskracht van kurkuma

De gedroogde wortelstokken van kurkuma (geelwortel) bevatten curcuminoïden (vetoplosbare polyfenolen) waarvan de biologische beschikbaarheid gering is (wordt slecht opgenomen door ons lichaam). Door gebruik te maken van een hydrofiele drager, zijn er specifieke curcumine-composities ontwikkeld, zoals curcumine SLCP met een veel grotere opneembaarheid.

Het werkingsmechanismen van de curcuminoïden is zeer breed. De gele kleurstof uit curcumine is een krachtige antioxidant met geneeskrachtige werking (vermoedelijk vertraagt het de activering van dendrietcellen door beïnvloeding van de JAK/STAT/SOCS pathway). Hierdoor kan de balans van het immuunsysteem zich herstellen. Curcumine vermindert laaggradige ontstekingen, stimuleert het immuunsysteem en normaliseert dopamine- en serotinespiegels.

De ORAC-waarde (het gehalte aan antioxidanten dat een stof bevat), is een methode om de antioxidant-waarde van voedingsmiddelen vast te stellen en daarmee het vermogen om vrije radicalen uit te schakelen. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe hoger is het gehalte van de aanwezige antioxidanten. Kurkuma staat op de 6de plaats van de lijst.

Kurkuma wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Kurkuma is een belangrijk kruid in kerrie. Het heeft een warme, bittere smaak en wordt vaak gebruikt om kerriepoeders, mosterd, boter en kaas op smaak te brengen of te kleuren. De etherische olie van kurkuma wordt gebruikt in parfums en de hars wordt gebruikt als smaak- en kleurcomponent in voedingsmiddelen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma

Curcumine remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Dit is vooral te danken aan het feit dat curcumine ontstekingsbevorderende arachidonzuur-stofwisselprodukt tegengaat (arachidonzuur behoord tot de familie van Omega 6-vetzuren). Ook remt curcumine de geactiveerde NF-kB (nuclear factor kappa B). NF-kB ligt aan de basis van chemische reacties waarmee het lichaam zich beschermt tegen verwondingen, infecties en schadelijke stoffen. Als NF-kB wordt geactiveerd, dan schiet het verdedigingsmechanisme van de cel in actie. Wanneer NF-kB niet in toom wordt gehouden, keert het verdedigingsmechanisme van het lichaam zich tegen zichzelf. Er is bijna geen gezondheidsprobleem waarin NF-kB geen belangrijke rol speelt: auto-immuunziekten, allergieën, ...

Curcumine remt de groei van bacteriën, schimmels, virussen en wormen. Hierdoor kan kurkuma ondersteunend werken bij bijvoorbeeld borstklierontsteking, candida-infectie en helicobacter pylori bacterie de veroorzaker van maagzweren.

Curcumine kan gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren, verhoogt de toename in serotoninespiegels, noradrenalinespiegels en dopaminespiegels in de hersengebieden die belangrijk zijn voor emoties, leermotivatie, en geheugen. Doordat curcumine het enzym MAO (MonoAmineOxidase) afremt, MAO's breken serotonine (5-HT), noradrenaline en adrenaline af.

Curcumine heeft een beschermende werking bij veroudering, ondersteunt een breed scala aan lichaamsfuncties, het kan worden ingezet voor de balans van het immuunsysteem te herstellen, verlaagt het cholesterolgehalte en de triglyceridengehalte, heeft een gunstig effect op het endotheel (binnenste bekleding van bloedvaten en lymfevaten), gaat vorming van bloedstolsels tegen en gaat vernauwing de van bloedvaten tegen. Curcumine kan een positieve bijdrage leveren om de prognose van hart- en vaatziekten te verbeteren.

Curcumine heeft het vermogen om het vetgehalte van de lever te verminderen. Suppletie met een goed opneembare vorm van curcumine blijkt effectief bij niet-alcoholische leververvetting. Het heeft een gunstige invloed op de levercellen, het vetgehalte en enzymwaardes van de lever.

Curcuma heeft gunstige effecten bij mensen met het metabool syndroom. Curcumine verhoogt de adiponectineconcentratie en de leptineconcentratie. De beschermende werking van adiponectine is vermoedelijk te danken aan zijn gunstige effect op het vet- en glucose-metabolisme. Bovendien heeft het hormoon een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.

Curcumine ondersteunt de spijsvertering en vermindert klachten van een gestoorde spijsvertering zoals buikpijn, winderigheid, misselijkheid, vol gevoel, zuurbranden en versnelt het herstelproces van maagzweren, beschermt de slijmlaag van de maag en is een natuurlijke maagzuurremmer. Geelwortel remt ook de groei en aanhechting van de bacterie helicobacter pylori, de veroorzaker van maagzweren.
Curcumine is de bioactieve stof in kurkuma en heeft ontstekingsremmende eigenschappen, versterkt het antioxidantensysteem en bindt zware metalen. Curcumine werkt redelijk bij chronische pijn. De biologische beschikbaarheid (de hoeveelheid dat de bloedbaan onveranderd bereikt) van curcumine is heel laag. Daarom is curcumine SLCP (Solid Lipid Curcumin Particles) met een sterk verbeterde absorptie en biologische beschikbaarheid ontwikkeld.

Waarvoor kan kurkuma gebruikt worden

Dosering van kurkuma

  • Curcumine (afhankelijk van het curcuminecomposiet) tussen de 400 tot 1200 mg per dag.
Curcumine SLCP bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van kurkuma

  • Curcumine kan het metabolisme van medicijnen beïnvloeden; curcumine kan de werking van bloedverdunners versterken en is (in hoge doseringen) gecontraïndiceerd bij grote galstenen of afsluiting van de galwegen door galsteenblokkade, obstructieve icterus, acute galsteenkolieken en extreem toxische leveraandoeningen. Gebruik van het extract tijdens de zwangerschap en lactatieperiode wordt ontraden.
  • Te hoge doseringen kunnen aanleiding geven tot prikkeling van het maagslijmvlies en dienen vermeden te worden door patiënten met een maag- of darmzweer. Soms kan het gebruik van geelwortel extracten de frequentie van de ontlasting verhogen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit