Doorgaan naar hoofdcontent

Insulinespiegel natuurlijk normaliseren

Insuline

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat pectine, een natuurlijke stof met een gunstig effect op de spijsvertering, kan helpen bij een moeizame stoelgang, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en kan insulineresistentie verminderen.

Agaricus blazei

Sommige onderzoeken tonen aan dat bepaalde medicijnen beter zijn in het verlagen van de insulineresistentie wanneer ze worden gegeven met Agaricus blazei. Insuline is het hormoon dat suiker in de cellen laat bewegen en als energie kan worden gebruikt.

Balsempeer

Balsempeer (bitter melon) verlaagt de bloedsuikerspiegel, helpt ondersteunend bij insulineresitentie, gestoorde glucosetolerantie (GGT), metabool syndroom. Laat toe de orale hypoglycemiërende middelen te verlagen, helpt te voorkomen dat er tot insuline-injecties moet overgestapt worden.

Biotine

Biotine kan de glucose-intolerantie verbeteren en helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Vooral in combinatie met chroom helpt biotine bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Biotine vermindert sterk wisselende bloedsuikerspiegels door te zorgen voor een betere insulinerespons.

Chroom

Chroom is het belangrijkste mineraal in het voorkomen en behandelen van metabool syndroom. Chroom helpt insuline om zijn werk efficiënter te doen en helpt zodoende de bloedsuiker te stabiliseren. Hierdoor verminderd de trek in zoetigheid en wordt ook het hongergevoel verminderd. Daarnaast helpt chroom ook de vetstofwisseling en uit onderzoek is gebleken dat chroom een gunstig effect heeft op zowel de triglyceridenwaardes als op de cholesterolwaardes.

EGCG

EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) helpt bij gewichtsbeheersing, optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding.

Groene thee

Groene thee optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding.

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre werkt antidiabetisch en beschermt de pancreas, helpt bij diabetes type 2 en diabetes type 1. Gymnema kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel en glucosespiegel afnemen. Vermindert de insulinebehoefte en geglycolyseerd hemoglobine (bloedkleurstof in de rode bloedcellen waaraan glucose is gebonden) na 6 à 8 maand.

Kaneel

Kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren, wat helpt om suiker van de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Kaneel kan de activiteit van verschillende spijsverteringsenzymen blokkeren om de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen na een koolhydraatrijke maaltijd.

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof van kurkuma heeft gunstige effecten bij mensen met het metabool syndroom. Curcumine verhoogt de adiponectineconcentratie met gemiddeld 77% en verlaagt de leptineconcentratie met gemiddeld 26%. De beschermende werking van adiponectine is vermoedelijk te danken aan zijn gunstige effect op het vet- en glucose-metabolisme. Bovendien heeft het hormoon een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.

Lagerstroemia

Banaba (lagerstroemia) verlaagt de bloedsuikerspiegel en kan hierdoor ondersteunend helpen bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).

L-glutathion

Bij het metabool syndroom is er sprake van veel vrije radicalen schade. De belangrijkste antioxidant die in ons lichaam wordt geproduceerd uit 3 aminozuren is L-glutathion. Bij het metaboolsyndroom is de glutathionlevel in het bloed over het algemeen bijzonder laag omdat het lichaam niet meer voldoende in staat blijkt te zijn om dit op voldoende niveau te houden.

Maitake

Maitake verlaagt de bloedsuikerspiegel, werkt ondersteunend bij insulineresistentie, metabool syndroom (syndroom x), prediabetes en diabetes type 2.

Magnesium

Magnesium blijkt de kans om diabetes te ontwikkelen te verkleinen. Voldoende magnesium inname heeft een positief effect op ontstekingsreacties (lagere concentratie van ontstekingsmarkers in het bloed), een betere insulinegevoeligheid, een positief effect op het glucosemetabolisme en het serumkaliumgehalte. Magnesium kan zo helpen diabetes onder controle te houden en hiermee complicaties aan de vaten voorkomen. Glucose en endogene insulinesecretie hebben invloed op het plasma-magnesium. Het magnesiumniveau en het insulineniveau vertonen een wisselwerking, aanvulling van het magnesium dat verloren gaat kan het ziektebeeld bij diabetici verbeteren.

Mariadistel

Mariadistel helpt ondersteunend bij het voorkomen van leverschade door toxische inwerking, acute en chronische leveraandoeningen, stimuleert de groei van nieuwe en gezonde levercellen, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het glucosegehalte, blokkeert de giftige effecten van glucose op de nieren, verbetert de insulineresistentie en speelt een belangrijke rol bij de controle van glucose in de lever.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) verbeteren het metabolisme van het vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. Omega 3-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en vorming van bloedstolsels in de aders tegen (trombose), hebben een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), houden de cholesterolvorming onder controle, verminderen de afzetting ervan in het lichaam en remmen slagaderverkalking.

Reishi

Reishi kan de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel (regelt de glucosestofwisseling) verlagen en verbetert de manier waarop het lichaam insuline gebruikt om suiker uit de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om als brandstof te gebruiken. Reishi-extract kan ook bepaalde enzymen ondersteunen die betrokken zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel.

Resveratrol

Resveratrol verlaagt de bloedglucose- en insulinespiegels, vermindert leververvetting, verbetert de mitochondriale functie (de energiecentrale van een cel), vermindert ontstekingsmediatoren in bloed en verbetert de energiestofwisseling.

Taurine

Taurine (2-aminoethaansulfonzuur) helpt de bloedglucose te stabiliseren bij zowel type I als type II diabetici doordat taurine de activiteit van de insulinereceptor stimuleert. Op termijn houdt een dagelijkse dosis van 1,5 gram houdt de glucosespiegels lager en vermindert een abnormale activiteit van bloedplaatjes. Bij patiënten met type II diabetes verbetert het de cellulaire gevoeligheid voor insuline.

Ubiquinol

Ubiquinol heeft een positieve invloed op insuline-resistentie bij personen met overgewicht en diabetes type 2.

Vitamine C

Vitamine C vermindert de schadelijke effecten van een verhoogt glucose en insuline gehalte. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant. Daarnaast normaliseert vitamine C de reactie van insuline. Hierdoor ontstaat een meer normale en minder ontketende reactie op glucose. Vitamine C speelt ook nog een rol in de vermindering van de glycosylering van eiwitten die AGE’s bevorderen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een betere cellulaire opname van glucose en samen met omega 3 zorgt vitamine D voor een verbetering van de insuline-gevoeligheid. Vitamine D tekort kan leiden tot een verlaagde insulinesecretie van de alvleesklier. Dit kan bijdragen tot de ontwikkeling en verergering van glucose-intolerantie en leiden tot metabool syndroom.

Chroom, vitamine E, magnesium, zink, vitamine B6, gamma-linolzuur (GLA) en L-carnitine verhogen de glucosetolerantie (ze zorgen dat de suiker beter in de cellen doordringt).
Eet meer vezelrijke groenten
Zorg voor voldoende beweging (verlaagt het suikergehalte in het bloed)
Vermijd roken, nicotine verhoogt de insulineresistentie (zorgt ervoor dat insuline niet meer optimaal werkt) en suikergehalte in het bloed

Zink

Zink verlaagt en stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Zink is een onderdeel van insuline en is nodig voor de aanmaak, transport en opslag van dit hormoon. Daarnaast is zink nodig om de alvleesklier goed te laten functioneren. Een zinktekort kan leiden tot een verminderde werking van de alvleesklier met als gevolg dat er minder insuline aangemaakt wordt. Ook kan een tekort aan zink leiden tot een tekort aan bouwstenen voor insuline.
Alfaliponzuur helpt bij het verbranden van glucose en bij de omzetting van glucose in ATP (drager van energie), is een sterke antioxidant. Vermindert vooral het metabool syndroom doordat het de glucoseverbranding verbetert, verbetert de gevoeligheid van de insuline-receptor en pakt insulineresistentie aan. Alfaliponzuur zorgt voor minder schade aan de cellen (door vrije radicalen) en dus minder kans op AGE's (oorzaak van ontstekingen).
Wat is insuline
Mogelijke symptomen te weinig insuline
Mogelijke symptomen teveel insuline
R-alfa-liponzuur bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit